2014-01-31

T.Bairašauskaitė: elitu gali vadintis tik tas, kas rūpinasi silpnesniais - vargingiau gyvenančiais, aplenktais sėkmės.

T.Bairašauskaitė: elitu gali vadintis tik tas, kas rūpinasi silpnesniais - vargingiau gyvenančiais, aplenktais sėkmės.
N.P.: pasak istorikės T.Bairašauskaitės elitu gali vadintis tik tas, kas rūpinasi silpnesniais - vargingiau gyvenančiais, aplenktais sėkmės:
"Bajorija tai laikė savo pareiga, ją labai gerai jautė. Kodėl? Jie puikiai žinojo, kad yra stipriausi, jų galimybės geriausios, jų rankose yra daug svertų (išsilavinimas, finansai).
Bajorai įsivaizdavo, kad Dievas liepė jiems rūpintis kitais, nes yra stiprūs ir privalo pagelbėti silpnesniam. Tam, kad patys išliktų, nes nėra izoliuoti nuo kitų, ir kad visuomenė taptų geresne. Apie dabartinį elitą man sunku kažką pasakyti vien dėl to, kad jo sąmonėje to nesusiformavo.
Dabartinis elitas yra absoliutus naujokas visuomenėje. Jis atėjo be tradicijos, be vertybių sistemos, kuri priguli elitui. Ši grupė turi dar susiformuoti.
Elitui reikia laiko ir sąmoningų pastangų tam, kad pajustų atsakomybę už visuomenę. Elitui reikia subręsti. Negali dabartinio elito dėl to kaltinti, lyginant jį su bajorais. Šie atėjo jau į suformuotą
tradiciją, perduodamą iš kartos į kartą, tėvo sūnui ir toliau. Visai neseniai mano doktorantas rado "Priesakus sūnui", jie yra prieinami visiems internete, rašytus Mykolo Kleopo Oginskio sūnui Irenėjui Oginskiui. Nusiunčiau jį savo sūnui, pasakiau, kad perskaitytų. Ten parašyta, ką turi daryti atsakingas visuomenės atstovas. Rekomenduočiau mūsų elitui šiuos priesakus paskaityti. Tai yra sąmoningas savo vietos, paskirties visuomenėje įsivaizdavimas."
http://www.alfa.lt/straipsnis/15362668/istorike-bairasauskaite-dabartinis-elitas-yra-absoliutus-naujokas-visuomeneje

http://www.bernardinai.lt/straipsnis/2010-10-28-kunigaikscio-mykolo-kleopo-oginskio-priesakai-sunui/52272 - Mykolo Kleopo Oginskio laiškas sūnui Irenėjui Oginskiui:
"7. ...Tik atsitiktinumo dėka gimei tarp tų, kuriems tarnaujama, o ne tų, kurie tarnauja, tad tikrai
neturi tuo didžiuotis; tačiau tu privilegijuotas, todėl stenkis kilmę patvirtinti taurumu ir kilniais jausmais – tai suteiks tau tikrąją vertę ir pateisins paprasčiausias fortūnos užgaidas."

1 komentaras:

Naglis Puteikis rašė...

T.Bairašauskaitė: elitu gali vadintis tik tas, kas rūpinasi silpnesniais- vargingiau gyvenančiais, aplenktais sėkmės: http://tiny.lt/e45vfdg