2009-12-11

Antkapis iš Skulptūrų parko yra senųjų kapinių dalis ir paimtas iš ten neteisėtai

Nuotraukose:

1.senovinis postamentas radimo metu,

2. eksponuojamas senųjų kapinių teritorijoje,

3. neteisėtai paimtas ir panaudotas naujo paminklo kūrimui

Teismas: antkapis iš Klaipėdos Skulptūrų parko paimtas neteisėtai

2009-12-11 16:32 Alfa.lt

Šiandien, gruodžio 11 d., Klaipėdos administracinis teismas nustatė, kad antkapis iš Skulptūrų parko yra senųjų kapinių dalis ir paimtas iš ten bei panaudotas naujai skulptūrai neteisėtai.

Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinis padalinys prašė, kad Klaipėdos liberalų sąjūdis sugrąžintų į savo vietą buv. kapinėse Skulptūrų parke stovėjusį senovinį  postamentą, kurį be leidimo naujam Sąjūdžio paminklui panaudojo skulptorius Stasys Mišeikis.

Klaipėdos m. savivaldybė buvo raštu nurodžiusi, kad Klaipėdos liberalų sąjūdis yra šio naujojo paminklo užsakovas. Liberalų sąjūdis mokėjo skulptoriui S.Mišeikiui už darbą autorinį honorarą. Skulptorius S. Mišeikis anksčiau teigė, kad šis postamentas yra pagamintas sovietiniais laikais kuriant Skulptūrų parką.

Apygardos teismas nustatė, kad senovinis postamentas yra sudėtinė Senųjų Klaipėdos kapinių, kurios buvo sunaikintos kuriant jos teritorijoje Skulptūrų parką, dalis. Teismas, ištyręs įrodymus, pripažino, kad senovinis postamentas yra vertingas nekilnojamosios kultūros vertybės – senųjų kapinių – memorialinę reikšmę turintis elementas, todėl, vadovaujantis Kapinių tvarkymo taisyklėmis negalėjo būti paimtas ir negalėjo būti panaudotas naujam paminklui kurti be Kultūros paveldo departamento sutikimo.

Teismo nuomone naujosios skulptūros savininkas yra Klaipėdos m. savivaldybė, nes Liberalų sąjūdis teigia, kad šią skulptūrą jau yra jai padovanojęs.

Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinis padalinys prašys, kad Klaipėdos m. savivaldybė senąjį postamentą grąžintų ten, iš kur jis yra neteisėtai paimtas - į Senąsias Klaipėdos kapines. Naujai skulptūrai gali būti pagaminta nauja analogiška jo dalis.

Klaipėdos apylinkės teismas jau yra skyręs skulptoriui Stasiui Mišeikiui 50 Lt baudą už tai, kad negrąžina savavališkai paimto istorinio postamento į Klaipėdos miesto senąsias kapines, tačiau skulptorius atsisako grąžinti postamentą į senąją vietą, atsisako mokėti baudą, kurios skyrimą  yra apskundęs Vyriausiajam administraciniam teismui.

Kultūros paveldo departamentas siekia, kad žmonės nustotų vogti istorinių antkapių bei jų liekanų detales iš Klaipėdos krašto kapinių, kurių neprižiūri artimieji.

Primename, kad skulptorius Stasys Mišeikis senovinį postamentą paėmė be leidimo ir panaudojo kurdamas paminklą Sąjūdžio dvidešimtmečiui, kuris pastatytas Klaipėdos pietinėje dalyje įrengtame parke.

Antkapio dalis – postamentas iki šio incidento buvo eksponuojamas senosiose Klaipėdos m. kapinėse. Skulptoriaus teigimu antkapis buvo naudojamas kaip kanalizacijos dangtis, todėl jis nematė nieko blogo jį paimdamas. Tačiau šioje kapinių vietoje nėra ir niekada nebuvo nei kanalizacijos trasų, nei jų šulinių.

Skulptorius Stasys Mišeikis pats yra nukentėjęs nuo panašių dalykų, nes po Klaipėdos pieno kombinato bankroto nežinomi asmenys kažkur išsigabeno jo skulptūrą „Baltijos kelias".

Senosios Klaipėdos kapinės buvo įsteigtos 1820 m. Kapinėse buvo laidojami žymiausi miesto žmonės. Tikėtina, kad įspūdingas naujajai skulptūrai panaudotas postamentas buvo skirtas neeiliniam klaipėdiečiui.

1975 m. kapinės buvo sunaikintos, o vietoje jų buvo įrengtas Skulptūrų parkas, kuriame per 15 metų 72 skulptoriai  iš visos Lietuvos (tarp jų  - ir S. Mišeikis) Klaipėdos skulptūrų parkui sukūrė 145 skulptūras.

Tačiau dalis istorinių kapinių senųjų antkapių, bei jų liekanų išliko, pvz. paminklas 1923 m. kovose už Klaipėdos krašto prijungimą prie Lietuvos žuvusiems savanoriams. Atgimimo metu miestiečiai ėmėsi iniciatyvos pažymėti išlikusių paminklų dalis, palaidojimo vietas, keletas paminklų buvo atstatyta, pvz. žymaus Klaipėdos mecenato J. L. Wiener (1795 - 1862) antkapis.

 

Kitos publikacijos:

Akmuo - ant savivaldybės pečių VE 2009 12 12 d.

Teismas: paminklas turi būti grąžintas   15min.lt Klaipėda: 2009 12 12 17:33


Komentarų nėra: