2011-10-22

Kultūros ministerija gina juodųjų archeologų globėją I.Grigaitienę

N.P.: Kaip patenka balsavimui įstatymų pakeitimų projektai, jei jie neaptarti su kitomis valdžios institucijomis ir NVO? Juk formaliai tai privaloma prieš pateikiant Seimui ir jei kuri nors įstaiga ar NVO nepritaria, ar turi pastabų, tai JOS PRIVALOMAI pateikiamos kartus su projektu.

Šiuo atveju Kultūros ministerijos Saugomų teritorijų ir paveldo apsaugos skyriaus vedėja Irma Grigaitienė (http://lt.wikipedia.org/wiki/Irma_Grigaitien%C4%97) to nepadarė ir tuo pažeidė įstatymų pataisų rengimo tvarką.

Tačiau Kultūros ministerija ją kažkodėl gina.

Gal tai reiškia, kad I.Grigaitienė veikė ne viena?

Kiek per mėnesį būdamas Seime pamačiau lobistų prakišinėjami grėsmingi visuomenei yra ne seimo narių ar jų padėjėjų paruošti, o ministerijų klerkų stumiami įstatymų pakeitimai, pvz. kaip šis I.Grigaitienės mėginimas legalizuoti prekybą archeologiniais radiniais.

Seimui buvo nusiųstas ne tas projektas, kuris buvo derintas su Paminklosaugos komisija ir Kultūros paveldo departamentu, o visiškai kitas, kuriame I.Grigaitienė ir pamėgino prastumti tą prekybą archeologiniais radiniais.

Kai taip daro Seimo Aplinkosauginio A.Šimėno komiteto darbuotojai, tai visi sako, kad tai tvarkos pažeidimas.

Kai tai daro įtakinga Kultūros ministerijos darbuotoja, tai ministerija ją užstoja.

Kultūros ministerija nebeleis prekiauti archeologiniais radiniais

www.delfi.lt/news/daily/lithuania/article.php?id=50905885

www.diena.lt/naujienos/kultura/atsisako-nuostatos-leisti-prekiauti-archeologiniais-radiniais-384426

www.lietuvoszinios.lt/Lietuvoje/Svietimas-ir-kultura/Archeologiniais-radiniais-nebus-leidziama-prekiauti

BNS 2011 spalio 20 d. 15:37

Kultūros ministerija atsižvelgė į paveldo specialistų pastabas ir atsisako Kilnojamųjų kultūros vertybių apsaugos įstatymo pataisose įrašytos nuostatos, leidžiančios prekybą archeologiniais radiniais.

Kultūros ministerijos parengto įstatymo projekte siūlyta nustatyti, kad norint prekiauti tam tikrų rūšių antikvariniais daiktais ir archeologiniais radiniais, kurių prekybą leidžia Vyriausybės nutarimu patvirtintos prekybos antikvariniais daiktais taisyklės, apie tai reikia pranešti Kultūros paveldo departamentui (KPD).

Kaip ketvirtadienį pranešė Kultūros ministerija, kadangi KPD specialistai ir Lietuvos archeologų draugijos nariai pateikė pastabas, jog archeologinių radinių paminėjimas prekybą antikvariniais daiktais reglamentuojančiame įstatymo projekto straipsnyje, jų nuomone, suprantamas kaip leidimas jais prekiauti, ministerija Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetui siūlo minėtą nuostatą išbraukti.

Seimo ŠMKK pirmininkas Valentinas Stundys BNS patvirtino, jog komitetas tokį siūlymą gavo, tačiau projekto ėmęsi komiteto nariai sprendimo dėl pataisų dar nepriėmė, nes abejonių sukėlė ir siūloma nuostata atsisakyti prekybos antikvariniais daiktais licencijavimo, dėl to paprašyta Europos teisės departamento išvados.

"Komiteto narių pozicija vieninga - prieš prekybos antikvariniais daiktais liberalizavimą, dėl tokios nuostatos dar paprašyta Europos teisės departamento išvados", - BNS sakė V.Stundys.

Ministerijos teikiamu projektu siūloma atsisakyti nuostatos, kad prekiauti antikvariniais daiktais galima tik gavus Kultūros paveldo departamento išduotą licenciją. Projekto aiškinamajame rašte teigiama, kad toks reikalavimas apsunkina prekybą senesniais nei 50 metų daiktais, nesvarbu, ar jie turi kokią nors kultūrinę vertę.

"Sudaryta didelė administracinė našta antikvariniais daiktais prekiaujantiems asmenims informuoti už kultūros paveldo apsaugą atsakingą instituciją apie prekybą visais daugiau nei 50 metų senumo daiktais, nepriklausomai nuo jų kultūrinės vertės", - rašoma aiškinamajame rašte ir siūloma didesnę apsaugą suteikti kai kuriems antikvariniams daiktams, kurie potencialiai gali turėti didesnę kultūrinę vertą.

Paveldo specialistai trečiadienį Seime per spaudos konferenciją išsakė nuogąstavimus, kad Seimo svarstomos Kilnojamųjų kultūros vertybių apsaugos įstatymo pataisos atvers kelią laisvai veikti vadinamiesiems juodiesiems archeologams, plėšiantiems senuosius kapinynus. Daugiausiai nerimo ekspertai išsakė dėl įstatymo pataisų nuostatos, kuri įteisina prekybą archeologiniais radiniais, ir kurios siūlo atsisakyti jau ir ministerija.

Lietuvos archeologų draugijos pirmininkas Zenonas Baubonis sakė nesuvokiantis, kaip galima leisti prekybą archeologiniais radiniais, kai tokių legalių radinių prekybai tiesiog nėra.

 

Spaudos konferencijoje tendencingai pateikti tikrovės neatitinkantys faktai suklaidino visuomenę

http://www.lrkm.lt/go.php/lit/Spaudos_konferencijoje_tendencingai_pate/2424

From:Vaiva Gogelienė <v.gogeliene@lrkm.lt>

To: Vaiva Gogelienė <v.gogeliene@lrkm.lt> 

Reaguodama į 2011 m. spalio 19 d. žiniasklaidoje per BNS išplatintą pranešimą „N.Puteikis: senkapių plėšikų pėdsakai veda į Kultūros ministeriją", Kultūros ministerija informuoja, kad straipsnyje tendencingai pateikti tikrovės neatitinkantys faktai gali suklaidinti visuomenę, todėl teikia paaiškinimus apie vakar Lietuvos Respublikos Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitete įvykusį Lietuvos Respublikos kilnojamųjų kultūros vertybių įstatymo pakeitimo projekto svarstymą.

 Kultūros ministerija pažymi, kad po posėdžio organizuotoje spaudos konferencijoje informacija apie Įstatymo projekto nuostatas buvo pateikta klaidingai. Ministerijos atstovai, Seimo komitete pristatę Įstatymo projektą, į spaudos konferenciją pakviesti nebuvo ir savo paaiškinimų pateikti negalėjo. Išplatintame pranešime teigiama, kad „Kultūros ministerija teikia Kilnojamųjų kultūros vertybių įstatymo pataisas, kurios įteisintų prekybą archeologiniais radiniais".

Ministerija informuoja, kad tokių pataisų neteikia. Pabrėžiame, kad šiuo metu galioja Prekybos antikvariniais daiktais taisyklės, patvirtintos Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2003 m. lapkričio 27 d. nutarimu Nr. 1480, kurių nuostatos leidžia prekiauti tik tokiais archeologiniais radiniais, kurie teisėtai įgyti kitose valstybėse ir įvežti į Lietuvos Respubliką. Kitais archeologiniais radiniais prekiauti draudžiama. Šis poįstatyminis aktas kaip privalomas yra paminėtas tikslinamame įstatymo straipsnyje.

Kultūros ministerijos parengto Kilnojamųjų kultūros vertybių apsaugos įstatymo pakeitimo įstatymo projekte buvo pasiūlyta nustatyti, kad norint prekiauti tam tikrų rūšių antikvariniais daiktais ir archeologiniais radiniais, kurių prekyba leidžiama minėtu Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimu, apie tai reikia pranešti Kultūros paveldo departamentui prie Kultūros ministerijos.

Susipažinę su viešai paskelbtu Įstatymo projektu, Kultūros paveldo departamento specialistai ir Lietuvos archeologų draugijos nariai atkreipė Kultūros ministerijos dėmesį, kad archeologinių radinių paminėjimas prekybą antikvariniais daiktais reglamentuojančiame Įstatymo projekto straipsnyje, jų nuomone, suprantamas kaip leidimas jais prekiauti.

Ministerija atsižvelgė į šią pastabą ir iki projekto svarstymo Lietuvos Respublikos Seimui 2011 m. spalio 17 d. pateikė pasiūlymus papildyti Įstatymo projektą nuostatomis, kurios visiškai uždraustų prekybą archeologiniais daiktais Lietuvoje, o anksčiau įrašytą teiginį išbraukti.

Įstatymo projekto svarstymo Seime metu archeologai, įvertinę šiuos patikslinimus, priekaištų Įstatymo projekto 13 str. 1 daliai nebeturėjo.

Su Įstatymo projektu (registracijos Nr. XIP-3439) ir jam teikiamomis pastabomis šiuo metu galima susipažinti Lietuvos Respublikos Seimo tinklalapyje, naudojantis teisės aktų ir Seime įregistruotų teisės aktų projektų paieška. 

Kūrybingos dienos, 

Vaiva Gogelienė Kultūros ministro atstovė spaudai LR Kultūros ministerija J.Basanavičiaus g.5, Vilnius Tel.: +370 52193405, mob.tel.: +370 60997305

Komentarų nėra: