2010-02-19

Vasario 16 proga – policininkų trukdomos ir valdžios slepiamos eitynės

Nuotraukose: TS-LKD narių būrys šventinėj 02.16 d. eisenoje Klaipėdoje. Policijos ekipažas, nereagavęs į prašymus neleisti svastikų nešėjams dalyvauti Vasario 16 eitynėse Klaipėdoje ir atkirtęs žmones nuo pareigūnų kolonos.

N.P.: 2010 02 16 d. Klaipėdoje po mišių Šv. Marijos Taikos karalienės bažnyčioje kartu su kariškais, policininkais ir kitais pareigūnais su pučiamųjų orkestru priešakyje pražygiavome, nors ir su nuotykiais, iki Atgimimo aikštės, kur įsiliejome į švenčiančių miestiečių būrį, kuris kasmet didėja.

Buvo smagu, kad norinčių dalyvauti eitynėse taip pat  kasmet daugėja.

Tiesa, Klaipėdos m. valdžia kaip visada pasistengė, kad apie eitynes nieko nežinotų miestiečiai, nes visose skelbiamose tos dienos renginių programose eitynės buvo kruopščiai išcenzūruotos, ištrintos, paslėptos.

Bet mes Klaipėdoje jau senai pripratome prie tokio miesto valdžios požiūrio, todėl tas nuotaikos nesutrikdė.

Šventinės nuotaikos nesutrikdė ir aktyvūs policininkų, turėjusių prižiūrėti eiseną, trukdymai paprastiems žmonėms dalyvauti eitynėse: policininkų ekipažas vis stengėsi atkirsti paprastus žmones nuo pareigūnų kolonos. Taisyklės policiją  įpareigoja važiuoti eisenos gale, kad ant žmonių neužvažiuotų automobiliai. Šiaip ne taip, nors žmonės ir priešinosi, šiam policininkų ekipažui pavyko įsibrauti į eisenos vidurį, o ant kolonos gale einančių žmonių vis bandė užvažiuoti miesto autobusai.

Užtat tie patys policininkai niekaip nereagavo į tikinčiųjų prašymus išprašyti iš bažnyčios šventoriaus 1 * 1 metro dydžio plakatuose svastikų nuotraukas demonstruojančius kelis jaunuolius ir jų globėjus-kelis verslininkus, kurie dalijo skrajutes, ragindami leisti pardavinėti papuošalus su svastikomis, nes neva tokiu būdu Lietuvai būtų padėta kapstytis iš ekonominės krizės (cituoju iš jų dalintos skrajutės: "Dabar palanku atkurti mūsų tautodailės daiktų su Sarmatijos Lietuvos svastikomis gamybą ir jų pardavimą svetimtaučiams. Gaminiai su žinomiausiu mūsų ženklu duotų pajamų lengviau ištverti mus skurdinančią pasaulio gobšuolių krizę".

Tie patys policininkai nereagavo į eisenos dalyvių prašymus neleisti svastikų nuotraukų nešėjams eiti eisenoje. Matyt minėtas policininkų ekipažas buvo iš Klaipėdos 2-ojo policijos komisariato. Nes jame dirbantys policijos vadai draudžia kištia į viešosios tvarkos pažeidimus palikdami žmonėms patiems „susitvarkyti".

Todėl minėtas policijos ekipažas  svastikų nešėjus toleravo, į gyventojų prašymus nereagavo. Jei ne politinių kalinių ir tremtinių gėdinimai ir ryžtingas pasipriešinimas, tai Vasario 16-os eisena būtų atrodžiusi štai taip: eisenos priekyje  - orkestras, už jų  - karių, kitų uniformuotų pareigūnų, šaulių kolona, tada policininkų automobilis su įjungtais švyturėliais, o už jų – apie 10 jaunuolių būrelis su transparantais, ant kurių priklijuotos metro dydžio svastikų nuotraukos.

Dalis politkalinių prisiskambino kitai policijai (iš normalaus, o ne iš 2-ojo policijos komisariato), kuri nors ir smarkiai pavėlavusi, bet pradėjo aiškintis, kodėl būtent Vasario 16 kažkas užsinorėjo prekiauti papuošalais su svastikomis.

Nors ir spaudžiami miesto autobusų laimingai pasiekėme Atgimimo aikštę ir įsiliejome į čia Vasario 16 šventusių miestiečių kasmet didėjantį būrį.

 

Straipsniai apie konfliktą su svastikų nešėjais 2010 02 16 d. eitynėse Klaipėdoje:

 

Trispalvių šešėlyje – svastikos kl.lt 2010-02-17

http://klaipeda.diena.lt/dienrastis/miestas/trispalviu-seselyje-svastikos-263605

 

Svastikos Vasario 16-osios eisenoje sukėlė aršią diskusiją kl.lt 2010-02-17

http://klaipeda.diena.lt/naujienos/miestas/svastikos-vasario-16-osios-eisenoje-sukele-arsia-diskusija-263728/puslapis1

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Svastiku demonstravimas, manau, gerai suderinta akcija, vykdyta Lietuvos mastu ir nukreipta pries valstybe ir taip pat pries baznycia. Taip norima duoti preteksta kaltinti Lietuva ir baznycia "fasizmo propagavimu".

kileris rašė...

Oho, kiek vagiu vienoj vietoj susirinke... Tikra banditu zborke. Kad taip is kalasnikovo gerai pavarius per tuos snukius... Aptirptu lituanijoj pistservatoriu ir vandalu gretos...