2009-09-17

Klaipėdos valdžia nenori mažinti triukšmo

Nuotraukose – triukšmingiausių duslintuvų modeliai.

N.P.: prieš keletą metų į mane kreipėsi klaipėdietis Eduardas Bytautas, kuris laisvu nuo savo pagrindinio darbo (dizainerio) metu užsiima kova su triukšmu. Jis pasiūlė keletą gerų idėjų, kaip kovoti su triukšmu mieste. Kažkada skaitydamas uosto teritorijoje planuojamų statybų poveikio aplinkai ataskaitas, esu radęs teiginius, kad širdies ir kraujagyslių ligas kaip išorės faktoriai  labiausiai didina oro dulkėtumas ir triukšmas. Todėl susidomėjau E.Bytauto idėjomis, kurių jis turi begalę.

Pvz. kad savivaldybės tvarkos palaikymo skyrius kartu su policija įsigytų paprastus buitinius po 200 Lt kainuojančius garso matavimo prietaisus ir jais nustatė pažeidimus, kviestųsi specializuotą prietaisą turinčius pareigūnus. O tokių po 37 tūkst.Lt kainuojančių, pasirodo, buvo prisipirkusi Klaipėdos apskrities viršininko administracija, kuri juos keletą metų laikė sandėlyje (ir tebelaiko). Tada jau būtų galima surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolą. Ir tai tiktų tiek triukšmaujantiems kaimynams, tiek naktį dirbantiems statybininkas, tiek ratuotiems chuliganams, kurie mėgaujasi visu garsu leisdami variklius miesto centre su specialiais garsą didinančiais duslintuvais. Kartu plėsti tylos zonas miegamuosiuose kvartaluose ir pan.

Pabandžiau tas jo idėjas kartu su juo pristatyti savivaldybės administracijai. Mirtinas abejingumas.

Pabandžiau tai daryti Miesto ūkio komitete. Bergždžias reikalas.

Tada pasiūliau, kad savanoriai entuziastai, tokie kaip E.Bytautas kartu su atitinkamais savivaldybės darbuotojais, policijos, visuomenės sveikatos įstaigų atstovais bei tuo besidominčiais politikais būtų suburti į Triukšmo prevencijos komisiją, kuri rinktųsi kas mėnesį ir dirbtų panašiai, kaip dabar veikianti Saugaus eismo komisija.

Ir prasidėjo Ilfo ir Petrovo apsakymuose aprašytas sovietinis-biurokratinis cirkas: (knygų "12 kėdžių", „Auksinio veršio" ir daugelio humoristinių SSRS 1927-37 m. feljetionų autoriai) komisijos sudėtį savivaldybės klerkai šlifavo pusmetį, kol nusprendė, kad ją turi tvirtinti ne savivaldybės taryba, o administracijos direktorius. Tiesa sakant, koks skirtumas, svarbu, kad rinktųsi reguliariai ir spręstų gyventojų problemas.

Dabar sukasi jau antras biurokratinis įsakymo projekto derinimo ratas ir jam galo nematyti. Užtat bederinant iškrito iš komisijos ir policijos atstovai ir visuomeniniai savanoriai-entuziastai, tokie kaip E.Bytautas.

O be visuomenės atstovų ir be nuolatinio gyventojų keliamų problemų nagrinėjimo bet kokai komisija tampa neveiksni. Kaip ir pati valdžia, kuriai nereikia nei viešumo, nei visuomenės talkos:

Su triukšmu kovos speciali komisija

Denisas NIKITENKA, ve.lt VE 2009 09 16 d.

Klaipėdos miesto savivaldybėje bandoma suburti triukšmo prevencijos komisiją, kuri bandytų pažaboti triukšmadarius.

Komisiją sudarytų jos pirmininkas, savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda, Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Marius Poimanskis, Sanitarinės kontrolės poskyrio, policijos ir Visuomenės sveikatos centro atstovai.

Tiesa, kol kas tokios komisijos įteisinimo procedūra stringa dėl biurokratinių kliūčių.

Pasak M. Poimanskio, komisija teiktų pasiūlymus administracijai, kaip mažinti triukšmą mieste, organizuotų pasitarimus, susitiktų su gyventojais, rengtų prevencines akcijas.

"Tai būtų patariamasis organas prie administracijos. Nors įstatymai neįpareigoja kurti tokią komisiją. Dar yra sukurta komisija triukšmo prevencijos planui parengti, tad neaišku, koks jis bus, kokios priemonės turėtų būti taikomos. Kai būtų parengtas planas, tuomet ir komisija galėtų pradėti dirbti, tad dabar dar nieko neaišku", - ve.lt sakė valdininkas.

Vienas iš minėtos komisijos sudarymo šalininkų Tarybos narys Naglis Puteikis mūsų dienraščiui sakė, kad komisija įgyvendintų įvairias idėjas.

"Pavyzdžiui, žabotų miesto gatvėmis didžiuliais greičiais ir garsiai lakstančius motociklininkus. Raginti įdiegti prie išmetamųjų automobilių vamzdžių triukšmą mažinančias technines priemones", - vardijo jis.

Plačiau - ketvirtadienio, rugsėjo 17-osios, "Vakarų eksprese" (N.P.: tinklapyje šio straipsnio nėra).

Komentarų nėra: