2020-01-28

Seimo nario Naglio Puteikio pranešimas spaudai: Seimas nusprendė toliau nuodyti žmones

Laba diena,

 

Siunčiu Seimo nario Naglio Puteikio pranešimą spaudai:

 

Seimo narių dauguma šiandien nusprendė leisti toliau teršti orą ir vandenį toksiškomis medžiagomis ir atmetė Naglio Puteikio siūlymą įstatymu nustatyti, kad „ūkinė veikla, kurios metu deginamos šiukšlės galima tik tokiu atveju, jeigu jos deginamos ne žemesnėje negu 1200 laipsnių Celsijaus" .

Už tolesnę taršą vieningai balsavo liberalai ir G. Palucko socialdemokratai, absoliuti dauguma Tėvynės Sąjungos Seimo narių. Prieš taršą vieningai pasisakė G. Kirkilo sociademokratai ir pusė Valstiečių ir žaliųjų frakcijos. Likusieji balsai irgi pasidalino per pusę.

Balsavusieji prieš palaikė Aplinkos ministerijos nuostatą, kad Lietuvoje šiukšlės būtų deginamos žemiausioje ES direktyvose leidžiamoje temperatūroje – 850 laipsnių Celsijaus, nes, esą, negalime pakenkti gamybai. Mokslo yra nustatyta, kad saugi deginimo temperatūra yra 1200 laipsnių.

„Kovo mėnesį šias pataisas teiksiu iš naujo ir prašysiu piliečių pagalbos", - po balsavimo sakė N.Puteikis.

Jis siūlė Seimui „klaipėdietišką" aplinkosaugos įstatymo paketą papildyti šia ir dar viena esmine pataisa: „Ūkinė veikla draudžiama, jeigu jos metu toksiškos medžiagos patenka į nuotekas arba į atmosferą".

Pastarajai pataisai pasipriešino Seimo aplinkos komitetas ir Aplinkos ministerijos vadovai, aiškindami, kad tai busianti „labai didelė žala verslui".

Pasak Seimo nario N.Puteikio, be šių papildymų neeilinėje Seimo sesijoje priimamas aplinkosauginių įstatymų paketas lieka „bedantis", nes taršioms įmonėms leidžiama į nuotekas leisti švinu, gyvsidabriu ir kitomis vėžį sukeliančiomis medžiagomis užterštą vandenį. Valymo įrengimai sunkiųjų metalų, plastiko likučių ir panašios taršos nepašalina, todėl ji išleidžiama į aplinką ir nuodija žmones bei gamtą.

 

 

Pagarbiai,

 

Seimo nario Naglio Puteikio patarėja

Aurelija Aleškevičienė

Mob. tel. 861200338

El. p. aurelija.aleskeviciene@lrs.lt

 

Komentarų nėra: