2008-10-23

Senamiestyje sklypų negalima pardavinėti, bet jei labai norima - galima

Fotografijoje: Dėl šio viešbučio statybų, žemės sklypo likimo ir 17 metų senumo istorijų, kurios gali byloti apie viešojo intereso pažeidimą, prokurorai nutarė pradėti rinkti medžiagą

Prokuroro žmonos turtu domėsis prokurorai

VE 2008 m. Spalio 22 d. Denisas NIKITENKA

 

Generalinės prokuratūros Civilinių bylų skyrius nutarė surinkti reikiamą medžiagą ir išsiaiškinti, ar nebuvo pažeistas viešasis interesas Klaipėdos centre parduodant žemės sklypo dalį ir leidžiant pastatyti joje viešbutį.

Procesinių veiksmų imtasi po televizijos LNK laidoje "Paskutinė instancija" parodyto reportažo, metančio šešėlį ant viešbutį valdančios bendrovės "Pelėda", kurios akcininkė yra Klaipėdos apygardos vyriausiojo prokuroro Igno Lauciaus žmona, Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos vadovė Bronislava Lauciuvienė. Minėtas viešbutis stovi šalia šios bibliotekos Jaunimo skyriaus Tilžės gatvėje.

"Vakarų ekspreso" kalbinti uostamiesčio politikai sakė, kad net 1991 metus siekiančių istorijų narpliojimas telieka teisėtvarkos institucijų darbu, tačiau tai, kad tariamas skandalas "išmestas" prieš balsavimą rinkimų į Seimą antrajame ture, jiems esą kvepia politikavimu.

Juolab kad dėl viešbučio ir žemės sklypo buvo paliestas ir Klaipėdos meras Rimantas Taraškevičius, o komentarus žarstė jo aršus oponentas, uostamiesčio Tarybos narys Naglis Puteikis.

"Aš paprašiau, kad man suteiktų visą medžiagą. Ar yra kriminalas, ar ne, spręsti ne man, tačiau mano parašų dokumentuose dėl sklypo, patalpų pardavimo, specialiojo, detaliojo planų patvirtinimo nėra", - "Vakarų ekspresui" sakė R. Taraškevičius.

"Bus išsiųsti paklausimai įvairioms institucijoms. Vyks tyrimas dėl galimo viešojo intereso pažeidimo. Tokiose bylose yra ir 10 metų senaties terminas, bet tirti privalome, o dėl senaties galės kreiptis suinteresuoti asmenys", - vakar "Vakarų ekspresui" sakė Generalinės prokuratūros Civilinių bylų skyriaus vyriausiojo prokuroro pavaduotoja Sonata Galentienė.

Pats I. Laucius nenorėjo plačiau komentuoti savo žmonos reikalų dėl žemės sklypo pardavimo ar viešbučio statybos, tačiau kai kurias detales "Vakarų ekspresui" papasakojo.

"Ta uždaroji akcinė bendrovė įsteigta 1991 metais. Mano žmona yra akcininkė, tačiau ne pagrindinė. Buvo paimtos paskolos, suburtas akcininkų kapitalas. Dėl atliktų veiksmų buvo ir Tarybos sprendimas, Vyriausybės nutarimas", - tikino jis.

Šioje istorijoje iš pradžių buvo išnuomotos vietoje viešbučio buvusios patalpos, vėliau jos Vyriausybės nutarimu perduotos privačiai bendrovei. Vėliau patvirtintas bendras sklypo teritorijos detalusis planas, po to - mažesnės teritorijos detalusis planas.

Daugiausia įtarimų kelia tai, kad uostamiesčio Savivaldybei priklausanti sklypo, ant kurio pastatytas viešbutis, dalis buvo ne išnuomota, o parduota.

Savivaldybės administracijos Žemėtvarkos ir teritorijų plėtros skyriaus vedėja Raimonda Gružienė teigė, kad senamiestyje sklypų negalima pardavinėti, o tik nuomoti, ir tai esanti Klaipėdos apskrities viršininko administracijos kompetencija.

"Ta sklypo dalis buvo parduota 2003 metais. Viename sklype yra ir biblioteka, ir viešbutis. Tačiau ta dalis, kur priklauso bendrovei "Pelėda" - privati", - sakė ji.

Komentarų nėra: