2011-10-22

Kultūros ministerija tikina, kad atsižvelgė į pastabas dėl kapų plėšikams naudingo įstatymo pataisos projekto 2 VIDEO

V.Balkūno nuotraukoje:  Lietuvos archeologų draugijos vadovas Z.Baubonis. 

N.P.: Kultūros ministerijos Saugomų teritorijų ir paveldo apsaugos skyriaus vedėja Irma Grigaitienė (http://lt.wikipedia.org/wiki/Irma_Grigaitien%C4%97)  Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitete prisipažino, kad Kilnojamųjų kultūros vertybių įstatymo projektas, kuriuo buvo numatyta leisti prekiauti archeologiniais radiniais ir kuris buvo pateiktas seimui, nebuvo suderintas su Valstybine kultūros paveldo komisija, Lietuvos archeologijos draugija ir Kultūros paveldo departamentu. I.Grigaitienė apgavo Seimo narius, aiškinamajame rašte parašydama, kad buvo derinta. Ji paaiškino, kad derino, derino, bet nesuderino, ir pateikė tą pasiūlymą pati savo rizika: Štai kaip Seimas priiminėja įstatymus - netikrinęs, ką primelavo valdininkai.  Seimo pirmininkė žadėjo, kad nė vienas projektas nepateks balsavimui nepraėjęs NVO recenzavimo, deja, grigaitienės kol kas yra galingesnės už Seimo pirmininkę.

www.lrytas.lt/-13190996791317636009-kult%C5%ABros-ministerija-tikina-kad-atsi%C5%BEvelg%C4%97-%C4%AF-pastabas-d%C4%97l-kap%C5%B3-pl%C4%97%C5%A1ikams-naudingo-%C4%AFstatymo-pataisos-projekto-2-video.htm

lrytas.lt 2011-10-20 11:41

Video 1:  Pavojus: kapus plėšiančių juodųjų archeologų veikla gali būti legalizuota: http://www.lrytas.lt/videonews/?id=13190336401317373161

Video 2: Lietuvoje pirmą kartą prieš teismą stojo kapų plėšikai (atnaujinta): http://www.lrytas.lt/videonews/?id=13170402921314940173

Kultūros ministerija sureagavo į trečiadienį pasirodžiusią informaciją apie kapų plėšikus dangstantį įstatymo pataisos projektą. Ministerijos išplatintame pranešime teigiama, kad informacija yra neatitinkanti tikrovės.

Kultūros ministerija teigia, kad atsižvelgė į Lietuvos archeologų draugijos ir jos vadovo Z.Baubonio pastabas. 

Trečiadienį Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitete turėjo būti svarstomas įstatymo projektas, kuris įteisintų prekybą išplėštomis įkapėmis. Šią problemą tądien prabilo Lietuvos kultūros vertybių sergėtojai ir parlamentaras Naglis Puteikis.

„Ministerija informuoja, kad tokių pataisų neteikia. Pabrėžiame, kad šiuo metu galioja Prekybos antikvariniais daiktais taisyklės, kurių nuostatos leidžia prekiauti tik tokiais archeologiniais radiniais, kurie teisėtai įgyti kitose valstybėse ir įvežti į Lietuvą. Kitais archeologiniais radiniais prekiauti draudžiama. Šis poįstatyminis aktas kaip privalomas yra paminėtas tikslinamame įstatymo straipsnyje", - teigiama kultūros ministro atstovės spaudai Vaivos Gogelienės pasirašytame pranešime.

Kultūros ministerijos parengto Kilnojamųjų kultūros vertybių apsaugos įstatymo pakeitimo įstatymo projekte buvo pasiūlyta nustatyti, kad norint prekiauti tam tikrų rūšių antikvariniais daiktais ir archeologiniais radiniais, apie tai reikia pranešti Kultūros paveldo departamentui.

„Susipažinę su viešai paskelbtu įstatymo projektu, Kultūros paveldo departamento specialistai ir Lietuvos archeologų draugijos nariai atkreipė Kultūros ministerijos dėmesį, kad archeologinių radinių paminėjimas prekybą antikvariniais daiktais reglamentuojančiame įstatymo projekto straipsnyje, jų nuomone, suprantamas kaip leidimas jais prekiauti. Ministerija atsižvelgė į šią pastabą ir iki projekto svarstymo Seimui pateikė pasiūlymus papildyti įstatymo projektą nuostatomis, kurios visiškai uždraustų prekybą archeologiniais daiktais Lietuvoje, o anksčiau įrašytą teiginį išbraukti.

Įstatymo projekto svarstymo Seime metu archeologai, įvertinę šiuos patikslinimus, priekaištų tai daliai nebeturėjo", - rašoma ministerijos pranešime.

Komentarų nėra: