2008-08-13

Kasdien didėja pasipiktinimas valdininkų turtėjimui mokesčių mokėtojų sąskaita

 

Įsibėgėjus olimpiadai, rimstant karui Gruzijoje, į trečią vietą spaudoje įsiveržė „vokeliniai" atlyginimai

 

Kasdien vis garsiau ir vis dažniau skamba pasipiktinimas tuo, kaip valdininkai patys sau didinasi algas visų kitų piliečių sąskaita.

Kasdien vis tiksliau  apskaičiuojamos į rankas išmokamos sumos. Kasdien vis labiau  ryškėja slapti priedai ir papildomos išmokos – pvz. URM-e ir KAM-e.

Žurnalistai praktiškai jau ėmė rungtyniauti, kas labiau praskraidins iki tol kruopščiai slėptas valdininkų neoficialių, vokelinių, neatsiskaitytinų atlyginimų paslaptis.

 

2008 08 12 diena šia prasme turbūt rekordininkė:

 

2008 08 12 Lrytas.lt, Lrt.lt - Ramunė Sotvarienė: Kiek kainuoja bailys?

„...ne atlyginimų dydis, o pirmiausia noras jį paslėpti po devyniomis marškomis, kelia didžiausią susidomėjimą ir nepasitenkinimą.

Skandalas dėl valdžios algų eilinį kartą kyla dėl šios priežasties. Atrodo, jau lyg ir priimtas įstatymas, įpareigojantis viešinti ir politikų, ir visų valstybės tarnautojų algas, lyg ir žinoma visuomenės nuomonė, bet eilinį kartą lipama ant to paties grėblio.

Nesakysiu - ir baigta. Būdų apeiti įstatymą ir slėpti tai, kas turėtų būti skelbiama viešai internete, yra įvairių. Populiariausias pinklinti aiškinant kokie yra koeficientai ir kategorijos, priedai ir priemokos.

Bet formulės - ne konkretūs skaičiai. Šie kas mėnesį yra parašyti algalapiuose. Būtent šios sumos ir domina visuomenę. Nenoras jas pasakyti yra toks didelis, jog verčia sugalvoti, kaip imituoti mažesnę algą, o gauti didesnę. Tam tarnauja reprezentacinės išlaidos, kurias galima naudoti laisvai. Arba lėšos kanceliarinėms reikmėms.

Pieštukai - už tūkstančius. Ir kiekvieną mėnesį. Tai jau amžinas Lietuvos valdžios gyvenimo anekdotas. Bet visi galintys žaidžia šį žaidimą ir visai nesijuokia.

...Norėjimas slėpti tik patvirtina, kad protas valdžios koridoriuose nėra dažnas svečias. Tai - dar vienas patvirtinimas, kad didelių algų jie anaiptol ne visada verti. Juk bailys - visur yra tik bailys. Jo kaina maža ir versle, ir valdžioje."

 

2008 08 12 Alfa.lt, Delfi.lt: „Lietuvos žinios" -  Rimantas Varnauskas: Algų reitingų viršūnėse – Božena

[N.P.: itin pikantiška detalė] „LŽ vakar gavo ilgai lauktus duomenis apie prezidentūros darbuotojų atlyginimus. Paaiškėjo, kad viena geriausiai apmokamų valstybės tarnautojų yra ne kas kita, o šalies vadovo asmeninė asistentė Božena Krasovskaja.

...

Pagaliau pavyko sužinoti, kad įtakingajai prezidento asistentei B.Krasovskajai mokamas 6400 litų atlygis - didesnis nei kancleriui ar prezidento patarėjams. Tiesa, oficialiai jai nepriklauso jokie priedai. Tik limuzinas „Audi" ir vairuotojas, kiekvieną dieną nuvežantis asistentę į atsakingą tarnystę šalies vadovui.

 

2008 08 12 „Klaipėda"  - redaktoriaus skiltis: Valstybės institucijos, nors ir sukandusios dantis, laikosi įstatymo, draudžiančio slėpti savo darbuotojų atlyginimus.

„Redakcijos surinkti duomenys įrodo, kad aukštų valdininkų pareiginės algos tėra tik gaunamų išmokų ledkalnio viršūnė. Kur kas didesnę atlyginimų dalį sudaro priedai už stažą ir kvalifikaciją, reprezentaciniai fondai, vadinamosios "pieštukinės" kompensacijos, mokamos už transportą, ryšius, kanceliarines prekes. Būtent iš visų šių priemokų susidaro tikroji valstybės tarnautojo alga.

Priemokos, nuo kurių dažnai neatskaitomi mokesčiai, iškraipo atlyginimų valstybės tarnyboje sistemą. Paradoksalu ir keista, kad Seimo nario mandatą turintis ministras kiekvieną mėnesį gauna didesnį atlyginimą nei jo tiesioginis viršininkas – premjeras. Dar keisčiau, kad antrasis valstybėje žmogus – Seimo pirmininkas – kiekvieną mėnesį disponuoja didesniu atlygio fondu nei pats Prezidentas.

Po metų pusantrų Konstitucinis Teismas turėtų imtis bylos dėl valdininkų gaunamų priemokų. Tenka tikėtis, kad Teismas įpareigos sukurti skaidrią, aiškią ir neiškraipytą algų sistemą.

Būtų gerai, jeigu internete atsirastų valstybės finansuojamas informacinis puslapis, kuriame matytume visas be išimties algas kartu su priedais. Tai irgi gerokai prisidėtų prie šios sistemos skaidrumo. Institucijos tada galėtų nesukti sau galvos, jeigu atsirastų piliečių, pasinaudojančių pagaliau suteikta teise kreiptis ir gauti atsakymą dėl iš biudžeto mokamų atlyginimų."

 

2008 08 12 VE  - Gintaras Navickas: Išrinktųjų gerovė - tautos reikalas;

„...kokie naivūs buvome mes, 2000-2003 metų kadencijos Klaipėdos miesto tarybos nariai. Kaip miesto tarybos nariai deleguoti visuomeniniais pagrindais dirbti miestui priklausančių įmonių valdybose tada atsisakėme teisėtai mums priklausiusių tantjemų (pinigai išmokami įmonės valdybos nariams už gerą darbą tuo atveju, jei įmonė metus atidirbo pelningai)."

 

2008 08 12 Delfi.lt - "Vilniaus diena" - Stasys Gudavičius: Valstybės tarnautojų algas pagardina priedai:

[N.P.: šį straipsnį rekomenduoju kaip vieną išsamiausių iki šiol spausdintų šia tema, nes pateikiama lentelė, kurioje sudėti visi iki šiol kur nors praskambėję neoficialūs ir neapmokestinami priedai, gaila tik, kad lentelės nededa į www, bet gal įdėsiu ryt—poryt, kai turėsiu daugiau laiko]

„Pavyzdžiui, Seimo nario vidutinis apskaičiuotas atlyginimas nesiekia nė 6 tūkst. litų, išmokėtas – tik apie 4 tūkst. litų. Tačiau parlamentarai kiekvieną mėnesį gauna didžiulius neapmokestinamus priedus, vadinamąsias transporto, ryšių ir kanceliarinių išlaidų kompensacijas. Kiekvienam Seimo nariui kas mėnesį išmokama daugiau kaip po 6 tūkst. litų tokių kompensacijų. Be to, didelė dalis parlamentarų gauna priedus už stažą valstybės tarnyboje ir maždaug 800 litų kompensacijas biurui išlaikyti.

Visos šios išmokos priklauso ir Seimo pirmininkui Česlovui Juršėnui. Jo oficialus atlyginimas neatskaičiavus mokesčių tėra 8330 litų. Be to, Č.Juršėnas gauna 1,5 tūkst. litų priedą už darbo valstybės tarnyboje stažą.

Kaip ir kiekvienas parlamentaras, Seimo pirmininkas gauna beveik 7 tūkst. litų kompensaciją, jis kas mėnesį gali disponuoti dar ir beveik 13 tūkst. litų reprezentaciniu fondu. Parlamento vadovui nustatytas didžiausias reprezentacinis fondas iš visų pareigūnų Lietuvoje. Prezidentas, premjeras, ministrai ir valstybės kontrolierius disponuoja kur kas mažesnėmis tokiomis išmokomis.

Formaliai Č.Juršėnas kiekvieną mėnesį gali disponuoti maždaug 2 tūkst. litų didesnėmis pajamomis nei pats Prezidentas Valdas Adamkus.

...

Negana to, visi Vyriausybės nariai turi savo reprezentacinius fondus, už kuriuos nepriklauso atsiskaityti. Todėl jie priskirtini prie ministrų kabineto narių gaunamų mėnesio atlyginimų. Ministrų reprezentaciniai fondai didesni nei paties premjero. Vyriausybės vadovas kiekvieną mėnesį gauna 6,4 tūkst. litų reprezentacinį fondą, kiekvienas ministras – 8,6 tūkst. litų.

Ministrų pareiginiai atlyginimai formaliai mažesni už premjero. Tačiau tie Vyriausybės nariai, kurie yra ir parlamentarai, kas mėnesį gauna didesnes išmokas nei G.Kirkilas. Svyruoja nuo 2 iki 5,6 tūkst. litų

Valstybės institucijų vadovų atlyginimai yra dvigubai trigubai didesni nei jų pavaldinių."

Komentarų nėra: