2010-02-10

Valstybinė kultūros paveldo komisija neturi pinigų išvažiuojamiesiems posėdžiams

Nuotraukoje: Valstybinės kultūros paveldo komisijos pirmininkė Gražina Drėmaitė

N.P.: tai labai blogai, nes Seimui atskaitinga kontrolės institucija nebegali vykdyti dalies savo funkcijų.

G. Drėmaitė: žmonės mąsto vadovaudamiesi tik siaurais savo interesais

Ve.lt;  elta.lt 2010 m. vasario 08 d.

Vilnius netenka labai daug architektūrinės atributikos, apgailestauja Valstybinės kultūros paveldo komisijos pirmininkė Gražina Drėmaitė.

"Man labai skaudu, kad ant senų namų nebelieka kaminų, kadangi pirmajame aukšte yra kokia nors kavinė - jai turi būti trauka. Todėl kieme yra pastatomi "vargonai". Pereikime per keletą kiemų ir matome vamzdžius - gyventojai miegoti negali, nes kai vėjas pučia, tai "muzika" groja", - sakė G. Drėmaitė, pirmadienį apsilankiusi pas Seimo pirmininkę Ireną Degutienę.

Jai nerimą kelia ir tai, kad Vilniaus kiemai yra uždaromi, kai kurios prabangios parduotuvės sumontuoja vitrinas iki šaligatvio, kad nesureguliuotas transportas.

"Meras, matyt, būdamas baikeris, sugalvojo dar vieną dalyką, kad į senamiestį galima važinėti motociklais. Kodėl šv. Onos bažnyčią reikia restauruoti? Todėl, kad mašinos važiuoja šalia pat bažnyčios nemažindamos greičio, vibracija duoda savo rezultatus", - sakė G. Drėmaitė.

Jos pastebėjimais, pas mus įstatymai tokie, kad visuomet galima rasti landą, ir jeigu neparašyta, tai kodėl negalima?..

"Lietuva yra Lietuva. Čia lietus lyja, čia žmonės kombinuoja, čia žmonės galvoja tik vadovaudamiesi siaurais savo interesais. Kas darosi Kuršių nerijoje? Tai - pasaulio paveldo objektas, faktiškai ten žiemą tušti namai, nes vien pasistatytos vilos, o mes kalbame apie Neringos gyvenvietę, kad ten turi būti žmonėms geresnės sąlygos, o viskas atvirkščiai - naikinama", - teigė G. Drėmaitė.

Pas Seimo vadovę apsilankiusi Valstybinės kultūros paveldo komisijos pirmininkė apgailestavo dėl nepakankamo komisijos finansavimo. "Kalbėjome apie visas institucijas, kurios yra atskaitingos Seimui, kad jos turėtų vienodas sąlygas ir pareigas. Komisija gavo labai mažai pinigų šiais metais ir negali atlikti savo pareigų. Mes norime, kad per metus būtų skirta mums nors 700 tūkst. litų. Šiuo metu per metus turime tik 500 tūkst. litų", - sakė G. Drėmaitė.

Dėl tokio kuklaus finansavimo komisija, anot jos vadovės, negali rengti išvažiuojamųjų posėdžių, kurie yra suplanuoti. "Mes galime vertinti, pavyzdžiui, Kuršių neriją tik iš popierių, faktiškai negalime kalbėtis telefonais, išjungėme juos, palikome tik tris. Mes taupome, nes neturime iš ko už šilumą susimokėti, neturime benzinui pinigų, mūsų darbuotojai eina 1,5 mėnesio nemokamų atostogų, kad išgyventume", - teigė G. Drėmaitė.

Valstybinė kultūros paveldo komisija yra Seimo, prezidento ir Vyriausybės ekspertė bei patarėja kultūros paveldo valstybinės politikos ir jos įgyvendinimo klausimais. Komisija atskaitinga Seimui.

1 komentaras:

Anonimistas rašė...

Ka padarysi, siais laikais visos babkes susikocentravo blogieciu letenose. Paveldo saugotojai priversti dirbti is idejos. Kas zino, gal taip ir geriau: bent jau atskirsim, kas yra tikras saugotojas, o kas tik trinasi is naudos sau...