2009-12-01

Šilutės savivaldybė išsikraustė iš proto, nes jai šiukšlina ne žmonės, o kv.metrai

Karikatūra apie Lietuvoje neorganizuojamą atliekų rūšiavimą
N.P.: Šilutės politikai atitrūko nuo žemės, užsikrėtė superarogancijos virusu nuo Klaipėdos m. politikų ir, spėju, išsikraustė iš proto, nes savo valdininkų patogumui nustatė, kad šiukšlina ne žmonės, o kv.metrai. Tai žiaurus smūgis pensininkas, nes nuo tokia sistema skaudžiausiai kerta mažiausias pajamas gaunantiems.

Paskutinėje pastraipoje minimui A.Tilvikui pareiškimą teismui parašiau aš sėdėdamas šalia jo teisme patarinėjau kaip gintis (atstovauti negalėjau, nes neturiu teisinio išsilavinimo).

Spėju, kad jei šio savo sprendimo Šilutės politikai kuo greičiau neatšauks, tai nė viena iš dabartinių rajoną valdančiųjų partijų nepateks į savivaldybės tarybą:

Šilutės valdžiai žmonės - nė motais VE 091130

Darius ČIUŽAUSKAS, "Respublikos" žurnalistas

Pasirinkdami rinkliavos už atliekas ir jų tvarkymą būdą, pamario politikai liko kurti savo rinkėjų bei oponentų nuomonei. Priešingai nei reikalauja sveika logika, jie nusprendė, kad Šilutės rajone šiukšlina ne žmonės, o kvadratiniai metrai.

Šių metų birželio 25 dieną Šilutės rajono savivaldybės taryba patvirtino vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą nuostatus bei dydžius.

Pamario politikai pakėlė rankas už tai, kad rajone rinkliavos mokestis žmonėms būtų skaičiuojamas ne pagal gyventojų skaičių, o pagal būsto plotą.

Pasak šį tarybos patvirtintą projektą rengusių valdininkų, galimų jo neigiamų padarinių nėra, tik pozityvūs rezultatai. Įvedus šį vietinės rinkliavos mokestį, jį privalės mokėti visi rajono gyventojai ir juridiniai asmenys. Tad neva bus galima vykdyti kitas komunalinių atliekų tvarkymo sistemos įgyvendinimo procedūras.

Naujoji rinkliava turėjo įsigalioti šių metų spalio 1 d. Tačiau ją administruojanti savivaldybės administracija ir komunalines atliekas rajone tvarkanti UAB "Ecoservice" šiam terminui pasiruošti nespėjo.

Tad spalio 1 d. vykusiame tarybos posėdyje priimtas sprendimas, kad rinkliava bus įvesta nuo kitų metų sausio 1 d. Konstatuota, kad pakeitus rinkliavos įvedimo datą bus gerokai lengviau ją administruoti, nes ji prasidės nuo einamųjų metų.

Balsas tyruose

Šiam tarybos sprendimui pritarė ne visi jos nariai. Opozicija bandė pasipriešinti ir nebalsavo. Tačiau tai valdančiųjų nė kiek neišgąsdino. Iš taryboje rajono rinkėjams atstovaujančių 23 politikų opozicijai tuo metu priklausė tik šeši liberalcentristai.

"Mes siūlėme, kad žmonės už atliekas mokėtų pagal realų išvežtų atliekų kiekį. Vėliau valdantieji atsiliepė į mūsų reikalavimus ir balsavo dėl nuolaidų, bet mes joms nepritarėme", - tikino tarybos narys Arvydas Jakas.

Nors ir patyrę pralaimėjimą, valdančiajai daugumai oponuojantys pamario politikai sako, kad pasiduoti nežada ir toliau bandys kovoti dėl gyventojų interesų. Tuo labiau kad praėjusią savaitę opozicijos gretos gerokai pagausėjo prisijungus keturiems Naujosios sąjungos ir Liberalų sąjūdžio atstovams.

Valdininkams lengviau, žmonėms sunkiau

Mokestis pagal būsto plotą pasirinktas motyvuojant tuo, kad Šilutės rajono savivaldybės administracijos klerkams yra lengviau surinkti duomenis apie gyventojų turimus namus ir butus, nei išsiaiškinti, kiek tiksliai jose žmonių gyvena ir kiek iš tiesų jie "pagamina" buitinių atliekų.

"Taip galima realiau viską įvertinti ir surinkti mokesčius. Jei mokestį rinktume pagal gyventojų skaičių, situaciją būtų sunku suvaldyti. Manau, kad šią problemą geriausia būtų išspręsti visos valstybės mastu, įvedus vieną visiems šalies gyventojams skirtą mokestį", - sakė "Respublikai" Šilutės rajono meras Virgilijus Pozingis.

Tačiau patiems gyventojams nuo to nė kiek ne lengviau. Net priešingai. Maksimalus apmokestinamas plotas - 100 kv/m. Tad nuo naujųjų metų už šiukšles vienodai mokės, pavyzdžiui 60 kvadratinių metrų dydžio bute gyvenantis vienišas asmuo, dviejų asmenų šeima ar šeima, kuri laikoma daugiavaike.

Ypač tai atsilieps ne Šilutės miesto ribose esančių individualių namų ar sodybų savininkams. Pastarųjų būstų plotai yra gerokai didesni už miestiečių, o atliekų jie sukaupia mažiau, nes jas kompostuoja ar paprasčiausiai sudegina.

Vietos savivaldos atliekų tvarkymo įstatymas sako, kad atliekų tvarkymo tarifus nustato savivaldybė. Tačiau yra ne vienas, o trys būdai - pagal gyventojų skaičių, gyvenamojo būsto plotą ir išvežtų šiukšlių kiekį. Specialistų nuomone, pastarasis būdas yra teisingiausias, nes žmogus moka už tokį atliekų tvarkymo kiekį, kokį jų turi.

Argumentai liko neišgirsti

Mokestį pagal būsto plotą pasirinkę Šilutės rajono politikai nekreipė dėmesio į žmonių nuomonę, kad tokia rinkliava jiems ne tik nenaudinga, bet ir ydinga, sukelsianti daugybę problemų.

Šią rinkliavą jau mokančių kitų Lietuvos rajonų gyventojai masiškai piktinasi, kad jų gaunamose sąskaitose nurodyti didesni būstų plotai (dėl to tenka daugiau mokėti), atliekų konteineriai stovi prie namų, kuriuose niekas negyvena arba iki jų tenka kulniuoti vos ne kilometrą, mokėti reikia net jei konteinerio apskritai nėra, o duomenys tokie netikslūs, kad sąskaitos siunčiamos jau seniai mirusių ar į užsienį emigravusių žmonių vardu.

Ką jau kalbėti apie neteisėtą prievolę mokėti už tris mėnesius į priekį ir tai, kad ši tvarka visiškai neskatina atliekų turėtojų bei tvarkytojų jas rūšiuoti.

"Respublika" rašė, kad garbingo amžiaus sulaukęs klaipėdietis Algirdas Albertas Tilvikas nepabūgo stoti į kovą su valdžia. Atsisakęs mokėti už nesuteiktą paslaugą, nes prie jo namų nebuvo pastatytas šiukšlių konteineris, vyras įrodė, jog jį nubaudę visagaliai pasijutę uostamiesčio politikai ir valdininkai ne tik buvo neteisūs, bet siekdami savų tikslų melavo.

Komentarų nėra: