2011-09-18

Vietoj griuvėsių tvarkymo - sklypų prichvatizacijai atlaisvinimas biudžetiniais pinigais

Nuotraukoje – Vydūno mokyklos korpusas senamiestyje

http://klaipeda.diena.lt/naujienos/miestas/vyduno-mokyklos-sunaikinimo-kaina-1-5-mln-litu-369679

www.ve.lt/naujienos/ekonomika/nekilnojamasis-turtas/vyduno-mokykla-griaus-is-savivaldybes-lesu-616415/ „:

...2011 08 11 Klaipėdos miesto savivaldybės Tarybos kolegija pritarė sprendimui savo lėšomis griauti Vydūno mokyklą. Tiesa, šiam sprendimui dar turės pritarti pati miesto Taryba.

Valdžia bando neavarinės būklės mokyklą nugriauti už mūsų pinigus ir perleisti Simonavičiūtės-Taraškevičiaus draugams. Mane pribloškia tas faktas, kad tokiai prichvatizacijai pritaria ...Grubliauskas-Kongas, kuris pats ten mokėsi. Gal čia buvo liberalių partijų koalicijos sąlyga, kurią kėlė Taraškevičius, kitaip tokio viešų vertybių aukojimo pinigams  negaliu paaiškinti.

Gaila, kad valdančios koalicijos Klaipėdoje prioritetai yra tokie:

1. atlaisvinti pelningus sklypus miesto centre kažkodėl už mokesčių mokėtojų pinigus nugriaunant dar vartojimui tinkamas bibliotekas ir mokyklas,

2. savivaldybei priklausančių griuvėsių, ypač turistus "džiuginančių" Kruiziniame terminale,  nei griauti, nei tvarkyti,

3. centre esančių vaiduoklių savininkų neliesti, į policiją dėl jų nesikreipti, baudų jiems neskirti:

O vis dėlto, gal pirmiausia reikėtų nugriauti savivaldybei priklausančius silikatinius baisuoklius pakeliui į Kruizinį terminalą nuo Sukilėlių -Pilies gatvės pusės?

Po to prispausti griuvėsių, esančių senamiestyje ir mieto centre savininkus, kad užkonservuotų savo baisuoklius.

Tačiau savivaldybės prioritetai kitaip sudėlioti:

pirmiausia lieka tie nenugriauti pakeliui į Kruizinį - toliau šiurpinsim turistus.

Antra - kažkodėl užsidegė būtinai nugriauti už valdiškus pinigus (už milijoną) buv.Vydūno mokyklą senamiestyje - juk ten tik vienoje vietoje bėga per stogą - suremontuokim tą kampą ir atiduokim nevyriausybinėms organizacijoms - dar 100 metų stovės.

Kažkodėl pamirštami griuvėsiai miesto centre ir visas dėmesys ir pinigai smulkmenoms -

sandėliukams, kurie niekam netrukdo ir jei nuvirs, tai jie per maži, kad ką sužalotų, plius žmonės malkas laiko. Gal sklypų prichvatizacijai nebeužtenka, kad reikia tuos mikroskopinius sandėliukus nugriauti? O kodėl neparduodam nusigriovimui - neteks samdyti firmų už mokesčių mokėtojų pinigus.

Ir dar keista skaityti virkavimus, kad neranda griuvėsių savininkų. Kelių nerado šią savaitę ir jau ašaros. O kur kiti keliasdešimt? Policija randa beveik visus - tik raštą parašykit, juk viena iš policijos funkcijų, įrašytų jos įstatyme - būtent tokių pažeidėjų atvesdinimas. Per mano praktiką iš kelių dešimčių tik dviejų nerado, ir tai tik kol kas, nes abu užsienyje, o kurie buvo Lietuvoje - visus atrado.

Tai kodėl savivaldybė nesurašo protokolų visiems 80-iai griuvėsių savininkų ir nesikreipia dėl jų atvesdinimo į policiją? Gal nenori, nes beveik kiekvieno griuvėsio savininkas - valdžios žmonių draugas, pažįstamas, verslo partneris?

Ir dar - įstatymai leidžia skiri baudas už pastatų nepriežiūrą, teršimą ir pan. labai daugeliui institucijų, įskaitant savivaldybę, statybų inspekciją, aplinkosaugininkus ir tai daryt kas kelios savaitės. Siūliau savivaldybei sudaryti komisiją iš tokių institucijų ir rašyt baudas kas dvi savaites, baudos kiekvienos iš jų - po kelis tūkstančius Lt.

Jokių teismų laukti nereikia, jei savininkas nereaguoja į nurodymą susitvarkyti - galės po to tas baudas visas ir skųsti po vieną kas savaitę. jam tada advokato paslaugos bus per brangios - pigiau pastatą sutvarkyti.

Stalino laikų pastatai senamiesčio vaizdo negadina, nes jie nerėkiantys, nekontrastuojantys. Statė juos vokiečių belaisviai - taigi statė gerai. Žymi jų dalis pastatyta pagal vokiečių architektų brėžinius, vietoj reicho simbolikos įkompuonuojant sovietinę simboliką. Reicho 1940-1944 architektūra - to laiko modernas, žr. Liepų gatvės gyvenam.namus ir pokario laikų jų klonus.

Jei kam nepatinka ta architektūra - prašom perstatyti - savivaldybė atrado savo biudžete 1,5 mln.Lt buv.Vydūno mokyklos pastato nugriovimui, taigi galima už juos tikrai gerai perdaryti buvusią mokyklą ir pritaikyti nevyriausybinių, jaunimo organizacijų, jaunimo būrelių , senjorų chorų ir pan. reikmėms.

Jei galvojate, kad nugriovus mokyklą toje vietoje iškils senamiesčio stiliaus pastatai, tai klystate. Nes jei senamiestyje statomo nauji pastatai, tai stengiamasi juos pastatyti kuo baisesnius. Tiesa, yra keletas išimčių, pvz. Frydrycho pasažas ir Daržų gatvės gyv.pastatai. O šiaip per pastaruosius 10 metų Nuolatinė statybų komisija NUOŠIRDŽIAI stengėsi prastumti valdžios draugams kuo baisuokliškesnius betono-stiklo kuboidus, pvz. architekto Kančo juodai-rudas monstroidas prie Memelio restorano Žvejų gatvėje.

Naujamiestyje - ne ką geriau, vien ko vertas šedevras Manto namai ir pan.

Todėl nesitikėkime nieko gero iš tų valdžios draugų, kuri gviešiasi prichvatizuoti Vydūno mokyklą ir jos sklypą. Nes valdžios draugų tikslas - maksimalus pelnas, o jį galima gauti iš kuo didesnio kvadratinių metrų skaičiaus.

Taigi mūsų laukia stiklo-betono bokštai.

Tai gal negriaukim Vydūno mokyklos? Arba truputį perstatykim (stogą suremontuokim, fasadą padailinkim) už 0,5 mln.ir perduokim visuomenei naudotis. O sutaupytą nuo griovimo 1 mln. Lt nukreipkim ten, kur labiau reikia, pvz. viso miesto ar jo centro šaligatvių platinimui, jų dangos gerinimui, dviračių takų tvarkymui, želdinių miesto centre gausinimui,o ne mokyklų griovimui.

Štai kaip valdžia tariasi su bendruomene, su miestiečiais, prieš priimdama sprendimus dėl milijonų išmetimo į balą - o gi niekaip, todėl diskutuoti bus galima tik tarybos posėdyje, t.y. paskutiniam etape. Kodėl nepasitarti iš anksto?:

"Diskusijų metu atsirado ir kitokių pasiūlymų. Tarybos narys Arūnas Barbšys nesutiko nė su vienu pasiūlytu variantu ir tikino, jog pastato nugriauti iš viso nereikia. Esą jį reikėtų renovuoti ir ten įkurti bendruomenės namus. Kolegos pasiūlymą papildė ir Vytautas Lupeika. Jis kategoriškai prieštaravo mokyklos nugriovimui ir tikino, jog ten reikia įkurdinti jei ne bendruomenės namus, tai bent senamiesčio seniūniją ar išvis pastatą atiduoti kuriai nors aukštajai uostamiesčio mokyklai. Šių pasiūlymų Tarybos kolegija nesvarstė, nes nebuvo su jais susipažinusi iš anksto. Tačiau pasiūlymai galės būti teikiami tuomet, kai klausimas bus svarstomas miesto Taryboje." – iš http://klaipeda.diena.lt/naujienos/miestas/vyduno-mokyklos-sunaikinimo-kaina-1-5-mln-litu-369679

 


Komentarų nėra: