2020-01-27

Pranešimas spaudai: Seimo Aplinkos apsaugos komitetas pritarė N. Puteikio pasiūlymui pakelti šiukšlių deginimo temperatūrą iki 1200 laipsnių siekiant pilnai sudeginti dioksinus.

Laba diena,

Siunčiu Seimo nario Naglio Puteikio pranešimą spaudai:

Seimo Aplinkos apsaugos komitetas pritarė N. Puteikio pasiūlymui pakelti šiukšlių deginimo temperatūrą iki 1200 laipsnių siekiant pilnai sudeginti dioksinus.

Šiandien, 2020 0127 d.  Seimo Aplinkos komitetas pritarė Seimo nario Naglio Puteikio siūlymui įstatymu įtvirtinti reikalavimą, kad ūkinė veikla, kurios metu deginamos šiukšlės, galima tik tokiu atveju, jeigu jos deginamos ne žemesnėje negu 1200 laipsnių Celsijaus.

Siūlymui aršiai priešinęsi Aplinkos ministerijos atstovai turėjo nusileisti. Iki šiol Lietuva šiukšlių deginimo temperatūrai taikė minimalus reikalavimus. Pasak Seimo nario N. Puteikio moksliniais tyrimais įrodyta, jog didžiausią pavojų žmonių sveikatai sukelia deginimo metu susidarantys  toksiški junginiai furanai ir dioksinai. Jie pilnai sudega tik pasiekus 1200 laipsnių temperatūrą. Tokią praktiką taiko kitos šalys, pvz. Švedijos Linčiopingo šiukšlių deginimo gamykla.

Deja, Seimo Aplinkos komitetas atmetė kitą esminį pasiūlymą uždrausti ūkinę veiklą, jeigu jos metu toksiškos medžiagos patenka į nuotekas arba į atmosferą. Šiuo metu Lietuvoje maždaug iš 30 įmonių į valymo įrengimus patenka toksiškomis atliekomis užterštas vanduo, kurio valymo įrengimai neišvalo ir kuris yra išleidžiamas į gamtą. Taip, pavyzdžiui, į Kuršių marias ir Baltijos jūrą patenka Grigeo įmonių naudojami cheminiai toksiški preparatai, į Nerį patenka plastiko drožlės ir t. t.

Jeigu būtų uždrausta tokia veikla, taršios įmonės turėtų diegti uždaro ciklo technologijas. N. Puteikis apgailestavo, kad Seimo nariai ir Aplinkos ministerija stojo ne žmonių ir gamtos pusėn, bet siekia didinti  taršių įmonių akcininkų pelnus žmonių sveikatos ir gamtosaugos sąskaita.

 

Pagarbiai,

 

Seimo nario Naglio Puteikio patarėja

Aurelija Aleškevičienė

Mob. tel. 861200338

El. p. aurelija.aleskeviciene@lrs.lt

 

Komentarų nėra: