2009-12-04

Prienuose šiukšlių mokestį rinks pagal elektros skaitliuko parodymus

N.P.: Šiukšlių surinkimo centrai pagal išlaidas, korupciją ir asmeninių bei partinių pažįstamų įdarbinimą jau pralenkė iki tol šiose srityse pirmavusias vandens tiekimo įmones.

Iš gyventojų įsigudrinama rinkti pinigus už nesuteiktas paslaugas vis rafinuotesniais būdais. Plika akimi matosi, kad visos Lietuvos šiukšlininkai vienijasi, perteikdami vieni kitiems blogą patirtį.

Kokių tik monų neprisigalvoja šiukšlių surinkėjai,kad tik nereikėtų dirbti.

Išradingiausias, atrodo, šioje srityje bus Prienų meras, nes jis sugalvojo dar patogesnį būdą žmonių mulkinimui ir šiukšlininkų patogumui – mokestį už šiukšles rinkti pagal ... elektros skaitliuko parodymus. Suprask, kas naudoja elektrą, tas proporcingai pagal jo sunaudojimą ir prišiukšlina.

Lyg ir įstojome į Europos sąjungą, o žmogaus ir vartotojų teisių srityje kuo toliu, tuo labiau nuo jos tolstame.

Kaimo gyventojai verčiami mokėti už šiukšlių konteinerius, kurių neužsakė ir kuriais niekada nesinaudojo

Albinas Čaplikas, „Valstiečių laikraštis"2009 12 02 d.

Prienų rajono gyventojai į susitikimą su rajono meru ir jo pagalbininkais atvyko ne tuščiomis – beveik kiekvienas rankoje spaudė kvitus ar sąskaitas. Juose juodu ant balto buvo įrašyta konkretaus gyventojo skola už paslaugas, kurių jis neprašė, o kai kuriems tų paslaugų niekas ir nesuteikė.

Sąskaitų antplūdis

„Prie mano namo nėra šiukšlių konteinerio, niekada nemačiau, kad būtų atvažiavusi ir šiukšles surenkanti mašina, tačiau sąskaitas paštininkė neša vieną po kitos. Ant pirmosios nurodyta sumokėti 86 litus, ant kitų – dar 39 Lt, 60 Lt, vėl 39 Lt ir ant paskutinės – 40 litų. Iš manęs, pensininkės, nori atimti 264 litus už kažkokių atliekų išvežimą, nors niekas nieko neišvežė, be to, tiek atliekų aš, viena gyvendama, nesurinkčiau net norėdama", – stebėjosi Balbieriškio seniūnijos Norkūnų kaime gyvenanti Janina Kazlauskienė ir rodė sąskaitas Prienų rajono merui.

Invalidumo grupę turinti 80-metė Vanda K. gavo pranešimą sumokėti 96 litus. Seniūnijoje moteriai paaiškino, kad jai skirtas atliekų konteineris pastatytas... už 400 metrų nuo sodybos, nes mašina siauru keliuku negalinti arčiau privažiuoti.

„Neseniai sulaukiau grasinančio rašto: jeigu nesumokėsiu, tai atvažiuos antstoliai ir areštuos mano namus. Sumokėjau ir galvojau, kad ilgam paliks mane ramybėje, tačiau greitai gavau kitą sąskaitą – vėl prašo 96 litų, nors aš nė vienos šiukšlelės į tą konteinerį neįmečiau, nes neturiu sveikatos iki jo beveik pusę kilometro nueiti", – pasakoja Vanda K.

Naudojiesi ar nesinaudoji paslauga – mokėk

Į šiukšlininkų spąstus pateko ir nedidelė, bet Kunigiškių kaimo gyventojams labai reikalinga parduotuvė. Autobusai į miestą retai važiuoja, o kai retkarčiais važiuoja, tai kelionė ne iš pigiųjų, todėl žmonės ir suka būtiniausių prekių į savo parduotuvę. Bet vieną dieną prie parduotuvės atsirado nedidelis konteineris atliekoms. Šiukšlių surinkėjai suskaičiavo kvadratinius metrus ir kiekvieną mėnesį parduotuvėlei pateikia 72 litų sąskaitą. Tai – ne vienintelis naujas mokestis, todėl vedėja jau kalba apie parduotuvėlės uždarymą.

Garažų statybos ir eksploatavimo bendrija „Vairas" irgi sulaukė šiukšlininkų vizito. Ne bet kokio. Bendrijos vadovas Petras Lakštauskas sako gavęs pranešimą iš teismo su ieškiniu sumokėti 324 litus.

„Išsiaiškinau, kad konteineris stovi už pusės kilometro. Gal kas nors į jį ir pila šiukšles, bet tik ne mes. Štai tokia tvarka", – stebisi P.Lakštauskas.

Dokumentuose – šiukšlių ar oro kalnai?

Prieš kelerius metus galiojusią kitokią tvarką Prienų rajono meras vadina netvarka. Anksčiau, kai susikaupdavo daugiau šiukšlių, prieniškiai pranešdavo komunalininkams ir šie už nustatytą mokestį šiukšles išveždavo. Atliekų išvežimas kainuodavo apie 6 litus už konteinerį. Dabar kitaip – mokėk 16 litų per mėnesį ir niekam nesvarbu, reikia tau šios paslaugos ar nereikia. Beje, šis mokestis galioja ir žiemą, kai kaime šiukšlių gerokai mažiau. Kodėl taip atsitiko?

Paaiškėjo, kad prieš metus Prienų rajono savivaldybė ir UAB Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras bei atliekų išvežimo paslaugas teikianti UAB ,,Dzūtra" susitarė ir sudarė paslaugų teikimo sutartį dėl nerūšiuotų komunalinių atliekų surinkimo Prienų rajono savivaldybės aptarnavimo zonoje bei jų transportavimo į Alytaus regioninį sąvartyną.

Ataskaitose auginami šiukšlių kalnai

Prienų rajono meras A.Vaicekauskas sakė neketinantis keisti sutarties sąlygų. Rajonas yra vienas iš kelių privalomos rinkliavos už atliekas įvedimo pradininkų Lietuvoje. Žmonės nepatenkinti? Niekai. Pripras.

„Matote, dabar žmonės labai migruoja. Pavyzdžiui, vasarą daug kas gyvena kaimuose, o žiemą išvyksta į miestus, taigi už šiukšlių surinkimą niekas nemokėdavo", – ieško argumentų meras.

Privalomojo apmokestinimo autorius turėjo būti suktas žmogus. Kaip apmokestinti sodybos šeimininką, jeigu jis žiemą joje apsilanko vos kartą kitą? Nėra žmogaus, nėra ir šiukšlių. Todėl ir sumanyta mokestį skirti ne žmogui, bet ... plotui.

Susitikime su pasipiktinusiais rajono gyventojais meras A.Vaicekauskas sakė turįs gerą širdį, todėl nuo atliekų surinkimo mokesčio yra atleidęs apie 400 rajono gyventojų – net 15 proc. visų šio mokesčio mokėtojų. Meras kvietė pas jį atvykti ir 80-metę Vandą, J.Kazlauskienę, kitus labiausiai pasipiktinusius gyventojus – ir jiems suteiksiąs išimtį.

Apskritai meras pasidžiaugė, kad gyventojai yra tokie aktyvūs, kad veikia savivalda, tačiau tuo pat metu piktinosi šio susitikimo iniciatoriais. Akivaizdu, kad kaimo gyventojai mero neįtikino atsisakyti sutarties su atliekų tvarkytojais ir surengti naują viešą konkursą. Per mažas spaudimas. Prieniškiai elgėsi kultūringai, langų nedaužė, šakėmis nemojavo. Todėl meras prasitarė apie naujas idėjas: „Gal reikės atliekų surinkimo mokestį susieti su elektros skaitiklio rodmenimis".



1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

Aukščiausio laipsnio cinizmas.