2008-08-02

Apginkime Klaipėdos „Aukuro“ chorą ir jo vadovą Alfonsą Vildžiūną

 

Eilinis biurokratijos išpuolis prieš kultūrą ir kultūringus žmones Klaipėdoje

 

Eilinį kartą Klaipėdoje bandoma talentingą žmogų sumaišyti su purvais, pažeminti, paniekinti ir išgrūsti lauk.

Nes Klaipėdos mieste kaip gyvame Grūto parke užsikonservavę dinozaurai: nuo sovietinių laikų sovietinio stiliaus biurokratai ir iš jų evoliucionavę bei digimonizavęsi monolitiniai politikai nepakenčia jokio nepriklausomo, savarankiško, kūrybingo, gal ir aštrių kampų charakterio žmogaus (kas iš menininkų yra pūkuoto charakterio?).

Šie biurokratai ir nuo valdžios bei jos pagalba uždirbtų pinigų išpampę politikai nekenčia tų, kurie jiems nebučiuoja į valdovo žiedą ar/ir į batą.

Tokius meta, grūda lauk kaip Audronę Žigaitytę.

Šiandien atėjo eilė Alfonsui Vildžiūnui ir jo vadovaujama chorui ‚Aukuras".

Todėl kviečiu visus kultūrai neabejingus žmones į pagalbą chorui ir jo vadovui.

 

TS-LKD frakcijos vardu jos narys Kęstutis Gabšys 2008 07 31 d. miesto tarybos posėdžio pradžioje perskaitė šį pareiškimą:

 

TĖVYNĖS SĄJUNGA – LIETUVOS KRIKŠČIONYS DEMOKRATAI

KLAIPĖDOS SKYRIUS

FRAKCIJA MIESTO TARYBOJE

 

PAREIŠKIMAS

2008-07-31

Klaipėdos m. merui,

Klaipėdos miesto tarybai,

 

Gerbiamas mere, kolegos tarybos nariai,

 

Šiandien kreipiuosi į Jus, atkreipdamas dėmesį į katastrofišką padėtį, kuri susidarė biudžetinėje įstaigoje Klaipėdos koncertų salė, kurioje jos direktorės Danutės Žičkuvienės ir Choro „Aukuras" vadovo Alfonso Vildžiūno tarnybiniai nesutarimai pasiekė tokį lygį, kuris ima grasinti unikalaus Klaipėdos miesto choro „Aukuras" egzistavimui.

Mane nustebino BĮ „Koncertų salė" meno tarybos sprendimas, kuriuo faktiškai choro vadovas Alfonsas Vildžiūnas buvo apkaltintas nekompetencija ir negebėjimu vadovauti chorui. Dar keistesnė yra meno tarybos poziciją, kuria choro vadovas yra kaltinamas ne blogu choro meninės veiklos organizavimu, ar nepatenkinamu choro meistriškumu, tačiau reiškė priekaištus choro koncertinės veiklos dažnumui, koncertų kiekiui ir kitai veiklai, kuri neturėtų rūpėti meno vadovui.

Koncertų salės meno taryba net nebandė analizuoti koks turėtų būti biudžetinės įstaigos indėlis į choro koncertinės veiklos organizavimą, todėl galima daryti išvada, kad šis meno tarybos sprendimas panašus į susidorojimą su choro vadovu.

Manau meras ir miesto tarybos nariai sutiks, kad Klaipėdos mieste nėra profesionalių aukšto lygio chorų pertekliaus ir jų vadovų pertekliaus, kad mes galėtumėme leisti, kad biudžetinės įstaigos direktorės ir choro vadovo tarpusavio nesutarimai sugriautų tokį profesionalų kolektyvą, kurio iširimas būtų didelė netektis miesto kultūriniam gyvenimui.

 

TS frakcijos narys     K.Gabšys

 

 

Apie tai smulkiau – straipsnyje „Klaipėdos koncertų salės netenkina "Aukuro" veikla"" VE 2008 m. liepos 31 d. (aut.: Jurga PETRONYTĖ):

 

Tuo metu, kai Klaipėdos koncertų salės mišrus choras "Aukuras" atstovavo Lietuvai Tarptautiniame Pueblo chorų festivalyje Meksikoje, Klaipėdos koncertų salės (KKS) Meno taryba šio kolektyvo vadovo Alfonso Vildžiūno veiklą įvertino nepatenkinamai.

Kūrybinio darbuotojo 2005-2008 m. atestavimo lape, pasirašytame KKS Meno tarybos pirmininkės prof. dr. Danutės Petrauskaitės, A. Vildžiūno veikla vertinama nepatenkinamai todėl, kad "nevienodos choristų funkcijos, mažas jų užimtumas, menkas koncertų skaičius, stinga naujų idėjų", teigiama, jog choro vadovas yra aukštos profesinės kvalifikacijos, tačiau nesugeba įžvelgti skirtumų tarp profesionalaus ir mėgėjų choro, suvokti KKS misiją ir iš dalies trukdo plėtoti aukšto lygio muzikos meną. Nepatenkinamai vertinama ir A. Vildžiūno pateikta "Aukuro" perspektyvinė 2009-2011 m. veiklos programa.

 

Pats A. Vildžiūnas mano, kad Klaipėdos koncertų salės administracija norinti tokiu būdu su juo susidoroti, nes jau ne pirmą dieną tęsiasi nesusikalbėjimas su vadovybe.

TĘSINYS – ČIA.

 

Apie patį chorą: „Ypatingos "Aukuro" gastrolės Meksikoje" VE 2008 m. rugpjūčio 1 d. (aut. Jurga PETRONYTĖ):

 

"Esame dainavę daugelyje Europos šalių, Jungtinės Amerikos Valstijose, Kanadoje, tačiau tokių gastrolių mes dar neturėjome", - apie viešnagę Meksikoje, IX tarptautiniame Pueblo chorų festivalyje, sužavėtas kalbėjo Klaipėdos koncertų salės mišraus choro "Aukuras" vadovas Alfonsas Vildžiūnas.

Pueblo miesto municipalinio choro organizuojamas tarptautinis chorų festivalis "Choro normalista de Pueblo" vyko liepos 4-11 d. Šiais metais jame dalyvavo chorai iš Lenkijos, Serbijos, Venesuelos, Urugvajaus, JAV. "Aukuras" atstovavo Lietuvai. Per aštuonias festivalio dienas klaipėdiečiai surengė 8 koncertus Pueblo ir aplink jį esančiuose miestuose.

"Nors koncertų daug, tačiau įtampos nejutome, nes pasiruošimas jiems vyko labai ramiai, meksikietišku tempu. Ten niekas nesijaudina dėl to, kad koncertas visa valanda vėluoja. Tai - norma", - stebėjosi A. Vildžiūnas.

TĘSINYS – ČIA.

Komentarų nėra: