2011-09-26

Teisėsauga visais būdais vilkino juodųjų archeologų bylą

Nuotraukose:

Juodasis archeologas Vadim Čvanov - profesionalus kariškis, 1997– 2008 Lietuvos kariuomenės žvalgybos padalinio vadas.

Apiplėštų kuršių genčių vadų ar genties vyresniųjų žmonų kapai - jų papuošalai

Juodasis archeologas Oleg Salij.

www.delfi.lt/news/daily/crime/teismas-atverte-kapinese-lobiu-ieskojusiu-juoduju-archeologu-byla.d?id=50047296

www.alfa.lt/straipsnis/12532682/Pirma.karta.pries.teisma.stojo.juodieji.archeologai..plese.kapines=2011-09-26_14-25/

www.15min.lt/naujiena/aktualu/nusikaltimaiirnelaimes/-59-171710

Kai dirbau Kultūros paveldo departamente, per savaitę tekdavo dalyvauti arba instruktuoti kitus dėl  teismo posėdžių paveldo apsaugos reikalais. Tačiau su tokiu neįprastu teisėsaugos vilkinimu ir/ar kvailumu per 20 dalyvavimo tokiuose tyrimuose ir teismų procesuose metų susidūriau pirmą kartą būtent šioje juodųjų archeologų byloje.

Pastaruosius pagavome už rankos, tačiau teisėsauga pusantrų metų vilkino kaip tik galėjo. Neišjudino ir trys vizitai pas gen.prokuratūros ir policijos aukščiausius vadus prašant bylą nagrinėti Vilniuje ir skirti daugiau pareigūnų.

Tačiau gavosi atvirkščiai: bylą perdavė Skuodo prokurorui, kuris ar tai visiškas nevykėlis, ar papirktas, protu nepaaiškinami delsimai, kažkokie absurdiški pseudotyrimai. Viso to rezultatas: tie pagautieji toliau vežė iškastas archeologines vertybes į užsienį ir vaikščiojo išdidžiai galvas iškėlę ir bandė baigti išplėšti paskutinius ankstyvųjų viduramžių kuršių genčių vyresniųjų (genčių vadų) kapus.

Bylos perdavimo Skuodo prokurorui rezultatas - visiškas bylos sužlugdymas.

Nė viena R.Europos valstybė, kenčianti nuo juodųjų archeologų, išskyrus Rusiją, tokių dalykų neleidžia. Mūsų teisėsaugos vadams, matyt, tai patiko, ar jei patys kolekcionieriai, ar kitaip buvo , o gal tebėra susiję su juodaisiais archeologais.

Tai ne tik mano, o visų Kultūros paveldo darbuotojų, kurie tyrėme šią bylą, nuomonė.

Teisėsaugininkai Kultūros paveldo departamento darbuotojų, nors būtent jie pagavo tuso niekadėjus už rankos, prie bylos medžiagos iš pradžių visai neprileido, užtat pagautuosius kruopščiai supažindino su ikiteisminio tyrimo medžiaga. Jie po to likusias vertybes paslėpė ir dar vieni kitiems išsiuntė instrukcijas, kaip slėpti nuo mūsų ir nuo teisėsaugininkų savo juodąją nelegalaus kasinėjimo ir išvežimo veiklą.

Byloje yra vardai, pavardės kurjerių, pervežimo į užsienį būdai, sumos, kur kam, kada į kokią sąskaitą pervedė už tą nelegalią veiklą ir pan. NIEKAS NIEKO NETYRĖ, nepadėjo jokie vizitai pas tuometinį gen.komisarą ir pas tuometinį gen.prokurorą,  kol nepradėjome rašyti skundų į prezidentūrą.

Ką turėčiau po viso šito galvoti apie Lietuvos teisėsaugą?

Beje, patys mažiausi šioj teisėsaugos grandinėje – eiliniai policininkai ir prokurorai, išskyrus Skuodo prokurorą, kruopščiai vykdė pareigas, gerai ir tinkamai surenka medžiagą, o vadams - dzin. Kuo paaiškinti? Durnumu ar korupcija?

Ir kaip visuomenė gali įtakoti tokią, atsiprašant, imitacinę teisėsaugos veiklą.

Ar atsimenate kunigo Mikutavičiaus nužudymo bylą? Neranda, neatpažįsta, tiki nusikaltėlių pasakomis, jų pagrindu suima nekaltus žmones, kurie nuo streso miršta, neatpažįsta atrasto Mikutavičiaus lavono ir t.t.

Po juodųjų archeologų neįsivaizduojamai ilgo vilkinimo - pseudotyrimo galiu patikinti, kad juodųjų archeologų byloje - lygiai toks pats neįgalumas ar tyčinis nenorėjimas.

Norėčiau tikėti, kad šiame teismo procese visos šios teisėsaugos ligos bus išviešintos ir kad tai bus kaip skiepai ateičiai.

1 komentaras:

Naglis Puteikis rašė...

http://www.laisvaslaikrastis.lt/news/505/53/d,detalus/

Kitą savaitę generalinis prokuroras Darius Valys prašys panaikinti Seimo nario Naglio Puteikio teisinę neliečiamybę. N.Puteikis tuo džiaugiasi, ir mano, kad jam tai bus proga papasakoti apie nuo viršaus iki apačios supuvusią teisėsaugos sistemą. "Kai aš tai pamačiau, viskas man atsistojo į vietas – kunigo Mikutavičiaus nužudymas, kūno neradimas, palaidojimas kaip neatpažinto, - interviu LL sakė N.Puteikis, - kiek ten yra prokurorų klaidų, kiek kartų jie neatpažino kūno, ir galiausiai kaip vienas saugumietis paleido įtariamąjį nužudymu. Visa tai yra klaidos? Ne, viskas yra daroma už pinigus. Negali suaugęs vyras, 20 metų dirbęs teisėsaugoje, daryti tokių klaidų. Tai yra tik pinigai. Vadinasi, visos tos žolės burnoje (kaip Kedžio nužudymas), visi tie baloje prigėrę žmonės – man yra viskas aišku, visa tai padaryta už pinigus, ir žudikai išvengė atsakomybės tik už pinigus. Jeigu jie, matydami tokius dalykus, nieko nedaro, tai ką gali apie tuos prokurorus pasakyti?