2010-02-09

Teismas negailestingas paveldosaugininkų aferoms

Nuotraukose:

1. Suskilusi siena po A.Lydekos palėpe Žydų 4a, Vilniuje sustabdžius neteisėtus darbu;

2. Ta pati siena, bet jau sustiprinta po nuobaudos skyrimo;

3. Išsaugotos arkos liekanos A.Lydekos palėpėje Žydų 4a, Vilniuje, kurios turėjo būti sunaikintos pagal paminklosaugininkės suderintą projektą.

N.P.: daugelyje savivaldybių teritorijų planavimo ir statybos srityje 20 metų sėkmingai dirba šeimyniniai kooperatyvai, kai vyras valdžioje, o žmona gauna atitinkamus užsakymus. Politikams tai tinka ir patinka, bėda ta, kad kenčia paveldas:

Štai vyr.architektas Klaipėdoje yra Almantas Mureika, o jo žmona Vida Mureikienė – smarkiai praktikuojanti Klaipėdos mieste architektė, ant kapinių suprojektavusi apartamentus.

Arba vyras yra Nuolatinės statybos komisijos pirmininkas, pvz. Egidijus Dedūra Vilniuje, o jo žmona Birutė Dedūrienė vos nesugriovė saugomų kultūros vertybių sienų po Seimo nario A.Lydekos palėpe Žydų 4a, Vilniuje. Ji ši užsakymą gavo iš firmos „Renova", kuriai vadovauja liūdnai paminklosaugiškai pagarsėjęs architektas A.Songaila, kurio rengtas viešbučio „Novotel" projektas priešais Vyriausybės pastatą sukėlė visuomenės protestus dėl paminklosaugos reikalavimų pažeidimo. Pastatas nedidelis – tik kelių aukštų, užtat pastogė penkių auštų. Po šio tikrai genialaus A.Songailos atradimo Aplinkos ministerija turėjo taisyti STR-us statybos techinius reglamentus.

Arba štai dar vienas variantas  - vyras dirba „paveldosauginiu derintuvu" (derinantis priešprojektinius pasiūlymus ir išduodantis  paminklosaugines projektavimo sąlygas), pvz. Ramūnas Bartkus Klaipėdoje (dabar dirba Neringos vyr.architektu), o jo žmona – smarkiai projektuojant įvairius paveldo objektus Liuda Bartkienė.

Tokiems šeimyniniams kooperatyvams, kurie apsiima pernelyg didelius krūvius, arba projektuojantys ypač reikšmingus objektus (pvz. seimo narių palėpes) reikalingi papildomi „darbininkai-talkininkai" dirbantys valdiškose paminklosaugos įstaigose:

 

Seimo nario A. Lydekos palėpės rekonstrukcijos projektą suderinusi paveldosaugininkė nubausta teisėtai

Vilniaus apygardos administracinis teismas atmetė Kultūros paveldo departamento (KPD) Vilniaus teritorinio padalinio vyr. specialistės Laimos Navickienės skundą dėl tarnybinės nuobaudos panaikinimo. Valstybės tarnautoja nusižengė pritarusi Seimo nario Armino Lydekos palėpės Žydų g. 4A neteisėtai rekonstrukcijai.

KPD vyr. specialistė L. Navickienė nusižengė aplaidžiai atlikdama savo pareigas. Ji leido A. Lydekai rekonstruoti palėpę Žydų g. 4A kaip neypatingą statinį, tokiu būdu supaprastindama projektą ir statybos darbus. Tuo tarpu pastatas Žydų g. 4A yra kultūros vertybė, kuri tvarkoma tik kaip ypatingas statinys. Kaip žinia, ypatingam statiniui nustatomi papildomi reikalavimai, todėl visi darbai turėjo būti projektuojami ir atliekami parengus paminklosauginę ir kitas ekspertizes. Teismas pažymėjo, kad ši bylos detalė yra labai svarbi, nes būtent „nuo statinio įvardijimo neypatingu ar ypatingu statiniu, priklauso projektavimo ir statybos proceso eiga, o būtent, statinio projekto įvertinimas."

Vertindama A. Lydekos palėpę kaip neypatingą, paveldosaugininkė nepareikalavo atlikti techninio projekto specialiosios paveldosaugos ekspertizės, nenurodė saugoti prieškarinės arkos palėpės viduje. L. Navickienė taip pat nepareikalavo imtis priemonių smarkiai įtrūkusių šio pastato sienų, ant kurių buvo įrenginėjama minėta palėpė, sutvirtinimui. Tai galėjo iššaukti dar baisesnius padarinius, kaip kad pvz., atsitiko su griuvusia namo siena Šiaulių g. 8, Vilniuje.

Šio tarnybinio nusižengimo pasekmės – nebuvo užtikrinama tinkama į Kultūros vertybių registrą įrašytų objektų apsauga, bei dėl teisės aktų nustatytų, bet KPD Vilniaus teritorinio padalinio  nereikalaujamų procedūrų, neteisėtai išduotas statybos leidimas.

Todėl Kultūros paveldo departamentas skyrė L. Navickienei griežtą papeikimą, kreipėsi į Vilniaus apskrities viršininko administraciją, kuri sustabdė minėtos palėpės rekonstrukciją, kreipėsi į teismą dėl statybos leidimo panaikinimo bei įpareigojo statytoją pašalinti projektinės dokumentacijos trūkumus. Atlikus reikalingas ekspertizes, šiuo metu Žydų g. 4A namo sienos yra sutvirtintos. Taip pat bus išsaugota prieškarinė arka palėpės viduje.

 

Žiniasklaida apie tai:

2010-02-09 12:05 BNS: Seimo nario Lydekos palėpės rekonstrukcijos projektą suderinusi paveldosaugininkė nubausta teisėtai

1 komentaras:

Anonimistas rašė...

Vagys, vagys, vagys, visi paveldosaugininkai vagys ir kysininkai. Kada nors ir mes jiems pakisim... trotilo kysi...