2008-09-04

Kyšininkavimo kronika Klaipėdoje. 1 dalis

„Krištolinių STT šepečių naktis" Klaipėdos m. savivaldybėje

 

Antradienis, rugsėjo 2 d.

 

08.00 val.  - STT pradeda kratas ir poėmius A.Šimkaus kabinete ir statybos įmonėse.

Bendradarbiai pastebėjo, kaip STT pareigūnai iš kiemo išvairavo A.Šimkui priklausantį automobilį „Volvo S 60". Šeimininkui rakteliai nebuvo grąžinti."

08.30 – Pasigedęs A.Šimkaus rytiniame pasitarime meras R.Taraškevičius siunčia jo ieškoti savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoją V.Karmanovą.

Pamatęs teisėsaugininkus A.Šimkaus kabinete V.Karmanovas gauna iš mero nurodymą likti kabinete ir stebėti STT atliekamos kratą (N.P.: kad STT „ko nors blogo" nepadarytų?).

10.00-11.00 meras atsakinėja į „Klaipėdos" dienraščio tinklapio forume į skaitytojų klausimus. Vienas iš klausimų-atsakymų apie korupciją:

KLAUSIMAS MERUI: CITATA(solo @ 2008-09-02 10:11) Mere, ar Jums yra žinoma, kad savivaldybėje imami dideli kyšiai, pvz., už kai kuriuos parašus ant statybinių dokumentų reikalaujama 100 000 Lt kyšiai. Galima ir nusiderėti, pvz., iki 75 000 Lt. Ką planuojate daryti, kad tokia padėtis pasikeistų?

MERO ATSAKYMAS: Kalbet galima daug apie ka. Manes nepasieke jusu nurodyta informacija. Manau, kad salyje yra daug instituciju, kurios sprendzia tokio pobudzio klausimus ir tikrai apgailestauciau jei tokie faktai pasitvirtintu Klaipedos savivaldybeje.

14.00  - savivaldybė platina pranešimus spaudai, kuriusouse nuoširdžiai piktinasi STT veiksmais, nes tie ... iš anksto nesuderino nei sekimo, nei kratų su Klaipėdos m. meru ir jo aplinka:

„Meras pavedė V.Karmanovui išsiaiškinti, kas ir kodėl trukdo įprastą darbą. Savivaldybės vadovai pasipiktino, kad pareigūnai užgriuvo čia ir sutrukdė darbą jų neperspėję".

„Sunku patikėti, kad jis įsivėlė į korupciją, visa tai galbūt tik politinės ambicijos?" – svarstė V.Karmanovas.

15.00  - meras duodamas interviu televizijoms, aiškina, kad visa tai muilo burbulas, susijęs su rinkimais ir todėl subliūkš.

18.00  - „Vakaro žiniose" jau galima rasti atsakymą, kodėl meras pakeičia savo nuomonę nuo rytinės - kad jei pasitvirtintų kyšininkavimas, tai jis apgailestautų – į vakarinę – „...kartais tokios bylos subliūkšta. Norėtųsi tikėti, kad taip nutiks ir šį kartą", - teigė meras.

„Vakaro žinioms" vienas iš STT veiksmus prieš A.Šimkų prižiūrinčių Klaipėdos apygardos prokurorų sako, kad tyrimas atliekamas dėl A.Šimkaus veiklos, susijusios su darbais prie Danės krantinių.

 

Trečiadienis, 2008 09 03 d.

 

11.00 pas merą R.Taraškevičių į kabinetą ateina Klaipėdos apylinkės vyr.prokuroras Giedrius Danėlius.

Per pietus pranešama, kad Kretingos LiCS-o skyrius stabdo A.Šimkaus narystę: „tai BNS patvirtino liberalcentristo partijos bičiulis, Klaipėdos miesto meras Rimantas Taraškevičius".

Vakare pranešama, kad „trečiadienį popiet Klaipėdos miesto apylinkės teisme valdininką planuota suimti, tačiau A. Šimkaus iš gydymo įstaigos išvežti neleista - pasak jo advokato Osvaldo Martinkaus, dėl širdies sutrikimų ir kraujospūdžio problemų transportavimas gali grėsti netgi A. Šimkaus gyvybei".

Pasak LNK vakaro žinių A.Šimkui apklausos metu sunegaluoja širdis, nes iš STT klausimų jis suvokia, kad „buvo sekamas mažiausiais 2 metus", kad įtariamas prievartavęs duoti kyšį, iššvaistęs didelės vertės valstybės turtą, klastojęs oficialius dokumentus" ir kad pareikšti įtarimai 7 bendrovių direktoriams, tarp jų AB „Klaipėdos keliai" ir AB „Hidrostatyba" dėl papirkimo ir kad kalba eina apie milijoninės vertės statybų kontraktus bei jų viešuosius pirkimus ".

 

Tęsinys – bus.

1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

To be continued?
Nekantriai lauksime