2014-04-22

Signatarų Kovo 11 uždegtas Laisvės laužas nekėlė jokios grėsmės nei kieno nors saugumui, nei sveikatai, nei dorovei, o pavojingos buvo nebent visas politines teises uzurpavusiai nomenklatūrai.

Signatarų Kovo 11 uždegtas Laisvės laužas nekėlė jokios grėsmės nei kieno nors saugumui, nei sveikatai, nei dorovei, o pavojingos buvo nebent visas politines teises uzurpavusiai nomenklatūrai. 
Dalinuosi ministro A. Barakausko pasirašytu paaiškinimu, kuriame išdėstyta, kad Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną terorizuoti žmones, susibūrusius prie Kovo 11-osios Akto signatarų uždegto laužo – visiškai teisėti ir, kaip reikia suprasti, visais požiūriais pagirtini veiksmai. Primiršusiems primenu: šių metų Kovo 11-ąją policijos pareigūnai užgesino signatarų R. Ozolo ir A. Rudžio uždegtą simbolinį Laisvės laužą ir sulaikė bei išvežė į policiją tris prie jo budėjusius žmones. Ministro atsiųstas paaiškinimas jau net ne juokingas, o graudus – pasirodo, vienas svarbiausių „nusikaltimų" yra tai, kad laužas kūrentas 22.09 val., o Lietuvos Respublikos susirinkimų įstatymas leidžia susirinkimus tik iki 22 val…

Neabejoju, kad niekam šis laužas nebūtų užkliuvęs, jei akcija nebūtų susijusi su nomenklatūros žlugdomu referendumu (ugnį planuota kūrenti tol, kol Seimas paskelbs referendumą). Ta pačia proga priminsiu, kad varžyti konstitucinę piliečių teisę į taikius susirinkimus, dangstantis Susirinkimų įstatymu ir švaros taisyklėmis – sena nomenklatūros tradicija. Taip buvo keliamos absurdiškos bylos Dariui Kuoliui: už tai, kad žmonės aikštėje prie prezidentūros kreidelėmis piešė žodį TieSOS; už tai, kad prie Vidaus reikalų ministerijos surengė neteisėtai atleistų V. Gailiaus ir V. Giržado palaikymo akciją; už vaikštynes ginti žodžio laisvei prie prezidentūros (šis „nusikaltimas" užtraukė 500 litų baudą). Mažeikiuose už pilietines vaikštynes 500 litų bauda buvo nubausta penkių vaikų motina, našlė Rima Štefanė, Kaune už pilietinio meno akciją nuteista filosofė, Vytauto Didžiojo universiteto dėstytoja Lina Šulcienė, o panevėžietei Ritai Jusienei 500 Lt bauda skirta už tai, kad priešais Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato pastatą surengė ramią 8 žmonių gedulo akciją, kuria išreiškė skausmą ir pasibaisėjimą dėl gyvos automobilio bagažinėje sudegintos 17-metės žūties, taip ir nesulaukus pagalbos telefonu 112… O baigdamas pacituosiu Lietuvos Respublikos Konstituciją:

„Negalima drausti ar trukdyti piliečiams rinktis be ginklo į taikius susirinkimus. Ši teisė negali būti ribojama kitaip, kaip tik įstatymu ir tik tada, kai reikia apsaugoti valstybės ar visuomenės saugumą, viešąją tvarką, žmonių sveikatą ar dorovę arba kitų asmenų teises ir laisves." (36 straipsnis).

Akivaizdu, kad nei signatarų uždegtas Laisvės laužas, prie kurio susibūrę žmonės gražiai šventė Kovo 11-ąją, nei kitos mano paminėtos akcijos nekėlė jokios grėsmės nei kieno nors saugumui, nei sveikatai, nei dorovei, o pavojingos buvo nebent visas politines teises uzurpavusiai nomenklatūrai. Todėl esu įsitikinęs, kad policijos pareigūnai savo veiksmais dar kartą pažeidė svarbiausią Lietuvos įstatymą – Konstituciją, kuri turi būti tiesiogiai taikomas teisės aktas (6 str.), bet į kurią yra periodiškai valomos nešvarios kojos.


Naglis Puteikis 

Komentarų nėra: