2009-12-11

Valdžioje konservatoriai, bet politikoje dominuoja liberalizmas

Viduramžių skulptūra  - liberalus liūtas stipresnis už konservatyvų miestietį.

N.P.: aukščiau parašytas pavadinimas  - mano. Galvoju, kad mokslininkas santūriai, ironiškai, o gal net sarkastiškai, bet tiksliai apibūdina, kas vyksta.

Po tekstu – įdomesni komentarai.

Krizė ir liberalizmas

Romas Lazutka | lrt.lt 2009-12-09

Pirmuosius finansinius metus liberalai, atrodo, baigs pergalingai. Jie, būdami valdžioje, sėkmingai įgyvendina savo ideologines nuostatas. Metų pradžioje padidino socialinius mokesčius smulkiesiems verslininkams. Vasarą pradėjo stipriesiems naudingesnę studijų reformą.

Rudenį ėmėsi pensijų, nedarbo, ligos, motinystės išmokų ir paramos vaikams mažinimo. Kad neliktų abejonių dėl ideologinės orientacijos – į biudžeto projektą dar įdėtas ir pelno mokesčio sumažinimas.

Tiesa, visi minėti žingsniai visuomenei buvo pristatomi kaip neišvengiami dėl krizės, lyg ir nenoromis žengiami. Tačiau antikriziniai argumentai nelabai įtikina. Juk visi minėti socialiniai apkarpymai sumažins daugiausia Sodros išlaidas tik keliais šimtais milijonų litų. Tuo tarpu visas valdžios deficitas vos ne dešimt milijardų. Be to pagrindinę išlaidų ekonomiją duos pensijų mažinimas. Visų kitų smulkučių socialinių išmokų apribojimai yra ideologiniai ar net dogmatiniai, o ne antikriziniai.

Krizė tik likimo dovana liberalams. Ja galima pasiteisinti ir neprarasti politinės paramos net tų gyventojų, kurių gerovės sąskaita įgyvendinami pertvarkymai. Atviras cinizmas nesuderinamas su politinio žaidimo taisyklėmis, todėl kad ir kokie būtų sprendimai, jie turi būti paaiškinti kokia nors teisingumo traktuote. Atrodo, kad liberalios ideologijos politikams tai geriausiai sekasi.

Štai, pensijų mažinimas argumentuojamas dėl krizės sumažėjusiomis algomis. Tačiau, nutylima, kad ir iki krizės pensijos buvo labai menkos. Visą dvidešimtmetį išėjimas į pensiją lietuviams asocijuojasi ne su nerūpestingumu ir poilsiu, o su savo poreikių griežto ribojimo įtampa.

Didesnių pensijų mažinimas didesniu procentu rodo, kad nugali ne konservatorių, bet liberalų ideologija. Konservatoriams derėtų siekti, kad visuomenės susisluoksniavimas būtų atspindėtas ir socialinėse išmokose. Liberalai į socialinę apsaugą žiūri tik kaip į pagalbą skurstantiems, todėl nesupranta, kaip pensija ar bedarbio išmoka gali būti didesnė už skurdo ribą.

Panašūs ir paramos šeimai ar motinystės išmokų pertvarkymai. Suprantama, kad konservatoriams tradicinė šeima svarbiau nei socialdemokratams ar liberalams. Neveltui vos tik laimėję rinkimus, jie paskelbė šeimos rėmimo prioritetą. Tačiau ir čia laimi liberalai, nes parama motinystei ir šeimai ne pertvarkoma tradicinės šeimos naudai, bet paprasčiausiai sumažinama ar net naikinama.

Gali kilti klausimas, kodėl mažieji valdžios koalicijos broliai liberalai tokie tvirti? Kodėl jie geba savo ideologiją primesti didesnei partijai? Atsakymas, ko gero slypi partinių ideologijų negrynume. Tiek konservatoriai, tiek socialdemokratai partijų viduje turi pakankamai savų liberalų, kad vykdytų liberalią socialinę politiką net ir turėdami daugumą koalicijose.

Todėl ekonomikos ciklai ir techniniai socialinės politikos klausimai nėra lemiami veiksniai reformose. Ūkio klestėjimo laikotarpiu socialdemokratai mažino mokesčius turtingųjų naudai ir pradėjo pensijų privatizavimą. Krizės metu konservatoriai atsisako šeimos rėmimo ir pensijų mažinimu aukoja pagyvenusių žmonių simpatijas. Galime tvirtai apibendrinti, kad Lietuvos socialinėje politikoje dominuoja liberalizmas. Tai nėra ekonominės krizės pasekmė, bet krizė liberalų rūpesčius tik sumažina.

 

ĮDOMESNI KOMENTARAI:

 

werner 2009-12-10 14:58

Stai kaip Lietuvos verslas solidarizavosi su visuomene:

1. sumazino samdomiems darbuotojams algas;

2. dar padidino mokesciu slepimo masta;

3. susimazino pelno mokesti

 

Daugiau 2009-12-10 11:34

Net ekonomistai pastebi, kad Lietuvoje yra du biudžetai: vienas biudžetas tautai, paprastiems žmonėms ir verslininkams, kurį reikia užpildyti. Na, o tie mūsų oligarchai, lyg visai kiti žmonės, „baltieji", kuriems terūpi vienintelė problema – kiek milijardų pasiimti iš valstybės per monopolines kainas ir neteisėtus sandorius. Jiems valdžia tiktai duoda, leidžia pasiimti, bet ta tema - tabu, jos negalima liesti!..

 

Reda 2009-12-09 14:45

Pagarba profesoriui, jis tikrai teisus, ačiū už tiesų žodį. Kas dėl liberalizmo, tai matomai ir konservatoriai turi tas savybes, bet svarbiausia pono E. Masiulio dogma-reikia mažinti senatvės pensijas, kuo jie geresni, visiems sumažinome-liko tik pensininkai. Tai jaunojo politiko žodžiai, kokie jie taiklūs ir pasiteisinantys, nes kaip tarė-taip padarė. Tik šitie valdžiažmogiai, kurie susimetė šmutkes valdo šalį, nepagalvojo, kad jų lexusų-nuoma už mokesčių mokėtojų pinigus prilygsta 5 pensininkų pensiją, tai jaunojo politiko pono E. Masiulio išmastymas, taigi ar toli nueis tokia valstybė su tokiais susimetusiais šmutkes valdininkėliais?

 

Arvyds 2009-12-09 13:00

kaip bebūtų liūdna, autorius visiškai teisus. Lietuvoje liberalizmas=laukinis kapitalizmas su visomis iš to išplaukiančiomis pasekmėmis. Pagrindinė bėda, manau, absoliutus ideologinių partijų nebuvimas (visos partijos yra absoliučiai vieningos pinigų pagrindu) ir tautiečių, neįrašytų į taip vadinamų partijų sąrašus, nušalinimas nuo bet kokios įtakos Valstybės politikos formavime.

Komentarų nėra: