2020-01-04

DĖL A. G. ASTRAUSKAITĖS ATŽVILGIU TAIKYTOS PERTEKLINĖS JĖGOS IR JOS SUŽALOJIMO

Policijos departamentui prie VRM
2019 01 04
DĖL A. G. ASTRAUSKAITĖS ATŽVILGIU TAIKYTOS PERTEKLINĖS JĖGOS IR JOS SUŽALOJIMO
Centro partija – Gerovės Lietuva remia pedagogę ir patriotę Astrą Genovaitę Astrauskaitę jos kovoje už Lietuvos istorinę atmintį. Gerbdami Lietuvos Konstituciją ir teisinės valstybės principus pabrėžiame, kad teisėtumas ir teisingumas istorijoje kartais skirdavosi. Vergovė Jungtinėse Amerikos Valstijose, Holokaustas Trečiajame Reiche, masinės žudynės ir tremtys Sovietų Sąjungoje rėmėsi tuometine šių valstybių teise. 
Abejojame, ar Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus veiksmai nukeliant atminimo lentą partizanų vadui Jonui Noreikai – Generolui Vėtrai ir Vilniaus savivaldybės tarybos sprendimas pakeisti Kazio Škirpos alėjos pavadinimą rėmėsi teisingumo principais, išnaudojant visas teisėtumo galimybes. Istorinę atmintį vertinanti Lietuvos Respublikos institucija – Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centras – paneigė bet kokias šių dviejų istorinių asmenų sąsajas su jiems priskiriamais Holokausto nusikaltimais. 
Taigi, Vilniaus mero ir savivaldybės tarybos sprendimai buvo vienašaliai ir laikytini daugiau politiniais, nei teisiniais, nes joks teismas, pagal Konstituciją vykdantis teisingumą, nėra pripažinęs jokios J. Noreikos ar K. Škirpos kaltės. Todėl J. Noreikos atminimo lentos ir K. Škirpos alėjos užrašo lentelės grąžinimas į jų ankstesnes vietas yra labiau teisėti, nei jų nuėmimas. 
A. G. Astrauskaitės dalyvavimas J. Noreikos ir K. Škirpos atminimo akcijose yra patriotinė pilietinė pozicija, o policijos pastarieji brutalūs veiksmai sulaikant ją už dalyvavimą vienoje tokių akcijų yra pertekliniai ir keliantys teisėtus klausimus dėl galimo policijos pareigūnų savivaldžiavimo.
Prašome už pastarąjį A. G. Astrauskaitės sulaikymą naudojant fizinę perteklinę jegą atsakingus Lietuvos policijos atstovus atsakyti į šiuos klausimus dėl galimo savivaldžiavimo, perteklinės brutalios jėgos panaudojimo ir sveikatos sutrikdymo pilietei A. G. Astrauskaitei. 
Centro partijos – Gerovės Lietuva pirmininkas Naglis Puteikis


Komentarų nėra: