2009-09-24

Ar bus aplinkos ministro atstatydinimas ir seimo narės apkalta?

Fotografijoje  - nuotraukoje matyti, kaip žmogus, panašus Seimo narės Astos Baukutės vyro Kęstučio Rupulevičiaus sūnų Tautrimą Rupulevičių, ima pinigus iš bankomato. Šaltinių teigimu, nuotrauka daryta būtent tada, kai pinigai paimti iš neva fiktyviai Seimo narės padėjėju įdarbinto Jono Stasiukyno sąskaitos.

N.P.: Žemiau aprašomos istorijos gali baigtis ne tik ministro atstatydinimu, bet ir seimo narės A.Baukutės apkalta. O tai būtų labai nebloga proga sugražinti žmonėms bent lašą pasitikėjimo seimu ir partijomis, svarbu, kad piliečiai ir žiniasklaida nemažintų spaudimo politikams ištirti šią nešvarią istoriją iki galo ir kad tarp politikų atsirastų ryžtingų žmonių. Neslėpsiu, to tikiuosi iš naujosios Seimo pirmininkės Irenos Degutienės:

Aplinkos ministras galėjo savo susikompromitavusį patarėją K.Rupulevičių atleisti iškart. Bet ministras, aiškindamas priešingai, klaidina žmones, - apie žr. pateikiamoje delfi.lt publikacijoje. Tokiu būdu ministras siekia suorganizuoti seimo narės Astos Baukutės vyro K.Rupulevičiui, kuris galimai išgėręs nuvertė šviesoforo stulpą ir pabėgo, tėvystės atostogas. Ir panašu, kad jau suorganizavo, nes išleidęs į tokias atostogas ministras jau gali jį ir atleisti – tėvystės išmoką bet kokiu atveju mokės bankrutuojanti SODRa.

Ministro patarėjas yra politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojas, o tai reiškia, kad ministras gali patarėju paskirti bet ką be jokio konkurso ir lygiai taip pat be jokių ceremonijų jį atleisti.

Užtenka ministrui pasiūlyti savo patarėjui pasitraukti iš pareigų, nes jis juo nebepasitiki. Jei tas nerašo prašymo dėl atleidimo, ministras gali pasirašyti įsakymą, kad atleidžia savo tokį pavaldinį dėl nepasitikėjimo (daugiau jokių motyvų nurodyti nereikia) – tam yra specialus Valstybės tarnybos įstatymo straipsnis. Tokią procedūrą ministras gali atlikti per keliolika minučių  - tiek kiek ministerijos teisės skyriui truktų parengti standartinį įsakymo projektą tokiam atvejui (Valstybės tarnybos įstatymo 44 str. „Valstybės tarnautojų atleidimas iš pareigų" : 1. Valstybės tarnautojas atleidžiamas iš pareigų, kai: ... 7) politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojas ... praranda į pareigas jį priėmusio valstybės politiko ...pasitikėjimą).

Valstybės tarnautoją, kuris pareigas užėmė konkurso būdu, tokia atleidimo tvarka iš darbo atleisti negalima – reikia svaraus pagrindo.

Taigi aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas bando mus visus apvynioti aplink pirštą.

Maža to, greičiausiai K. Rupulevičiaus aprūpinimas visų sąskaitą tėvystės išmoka dar vyksta ir pažeidžiant įstatymą. Nes LR Darbo kodekso 180 straipsnio 2 dalis sako: "Darbuotojas, ketinantis pasinaudoti atostogomis vaikui prižiūrėti, kol jam sueis 3 metai, ar grįžti į darbą joms nepasibaigus, apie tai raštu privalo įspėti darbdavį ne vėliau kaip prieš 14 dienų." Žemiau pateikiamame straipsnyje rašoma, kad prašymą tėvystės atostogoms gauti K. Rupulevičius įteikė antradienį (09.22). Tad tėvystės atostogų pagal LR Darbo kodeksą jis gali išeiti tik nuo spalio 6 d. Jeigu ministras K.Rupulevičių išleido nuo ankstesnės dienos nei nuo spalio 6 d., tai tada pažeidė LR Darbo kodeksą.

Nuojauta man šnibžda, kad jei paaiškės, kad K.Rupulevičiaus sūnus išiminėjo iš bankomato A.Baukutės patarėjo pinigus be jo sutikimo, tai reikštų, kad A.Baukutė pasisavindavo svetimą algą, o tai reiškia baudžiamą bylą ir automatiškai apkaltą seimo narei.

Išėjo „tėvystės" atostogų

...aplinkos ministro patarėjas K. Rupulevičius, atsisakęs išeiti iš darbo savo noru, antradienį vakare parašė prašymą išleisti jį tėvystės atostogų. Tad dar beveik metus jis galės iš „Sodros" gauti 85 procentus ministro patarėjo algos. Trečiadienį ministras Gediminas Kazlauskas prašymą patenkino. Pasak ministro, tai padaryti jį privertė įstatymai - nepatenkinti tokio prašymo jis neturėjęs teisės.

Pateikus tokį prašymą, ministras jau nebegalėjo K. Rupulevičiaus atleisti – galimybė atsikratyti susikompromitavusiu patarėju buvo praleista. „Pastarųjų dienų K. Rupulevičiaus elgesys akivaizdžiai parodė, kad tokiam žmogui ne vieta valstybės tarnyboje. Neleistinas elgesys. Neturiu komentarų, - trečiadienį paaiškėjus, kad patarėjas melavo per apklausą, sakė G. Kazlauskas. - Jei to pareiškimo nebūtų buvę, be abejonių, jis būtų atleistas, po to, kas paaiškėjo šiandien. Galiu tik apgailestauti".

Paklaustas, ar nereikėjo paskubėti ir atleisti K. Rupulevičių, kol jis nesugalvojo, kaip išsisukti, ministras atsakė: „Dabar galima spėlioti, kas būtų, jeigu būtų... Yra žmonių, kurie sugeba išsisukti iš bet kokios situacijos".

Ministro pasiūlymo geruoju išeiti iš darbo K. Rupulevičius susilaukė kilus skandalui dėl nuversto šviesoforo Vilniaus centre. Iš įvykio vietos pabėgęs ministro patarėjas tądien (rugsėjo 14-ąją) šventė savo gimtadienį . Pasak įvykio liudininkų, buvo panašu, kad vairuotojas neblaivus.

Dar vienas skandalas kilo paaiškėjus, kad K. Rupulevičius nuolat važinėjo visureigiu „Toyota Land Cruiser", priklausančiu „SEB lizingui". Įmokas už automobilį (po 2815 litų per mėnesį) moka Seimas - visureigiu formaliai naudojasi K. Rupulevičiaus žmona A. Baukutė, kuri net neturi vairuotojo pažymėjimo. Iš jos parlamentinei veiklai skiriamų pinigų apmokamos ir išlaidos degalams bei tepalams.

Dėl eismo įvykio praėjusią savaitę buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Bet K. Rupulevičius atsisakė duoti parodymus apie eismo įvykį. Jis net nesiteikė pareigūnams parodyti visureigio, kuriuo nuvertė šviesoforą.

A.Baukutė teigė, kad automobilis – ne Vilniuje

Trečiadienį policijoje, kaip liudytoja, buvo apklausta formali visureigio naudotoja A. Baukutė. Jai teko pasirašyti oficialų reikalavimą pateikti automobilį. Seimo narė per apklausą, kaip ir jos vyras, neatskleidė, kur šiuo metu yra visureigis. A. Baukutė tik pažadėjo, kad pateiks automobilį apžiūrai, kai jis bus Vilniuje. Šiuo metu esą jis ne Vilniuje.

Pasak E. Motiejūno, jei A. Baukutė vilkins automobilio pateikimą, ji bus nubausta administracine bauda už teisėtų pareigūno reikalavimų nevykdymą (administracine tvarka Seimo narius bausti galima nesikreipiant į parlamentą dėl jų neliečiamumo panaikinimo).

Skandalingosios poros sūnui Rapolui dveji metai sukaks 2010-ųjų rugpjūčio 10 d. Iki to laiko K. Rupulevičiui 85 procentus jo algos (atskaičiavus mokesčius jis gauna apie 5 tūkst. litų) turės mokėti „Sodra".

Komentarų nėra: