2008-08-16

Kiek kainavo restauruotas ir naujai pastatytas I.Simonaitytės bibliotekos kvadratinis metras?

 

Nuotraukoje: Sugriautas pusrūsis ir joje buvusios, bet „restauratorių" pradangintos XX a. pr. krosnies vieta 2007-08-08.

Informacija apie vagystes I.Simonaitytės bibliotekoje kruopščiai slepiama

 

Lygai prieš metus neva tai restauratoriai iš UAB „Pamario restauratoriai" kartu su neva tai inteligentais-bibliotekininkais iš I.Simonaitytės bibliotekos vadovybės (tuometiniu direktoriumi Stasiu Songinu ir jo pavaduotoju Juozu Šikšneliu) pradėjo barbariškai griauti XX amžiaus pradžios šios bibliotekos priestatą.

Tuomet dirbau Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vedėju ir bandžiau šias barbarystes sustabdyti.

Tada pas Klaipėdos merą R.Taraškevičių skubiai buvo sušauktas gamybinis pasitarimas, kuriame šio bibliotekos vadovai, apskrities vadovai, miesto vadovai žaibiškai susitarė, kad išaušo pats tas momentas mane išmesti iš darbo. Ir jei tai nesunkiai padarė Kultūros ministro J.Jučo ir Kultūros paveldo departamento direktoriaus Albino Kuncevičiaus rankomis.

Tiesa, reikėjo nemažai delegacijų iš aukščiau paminėtų asmenų į Vilnių siųsti, bet atvažinėjo: buvau su triukšmais išmestas.

Ir su triukšmais laimėjau pirmą teismų raundą.

Šioje kovoje"krito" minėtas priestatas.

A.Kuncevičius prieš pat savo atleidimą iš darbo (nes teismas sugražino į jo vietą Dianą Varnaitę) suspėjo apskųsti mano laimėtą teismą Vyriausiajam administraciniam teismui.

Tačiau įvykiai I.Simonaitytės bibliotekoje rodo, kad mano atleidimas susijęs ne tik su vietinių valdžios ir pinigų veikėjų projektais. Kažkas labai nenorėjo, kad būtų kapstomasi po statybos reikalus šioje bibliotekoje.

Bet gyvenime pasitaiko įvairių neprognozuojamų dalykų, pasirodo, kad valstybės kontrolė per tą laiką tikrino minėtą biblioteką ir kažką iškapstė:

Cituoju iš žemiau pateikiamo teksto: „Per 4000 lt valstybės skirtų lėšų panaudoti asmeninėms darbuotojų reikmėms ...Nustatyta ir daugiau pažeidimų. Medžiaga perduota generalinei prokuratūrai... Nuo birželio laikinai bibliotekos direktoriaus pareigas einantis Juozas Šikšnelis teigė, kad pažeidimai nėra rimti, šiuo metu vyksta ikiteisminis tyrimas ir plačiau komentuoti nenorėjo. „Kalti yra nubausti, vyriausioji finansininkė atleista, trūkumai šalinami. Mes pasirengę dirbti toliau", – sakė J.Šikšnelis".

 

Klausimai:

1. Bibliotekos vadovą „išleido" į pensiją dar birželyje, o viešumoje ši informacija slepiama. Sutikite, kad ne kiekvieną dieną vienos iš pačių didžiausių bibliotekų vadovų išvaromas į pensiją. Kodėl taip kruopščiai saugoma ši informacija nuo visuomenės?

2. Dėl 4000 Lt panaudojimo ne pagal paskirtį į generalinę prokuratūrą nesikreipiama (būtų užtekę vidinio audito, apskrities audito, ar jei jau 4 tūkst. Lt pavogė  - tai būtų užtekę kreipimosi į apylinkės prokuratūrą). Pasak J.Šikšnelio „pažeidimai nėra rimti". Tačiau  Valstybės kontrolė I.Simonaitytės bibliotekos patikrinimo medžiagą perdavė generalinei prokuratūrai. Vadinasi, pavogta ar „suchimičinta" labai didelė suma.

3. Vyr. finansininkė atleista, o direktorius perkeltas ūkvedžiu. Akivaizdu, kad tyčia perkeltas, o ne išvarytas visai, nes tada jau būtų skandalas, o dabar tik šiaip, esą dėl pensijos, smulkmenos ir kiti lia-lia makaronai.

4. Itin keistas ir pats pranešimas spaudai. Ir pavadinimai spaudoje tokie, kad nesuprasi apie ką eina kalba. Tarsi kažkokios smulkmenos. Susidaro toks įspūdis, kad ne tik spauda (pijarkomapnijos), bet ir valstybės kontrolė kažką stengiasi nuslėpti.

Versijos:

Visa tai rodo, kad yra įsijungusios pakankamai galingos tiek valdžios, tiek ekonominės jėgos. Nes tik taip galima paaiškinti tokį „skystą" valstybės kontrolės pranešimo tekstą – juk ji šiaip ar taip visada giriasi nuveiktais darbais. O ir spauda „prigesinta" – o juk čia beveik sensacijos lygio informacija. Vadinasi, įjungtos brangiai kainuojančios pijaro kompanijos, kurios moka „sutvarkyti" straipsnių  pavadinimus. Ir moka „minimalizuoti" neigiamą informaciją ją užmaskuodami  tualetinio popieriaus normų viršijimu, ar kitų smulkmenų aprašymu.

Valstybę šiandien valdo didieji prekybos tinklai ir didieji nekilnojamo turto vystytojai ir statybininkai. Todėl tik ši trijulė turi politinių ir ekonominių galių gesinti viešąją informaciją. Akivaizdu, kad pirmieji du neturi nieko bendro su bibliotekomis. Todėl nuojauta man kužda, kad omertą (Italijos mafijos žargonu – kai bendrininkas tyli, neišduoda savo bendražygių, kad ir kas jam begrėstų, priešingu atveju  - mirtis) per pijarkompanijas šioje situacijoje ko gero taiko (perka omertos paslaugą) statybininkai.

Ar tik nebus taip, kad restauruotas ir naujai pastatytas I.Simonaitytės bibliotekos kvadratinis metras kainavo brangiau, nei Valdovų rūmų?

Kaip žinome, net šioje korupcija persmelktoje sovietiškai valdomoje sferoje egzistuoja savotiškos nerašytos vogimo taisyklės, iš kurių viena sako, kad provincijoje negalima vogti daugiau, nei tai daro centrinė valdžia.

Ar tik nebus I.Simonaitytės bibliotekos vadovai ir UAB „Pamario restauratorius" vadovai šią taisyklę užmiršę?

 

Biblioteka pateko prokurorų akiratin

Prokurorų akiratyje atsidūrė Klaipėdos apskrities viešoji Ievos Simonaitytės biblioteka.

Jurgita Andriejauskaitė

 http://www.15min.lt 2008 rugpjūčio 13d. http://www.15min.lt/naujienos/miestas/klaipeda / 17:16

 

Taip nutiko po Valstybės kontrolės atlikto audito. Jo metu nustatyta aplaidaus buhalterinės apskaitos tvarkymo ir valstybės biudžeto lėšų pasisavinimo požymių. Išvadose teigiama, kad darbuotojams priedai ir vienkartinės išmokos mokėtos nesilaikant nuostatų, apskaita buvo vykdoma nesilaikant Buhalterinės apskaitos įstatymo, tad nežinia, ar lėšos panaudotos tinkamai. Per 4000 lt valstybės skirtų lėšų panaudoti asmeninėms darbuotojų reikmėms, o ne programų vykdymui. Nustatyta ir daugiau pažeidimų. Medžiaga perduota generalinei prokuratūrai.

Nuo birželio laikinai bibliotekos direktoriaus pareigas einantis Juozas Šikšnelis teigė, kad pažeidimai nėra rimti, šiuo metu vyksta ikiteisminis tyrimas ir plačiau komentuoti nenorėjo. „Kalti yra nubausti, vyriausioji finansininkė atleista, trūkumai šalinami. Mes pasirengę dirbti toliau", – sakė J.Šikšnelis.

Anot J.Šikšnelio, buvęs direktorius yra atleistas iš pareigų savo prašymu, nes yra sulaukęs pensinio amžiaus. Tačiau bibliotekos interneto svetainėje buvęs direktorius Stasys Songinas šiuo metu įvardijamas kaip direktoriaus pavaduotojas ūkio reikalams.

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Sapalioji, Puteiki, ir tiek. Remkis faktais, o ne spėliojimais. Tavo nuomonė niekuo nepagrįsta. Ne veltui mama tokį vardą išrinko, toks ir esi - naglas, bet nebūtinai protingas:))):D

Naglis Puteikis rašė...

Pažiūrėsim, kai dugną dėsim - kai pasibaigs patikrinimas.