2013-12-28

V.Vileita apie LT pasyvią reakciją į Maximos sugriuvimą Rygoje ir Bitės/Omnitelio atsakomybę dėl sudegintos merginos.

Puikus Vadimo Vileitos str.apie LT gyventojų pasyvią reakciją į Maximos sugriuvimą Rygoje  ir pavaldinių kultūrą. Labai taiklūs pastebėjimai:

"Geru tonu socialiniuose tinkluose pasidarė aptarinėjimas, ką kitaip turėtų daryti „Maksimos" bosai, kad kuo geriau išsisuktų iš šios labai nemalonios jiems nutikusios situacijos (juk jie – pagrindiniai nukentėjusieji). Šį išsisukinėjimą diskusijų dalyviai, aišku, vadina ne taip tiesmukai – kalbama apie „krizių valdymą", „krizių komunikaciją", apie gedulą, žvakutes ant kapų, ritualinius atsiprašymus ir kitokius komunikacinius triukus, kurių vienintelė paskirtis – kad įsivaizduojama nežinia ko įtūžusi minia nekaltų prie kryžiaus vargšų niekuo dėtų verslininkų.

Kažkodėl neteko skaityti aptarimo, kaip turėtų iš situacijos suktis po „Maksimos" griūties be abiejų tėvų likęs našlaitis, ar bus įvaikintas, ar turės iki pilnametystės augti globos namuose. Per daug skaudu net pagalvoti, ir juk nieko nepakeisi?

Neaptarinėjami ir tie dalykai, kuriuos tikrai įmanoma ir būtina pakeisti – pavyzdžiui, keturi Latvijos boikoto organizatorių reikalavimai „Maksimai": pripažinti kaltę, kad nepaisydama suveikusios signalizacijos, lapkričio 21-ąją neevakavo žmonių; pakeisti saugumo instrukcijas, prioritetu pasirinkusi darbuotojų ir klientų sveikatą bei saugumą, o ne pelną; pašalinti sisteminius saugumo ir darbuotojų teisių pažeidimus; palaikyti profsąjungos kūrimą ir nepriklausomą jos veiklą bei sudaryti su ja kolektyvinę sutartį.Vietoj to, „naivuoliais" kitus vadinantys žmonės nekritiškai ir itin naiviai suvalgo jiems peršamą nuostatą – tragedijos nebuvo galima išvengti, neskubėkime teisti. Tiesa, teisti nederėtų tik tų, kurie sėkmingi ir turtingi – kitokiems mūsų visuomenėje kitokios ir nuostatos.„Neskubėkime teisti" – sakome mes, nes „Maksima" nusikalto tik tuo, kad nepersistengė saugumo srityje, ir žuvo svetimi žmonės – ne mūsų tėvai, draugai ar vaikai. Nesusimąstome, kad prekybą organizuojantis ir darbuotojus samdantis juridinis asmuo privalo viską suorganizuoti taip, kad darbuotojai ir klientai prekybos vietoje būtų saugūs, o jeigu nepasisekė – neišsisukinėti, kaip namų darbų neatlikęs dvejetukininkas.Lygiai taip pat dauguma „Omnitel" ir „Bitės" klientų neseniai tik trumpai pasigailėjo gyvos sudegintos automobilio bagažinėje merginos, bet saugumo reikalavimus ne iki galo įvykdžiusių bendrovių nenubaudė – į kitą tinklą neperėjo. Pažįstu tvirtą stuburą turinčių žmonių, kurie tai padarė, bet tokių Lietuvoje – kol kas vienetai. Kiti bent jau moraliai pasmerkė savo mobiliojo ryšio tiekėją, bet liko jam ištikimi. Kiti nė nepamatė jokios galimybės prasmingai reaguoti į nelaimę."

http://www.delfi.lt/news/ringas/lit/v-vileita-maksimos-pasiteisinimas-krepsinio-sirgaliu-visuomeneje.d?id=63441178

Komentarų nėra: