2010-02-10

Paminklosauginiai reikalavimai pusnuogių merginų skulptūroms

Nuotraukose – planuota erotinio klubo ir pypkių (?) klubo reklama.

N.P.: mano nuomonė apie nuogybes senamiesčiuose – šio straipsnio pabaigoje

Klaipėdoje nuogų krūtų nebus

Kl.lt Asta Aleksėjūnaitė 2010-02-10,

Savivaldybės tarnautojus papiktino ketinimas uostamiesčio centre įkurdinti naktinio klubo reklaminę nuorodą, primenančią prie stulpo prisišliejusį nuogos merginos siluetą.

Išsigando raudonųjų žibintų

Šį reklamos projektą svarstę valdininkai puse lūpų prognozavo, jog leidus sumontuoti stendą netrukus uostamiestyje atsiras ir Amsterdamą primenanti raudonųjų žibintų gatvė.

Uostamiesčio vyriausiasis dailininkas Mindaugas Petrulis tikino, kad ši reklama uždrausta ne dėl jos turinio.

„Už turinį atsako reklamos veiklos subjektas, jis privalo laikytis įstatymų. Tačiau reklamos komisija davė neigiamą išvadą šiam projektui. Pagrindinis argumentas – ši vieta pernelyg svarbi miestui ir tokio pobūdžio reklama čia nėra tinkama. Tai strateginis dalykas, jei vienam klubui galima, tuomet netrukus tokių reklamų norės ir kiti klubai", – teigė M.Petrulis.

Tokia reklaminė nuoroda turėjo atsirasti Naujojo Sodo gatvėje.

Pikantiškų stendų yra

Vyriausiasis dailininkas pastebėjo, kad šį mobilios reklamos stendą svarstę komisijos nariai išreiškė ir daugiau priekaištų.

„Kažkada uostamiestyje buvo raudonųjų žibintų gatvė. Jei būtų siūlę kitoje vietoje, dar būtume svarstę. Jei mes pėsčiųjų sraute statysime tokias reklamines nuorodas, turėsime aiškią vizualinę taršą. Man nesvarbu, ar ten berniukas, ar mergaitė prie stulpo – neturi reikšmės. Jei reklamos veiklos subjektas nepažeidžia įstatymų, ji galima. Miesto centre yra net gana pikantiškų, tačiau nelegalių reklamų. Leidimų jie neturi. Dėl pikantiškų reklamų pretenzijų pasitaiko, tačiau turinio nerevizuojame", – kalbėjo M.Petrulis.

Jei leidžiama, kodėl negalima?

Naktinio klubo „Red Night" vadovas Vyturys Graužinis stebėjosi tokiu valdininkų sprendimu.

„Norėjau pastatyti nuorodą savo klubo link. Tai tik juodas merginos siluetas, net ne nuotrauka. Man tai ir buvo keista – mieste pilna reklaminių skydų su pusplikėmis merginomis, o čia tik siluetas. Neleido tai neleido, ką darysi. Tačiau keistas argumentas, kad leidus vieną ir visi kiti norės. Jei teisiškai aš galiu išsipirkti reklamos plotą ir mokėti savivaldybei pinigus, tai kas čia per priežastis neleisti? Jei ir kiti mokės pinigus ir atitiks reikalavimus, o kodėl gi ne? Jei visame pasaulyje tokios reklamos leidžiamos, tai pas mus būtinai atsiras priežastis neleisti. Darbų nėra, ekonomika stovi, tačiau ką nors išjudinti neįmanoma", – kalbėjo klubo savininkas V.Graužinis.

Nuoga, bet iš marmuro

Prieš šios reklamos atsiradimą pasisakęs Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vadovas Naglis Puteikis tikino, kad stendo esmė jam priimtina, tačiau numatyta vieta – netinkama.

„Man nepatiko medžiaga, iš kurios mergina pagaminta. Galėtų būti iš geresnių, na, tik ne plastikinė. Pasaulio senamiesčiuose pilna gražių krūtų, tačiau tik iš gerų medžiagų, ne plastiko. Kaip pusiau nuoga mergina gali prieštarauti paminklosaugai? Niekaip. Tik jei ji būtų iš bronzos ar marmuro, galėtų būti visai nuoga. Eglė žalčių karalienė taip pat nėra apsirengusi", – pusiau rimtai pusiau juokais kalbėjo N.Puteikis.

Komentarų nėra: