2011-12-23

Penktoji Lietuvos valdžia – nelegalūs lobistai iš Laisvosios rinkos instituto

Schemoje - Lietuvos Laisvosios rinkos instituto rėmėjai 2005 ir 2009 m.

Sakoma, kad europinėje demokratijoje yra keturios valdžios: įstatymų leidžiamoji (seimas), vykdomoji (vyriausybė, savivaldybės), teismai ir nevisai valdžia, bet būtina demokratijos kontrolės institucija –žiniasklaida.

Tačiau Lietuvoje yra kiek kitokia demokratijos forma, kuri skiriasi nuo europietiškosios. Štai vienas skirtumų- Lietuvoje yra ir penktoji - dar viena labai svarbi ir įtakinga Lietuvos valdymo grandis - nelegalūs , bet labai gerai finansuojami lobistai. Alkopramonės galadauskai – tai tik viršūnėlės. O štai ne šaknelės, o šaknys, pamatiniai kelmai, kertiniai kamienai – nelegalių pelno viešojo intereso sąskaita siekiančių lobistų susivienijimai.

Vienas stipriausių iš jų - Lietuvos Laisvosios rinkos institutas.

Štai šio instituto, kuris nieko bendro su moksliniais tyrimais neturi, taryba - beveik vien oligopolininkai. (ką ten veikia kunigas Kęstutis Kėvalas („Marijos radijo" programų direktorius) ir Lietuvos katalikų mokslo akademijos vadovas Paulius Subačius ir kaip tai suderinama su 10 dievo įsakymu, kai šis nelegalių lobistų institutas be perstojo ragina mažinti mokesčius kapitalui, kurie ir taip jau mažiausi Europoje - man labai didelė paslaptis):

www.lrinka.lt/index.php/meniu/apie_mus/taryba/204

Laisvosios rinkos institutas rėmėjai -štai ten atsiskleidžia esmė, nes 10 proc. yra oligarchinės (vienam fiziniam asmeniui priklauso kontrolinis akcijų paketas) ir oligopolinės-monopolinės įmonių grupės:

www.lrinka.lt/index.php/meniu/apie_mus/llri_remimas/llri_remejai/208

O iš jų šis institutas gauna 72 proc. pajamų - todėl jiems ir dirba:

www.lrinka.lt/index.php/meniu/tapk_llri_remeju/llri_pajamu_struktura/5439

Čia mano mintys apie juos: http://puteikis.blogspot.com/2011/08/lietuvos-teisininkams-viesosios_10.html

O čia - labai tikslus P.Gylio straipsnis apie juos:

www.delfi.lt/news/ringas/lit/pgylys-laisvosios-rinkos-institutas-pries-valstybe-pergaliu-dvidesimtmetis.d?id=41349559

Ką daryti? Iš vienos pusės steigti Viešojo intereso gynimo institutą, iš kitos – telkti nevyriausybines tą interesą ginančias visuomenines organizacijas, iš trečios – reikalauti, kad tie nelegalūs lobistai nepažeidinėtų įstatymų ir registruotųsi oficialiais lobistais – tada jie bus matomi ir kontroliuojami, jiems galios europinio lobizmo taisyklės, kurios draudžia dezinformaciją. O šitą dalyką plačiai naudoja galadauskai ir tie patys laisvarinkininkai.

Beje, dezinformacijos skleidimą nusikalstamu veiksmu laiko ir LR Konstitucijos 25 str. 4 dalis: „Laisvė reikšti įsitikinimus ir skleisti informaciją nesuderinama su nusikalstamais veiksmais - tautinės, rasinės, religinės ar socialinės neapykantos, prievartos bei diskriminacijos kurstymu, šmeižtu ir dezinformacija", bet kai siekiama pelno visuomenės gerovės sąskaitą, ar galadauskams ir laisvarinkininkams dėl to ką nors skauda? Manau, kad to, ką jiems turėtų skaudėti, jie tiesiog neturi. Kaip ir užuojautos tiems, kas uždirba mažiau, nei deimantinių ar auksinių Laisvosios rinkos instituto rėmėjai-akcininkai.

1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

Gerb. Nagli, praėjo sovietiniai laikai ir žodį Dievas reikia rašyti iš didžiosios raidės.