2008-01-27

Kada Klaipėdos valdžia apmokestins jūros bangas?

Lietaus mokestis – naujas Klaipėdos reklamavimo būdas


Lietus suminkštino smegenis

Monolitinė koalicija miesto taryboje - valdantieji liberalcentristai kartu su partneriais paruošė klaipėdiečiams siurprizą: ruošiasi apmokestinti lietų skaičiuodami nuo kvadratinio buto metro. Nes esą nuotekų tinklų atnaujinimui trūksta pinigų.

Nuotraukoje kairėje: klaipėdietė, dar nežinanti, kad valdžia apmokestino lietų.

Iš vaikystės išnyra prisiminimai apie piktą poną, kuris iš godumo įvedinėjo vis naujus ir naujus mokesčius baudžiauninkams, kol apmokestino šypsenas.
O kodėl ne nuo stogo ploto?
O gal reikėtų apmokestinti jūros bangas vidutiniškai paskaičiavus, kas kiek laiko reikia atnaujinti molus, kuriuos pamažu ardo bangos? Juk tokiam remontui taip pat nuolat trūksta pinigų?

Pavažiavo ar prakiuro stogai?

Kas atsitiko valdantiesiems? Godumas? Miestiečiai panašūs į baudžiauninkus? Gal prakiuro Liepų 11 (čia įsikūrusi miesto valdžia) stogas? O gal liūdnai pagarsėjusi UAB „Konsolė“, kuri atliko remonto darbu savivaldybės pastate, nepritvirtino savivaldybės stogo, ir jis pavažiavo, todėl ant valdžios galvų prilijo ir suminkštėjo jų smegenys?

Proto trūkumas ar strateginis planas?

Dvi citatos iš Virginijos Spurytės straipsnio „Klaipėdiečiai mokės už lietų“.
1. „Mokesčių naštos slegiamiems klaipėdiečiams miesto valdžia rengia dar vieną siurprizą. Klaipėdos gyventojai vieninteliai šalyje bus priversti mokėti už lietų.
Klaipėdos miesto plėtros strateginiame plane 2007-2013 metams juodu ant balto parašyta: „Įvesti vietinę rinkliavą už paviršinių nuotekų tvarkymo paslaugas Klaipėdos miesto savivaldybės teritorijoje“. Išvertus šį tekstą į žmonėms suprantamą kalbą, tampa aišku, jog Klaipėdos gyventojai bus priversti mokėti mokestį už lietaus vandens nuotekas.“

Nuotraukoje dešinėje: ta pati klaipėdietė, sužinojusi, kad miesto taryba apmokestino lietų. Ji šoka ne todėl, kad jai pavažiavo stogas. Ne, ji nuoširdžiai džiaugiasi, nes miesto taryba po ilgų ginčų nusprendė lietų apmokestinti ne pagal buto, o pagal stogo plotą. Šiai klaipėdietei labai pasisekė, nes ji gyvena ne individualiame name su milžinišku stogu, o kukliame 17 aukštų "Žalgirio" draugijos sportininkų bendrabutyje prie Žvejų rūmų, kurio stogą ji dalinsis su kleiasdešimčia socialiai vargstančių olimpiečių: lengva-ir-sunkia-atlečių.

Užvirins kanalizaciją

Ačiū Dievui, kol kas planuoja užvirinti tik lietaus kanalizaciją:
2. „Klaipėdos savivaldybės pasamdytos V„Nacionalinių projektų rengimo“ ekspertas Mindaugas Rimeika. – „Jei gyventojai nemokės už lietaus nuotekų pašalinimą, tai tuomet reikėtų užvirinti tinklų vamzdžius ir tegul visas miestas skęsta. Žmonės nori vaikščioti švariais batais, tačiau nenori už tai mokėti“.

Miesto įvaizdžio gadinimas

Valdžia visomis išgalėmis sieki populiarinti Klaipėdą. Tam skiriam daug pastangų ir pinigų. Paruošta 2003-06 metų programa „Dideli darbai. Iš meilės Klaipėdai“. Kuriami logotipai. Net įkuriama Klaipėdos miesto įvaizdžio komisija. Visiems šiems dalykams negailima pinigų.
Ir štai ši „smulkmena“ – naujas mėginimas įvesti naujus mokesčius - ir Klaipėda pradeda garsėti priešingai – protu nesuvokiamomis „inovacijomis“. Apie tai skelbia visi didieji tinklapiai (Delfi, LRT) ir dienraščiai.

Atjungs lietų?

Klaipėdiečių komentarai po šiuo straipsniu taip pat labai iškalbingi. Keletą pacituosiu: „nemokesiantis: nemokesi uz lietu atjunks lietu kaip ir elektra,Ha ha ha .Jo nebezino kaip tas savo kisenes papildyt.Tai gal dar uz medziu zaliavima,geliu zydejima,imkit mokescius,ir uz sniega,kurio taip laukiam.Jo savivaldybe nespeja mus stebint. Sekmes jai ir toliau priimant tokias apsurdiskus sprendimus.“
Pupkis ne Aldonas: Statybų biznis sąstingio būsenoje,todėl burmistras sugalvojo būdą pinigų pasirinkti.“

Neliko abejingi tokiam Klaipėdos garsinimui ir visos Lietuvos komentatoriai, kurie tiesiog rungėsi, kas labiau pasišaipys iš uostamiesčio: ČIPOLINO MOKESTIS: dar liko mokestis už mėnulio ramybę...už upės tekėjimą....pagalvės mokestis....už bezdėjimą ir riaugėjimą...metų laikų mokestis...už jūros bangavimą....už paukščių čiulbėjimą...debesų plaukimo mokestis sudvejintas su saulės mokesčiu....na žinoma ir šypsenos mokestis,blogos nuotaikos,ašarų ir....blogų minčių prieš valdžią MOKESTIS“

Visas biudžetas -„į betoną“

Kaip logiškai paaiškinti tokius valdžios planus? O gal nereikia ypatingai protingo atsakymo ieškoti? Juk absoliuti dauguma savarankiškai Klaipėdos m. tarybos skirstomo savivaldybės biudžeto nukreipta „į betoną“ – į esamas ir būsimas statybas. O miestas vis labiau nuo netvarkomos aplinkos grimzta į šiukšles, purvą ir dulkes, nesurūpinama net darželiais ir mokyklomis – trūksta modernių valgyklos įrangų, tinkamų suolų ir kėdžių vaikams. Šiems „nesvarbiems“ dalykams trūksta pinigų. Per maži suolai ir prastas maitinimas gadina vaikų sveikatą. O prišnerkšta aplinka, kai nėra kur pastatyti automobilių, todėl jie važiuoja ant dar išlikusių vejų miegamuose rajonuose, ir t.t. gadina suaugusiųjų nervus.

Nuo minties, kad reikėtų dalį biudžeto miestiečių labui nuimti nuo statybų, valdžiai važiuoja stogas.
Todėl jie ir kraustosi iš proto beieškodama naujų mokesčių ir ... baudžiauninkų.

Komentarų nėra: