2011-10-19

Kuršių kapus plėšęs juodasis archeologas vadovauja savanoriams žvalgams

Nuotraukoje: kur taip gali būti?: karys savanoris, Didžiosios kovos apygardos 8-os rinktinės Štabo ir aprūpinimo kuopos žvalgų būrio skyriaus vadas Vadims Čvanov yra kapų plėšikas, jam iškelta baudžiamoji byla, bet ... jis tarnyboje paaukštinamas.

Yra ir  video. Dovydas Pancerovas 2011-10-07 15:18

http://www.lrytas.lt/-13179822271317403316-kur%C5%A1i%C5%B3-kapus-i%C5%A1pl%C4%97%C5%A1%C4%99s-juodasis-archeologas-vadovauja-savanoriams-%C5%BEvalgams-jo-vadai-apie-tai-ne%C5%BEinojo-nuotraukos-video.htm

Išplėštų kapų turtus neteisėtai pardavinėjęs juodasis archeologas dar ir dabar tarnauja Lietuvos kariuomenėje. Sunkiu nusikaltimu kaltinamas vyras buvo net paaukštintas. Rudenį sostinėje buvo pradėta nagrinėti pirmoji Lietuvos istorijoje kapų plėšikų byla, o vienas iš kaltinamųjų Vadimas Čvanovas šiuo metu vadovauja žvalgų būrio skyriui.

Lrytas.lt šaltinių duomenimis, vyras karinę tarnybą pradėjo dar 1997 metais. Tada iki 1998 metų jis atliko privalomąją karinę tarnybą Lietuvos kariuomenės Motorizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas" Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotajame pėstininkų batalione.

Nuo 2002 metų V.Čvanovas tarnauja kariu savanoriu Didžiosios kovos apygardos 8-oje rinktinėje Štabo ir aprūpinimo kuopos žvalgų būryje. Jis yra skyriaus vadas.

Nors vyras dar 2009 metais buvo sučiuptas kasinėjantis Apuolės piliakalnį, tačiau šių metų pradžioje jam suteiktas grandinio laipsnis.

Krašto apsaugos ministerija lrytas.lt sakė, kad V.Čvanovą kariai apibūdina teigiamai.

Anot ministerijos viešųjų ryšių skyriaus, vyras neturėjo priėjimo prie minų ieškiklių, nes Lietuvos kariuomenėje su šia technika dirba ir priėjimą turi tik Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono kariai. Kapų plėšikai savo žygiams ruošėsi ne vienerius metus. Jie studijavo mokslininkų darbus, pirko galingus karinius metalo ieškiklius, specialius kompiuterius, fotoaparatus.

Vadovai nežinojo apie kariui mestus kaltinimus

8-osios rinktinės vado pareigas einantis majoras Linas Kubilius pripažino, kad apie šią situaciją nežinojo. „Jis yra teisiamas ne kaip karys, o kaip civilis. Todėl teismai mums nepraneša. Įprasta, kad karys savanoris atvykęs į tarnybą pats praneša apie tokias situacijas. Šiuo atveju, mano žiniomis, taip nebuvo padaryta", - paaiškino rinktinės vadas majoras L.Kubilius.

Karininkas pasakojo, kad gavus pranešimą apie kario atžvilgiu pradėtą ikiteisminį tyrimą, informacija yra perduodama vadovybei. Tačiau kol nėra teismo sprendimo, vadovybė negali atleisti kario. „Mes, kaip ir visi kiti, vadovaujamės įstatymais ir Nekaltumo prezumpcija", - lrytas.lt sakė majoras L.Kubilius.

Nėra profesionalus karys

Lietuvos kariuomenės vado atstovas paaiškino, kad V.Čvanovas nėra profesionalus karys – jis vadovauja savanorių skyriui.

Krašto apsaugos pajėgos yra vienas Lietuvos kariuomenės Sausumo pajėgų padalinių. Pėstininkų skyrių paprastai sudaro 7-10 karių. Savanorių pajėgose skyriai sudaryti iš karių savanorių, kurie susirenka į pratybas kai yra pašaukiami į tarnybą - dažniausiai savaitgaliais. Nes šie žmonės turi savo civilinius darbus, studijuoja, mokosi.

„Jei tai būtų profesinės karo tarnybos karys vadovaujantis sulaikymo pagrindu jis galėtų būti nušalintas nuo tarnybos. Tačiau šiuo atveju kalbame apie karį - savanorį, kuris kasdien gyvena civilio gyvenimą ir į tarnybą yra pašaukiamas pratyboms keletą kartų per metus, dažniausiai savaitgaliais. Jeigu bus traukiamas minėtas karys atsakomybėn, jis bus traukiamas, kaip ir bet kuris kitas Lietuvos pilietis", - apie situaciją kalbėjo Lietuvos kariuomenės vado atstovas spaudai kapitonas Skomantas Povilionis.

Karys galėtų būti atleistas iš tarnybos atsižvelgiant į teismo sprendimą, kuriame jis pripažįstamas kaltu dėl tyčinio nusikaltimo.

„Karo tarnybą reglamentuojantis įstatymas nenumato reikalavimo atleisti karį iš tarnybos, jei jo atžvilgiu vyksta teisminis procesas. Atleisti karį privalu tik tuo atveju, jei įsiteisėja teismo nuosprendis, kuriuo karys nuteisiamas už tyčinį nusikaltimą arba kuriuo kariui skiriama bausmė. Dėl to karys negali tęsti tarnybos", - sakė Lietuvos kariuomenės vado atstovas spaudai.

Įkliuvo nusikaltimo vietoje

Pirmą kartą Lietuvoje vykstančios kapų plėšikų bylos kaltinamieji vilniečiai Olegas Salijas ir V.Čvanovas įkliuvo 2009 metais Skuodo rajone. Tą kartą jie rausė kapinyną šalia Apuolės piliakalnio. Plėšikai bandė tikinti esantys profesionalūs archeologai. Tačiau patikrinus informaciją paaiškėjo, kad pareigūnams pirmą kartą įkliuvo juodieji archeologai.

Po šio įvykio buvo renkama informacija, ar nėra suniokotos kitos šiaurės vakarų Lietuvoje esančios kuršių kapavietės. Paveldo saugotojai aptiko dar aštuonias išraustas ir sunaikintas laidojimo vietas.  Nusikaltėliai rausė ir keletą kapaviečių Rytų Lietuvoje, Kauno bei Panevėžio apylinkėse. Pas įtariamuosius rasta ir senovinių daiktų, kurie dažniausiai aptinkami Latvijos teritorijoje. Todėl tikėtina, kad jie galėjo kasinėti ir ten.

Lietuvos vertybes pardavinėjo užsieniečiams

Iš kapų pagrobtos vertybės buvo pardavinėjamos kolekcionieriams. Net už menkiausią daiktą istorijos gerbėjai sutikdavo pakloti tūkstančius litų.

Prokurorams pavyko išsiaiškinti, kada ir kam buvo parduodamos pagrobtos vertybės. Daugiausia tai Rusijos ir Lietuvos piliečiai. Pastarieji gali būti pakviesti apklausai kitų metų sausio 12 dieną.

Spėjama, kad kaltinamieji uždirbo apie 55 tūkstančius litų.

 

Kapus plėšęs vyras vadovauja Lietuvos kariuomenės žvalgams

http://kriminalai.atn.lt/straipsnis/91042/kapus-pleses-vyras-vadovauja-lietuvos-kariuomenes-zvalgams

Išplėštų kapų turtus neteisėtai pardavinėjęs juodasis archeologas dar ir dabar tarnauja Lietuvos kariuomenėje. Sunkiu nusikaltimu kaltinamas Vadimas Čvanovas buvo net paaukštintas.

Rudenį sostinėje buvo pradėta nagrinėti pirmoji Lietuvos istorijoje kapų plėšikų byla, o vienas iš kaltinamųjų V.Čvanovas šiuo metu vadovauja žvalgų būrio skyriui. Apie tai rašo lrytas.lt.

Vyras karinę tarnybą pradėjo dar 1997 metais. Nuo 2002 metų V.Čvanovas tarnauja kariu savanoriu Didžiosios kovos apygardos 8-oje rinktinėje Štabo ir aprūpinimo kuopos žvalgų būryje. Jis yra skyriaus vadas.

Nors vyras dar 2009 metais buvo sučiuptas kasinėjantis Apuolės piliakalnį, tačiau šių metų pradžioje jam suteiktas grandinio laipsnis.

Krašto apsaugos ministerija lrytas.lt sakė, kad V.Čvanovą kariai apibūdina teigiamai.

8-osios rinktinės vado pareigas einantis majoras Linas Kubilius pripažino, kad apie šią situaciją nežinojo. Karininkas pasakojo, kad gavus pranešimą apie kario atžvilgiu pradėtą ikiteisminį tyrimą, informacija yra perduodama vadovybei. Tačiau kol nėra teismo sprendimo, vadovybė negali atleisti kario.

Pirmą kartą Lietuvoje vykstančios kapų plėšikų bylos kaltinamieji vilniečiai Olegas Salijas ir V.Čvanovas įkliuvo 2009 metais Skuodo rajone. Iš kapų pagrobtas vertybes jie pardavinėjo kolekcionieriams.

Komentarų nėra: