2011-09-26

Statybos kompanijų akcininkų pelnas svarbiau, nei jų darbininkų gyvybė

Prieš kelis metus dar skelbdavo įmonių pavadinimus, jei įvykdavo žūtys darbe, bet tai papiktino šių statybinių bendrovių akcininkus, nes kilo grėsmė jų firmų reputacijai, todėl  ėmėsi priemonių: paspaudė ir darbo inspekciją ir policiją, ir žiniasklaidą, kad neskelbtų pavadinimų. 
Ir jų pastangos nenuėjo per niek  - nors įstatymai nepasikeitė, bet pasikeitė praktika - policija ir dalis žiniasklaidos nebemini tų firmų pavadinimų.
Dabar skaitai tokius pranešimus ir atrodo, kad kaimynas kaimyną pasikvietė talkon ir netyčia žuvo nukritęs plytas nešiodamas ar su kokia nors technika dirbdamas.
Tik pelnui, o ne žūčių prevencijai pradėjo dirbti ir  Darbo inspekcija: ji nustojo vykti į įvykio vietą iškart, stengiasi, kad praeitų kiek įmanoma daugiau dienų po žūties ir tik tada pradeda tyrimą.
Rezultatas - toliau esame ES lyderiai pagal žūčių darbe skaičių (www.valstietis.lt/Archyvas/Pirmas-puslapis/2008-metai-Geguze/Nelaimes-darbe-niuri-kasdienybe) ir toliau mūsų statybos firmų akcininkų pajamos lyginant su pas juos dirbančių darbininkų algomis yra didžiausios ES.

www.balsas.lt/naujiena/557008/giltine-tyko-darbovieteje : "Darbdaviai į sudėtingus ir kvalifikacijos reikalaujančius darbus nevengia priimti žmonių „iš gatvės" ir tokius asmenis įdarbina kaip statybininkus. Bet juk ir tų statybininkų kvalifikacijų yra ne viena ir ne dvi. O kai nekvalifikuotam ir nepatyrusiam žmogui pavedama atlikti sudėtingos užduotuys, nelaimės išvengti dažnai nepavyksta".
http://www.vpp.lt/web/naujienos/241-iandien-pasaulin-darbuotoj-saugos-ir-sveikatos-bei-uvusij-darbe- : "Mūsų šalyje darbuotojai žūsta 2 kartus dažniau (statybos sektoriuje – beveik 4 kartus dažniau) negu vidutiniškai kitose Europos Sąjungos šalyse. "


1 komentaras:

Protėvis rašė...

Statybos kompanijų akcininkų pelnas svarbiau, nei jų darbininkų gyvybė



O kada nors buvo kitaip?