2009-01-14

Algų ir priedų vis negana-2: gal ne Permainų o Kalėdinių premijų koalicija?

„Sunki ta seimo nario "duona", oi sunki": Ačiū karikatūros autoriui Ryčiui Daukantui už leidimą nemokamai naudoti jo karikatūras iš nuostabaus karikatūrų tinklapio ir jo blog'o. O jau buvau pagalvojęs, kad politinė karikatūra išnyko Lietuvoje kaip kadaise mamutai.

 

Laiškas Seimo nariams – konservatoriams 208 01 14 D. PATAISYTA VERSIJA

 

[N.P 2009 01 14 d. 5 val. ryto  žemiau pateikiamą tekstą išsiunčiau visiems TS-LKD frakcijos nariams. Kaip suprantate, tai padariau, tikėdamasis, kad dauguma mūsiškių prisimins, kad tų Sausio įvykių metu prie barikadų pinigų neskaičiavome, ir atotrūkis tarp turtingų ir nelabai tuo metu buvo tik keli, o ne keliolika kartų kaip dabar kartų.

Į žemiau pateikiamą laišką gavau dviejų mūsų seimo narių atsakymus, pagal kuriuos nežymiai pakoregavau savo iki tol hipotetiškai spėjamus skaičius. Stebėtina, bet pas mus viešumas ir skaidrumas toks, kad apie tikrąsias naujojo seimo narių pajamas gauni informaciją tik iš Eurostato. Todėl esu labai dėkingas kolegoms už atvirumą: seimo nario minimalią algą nuo 11 tūkst. Lt pataisiau į 10830 Lt, o kalėdinį vokelį  - iš 13920 Lt pataisiau į 9800 lt.

Šis pastarasis kalėdinis „storasis" (neapmokestinamas ir neatsiskaitytinas) vokelis - „į rankas". Pagal tai pakoregavau ir lyginamąją lentelę. Visa kita  palikau nepakeista, išskyrus nusivylimą dėl to, kad iš trijų klaipėdiečių tik vienas surado savyje jėgų balsuoti už algų susimažinimą.

Siunčiu Jums šį laišką todėl, kad likau apstulbintas mūsų TS-LKD frakcijos pozicijos: skirtumas tarp seimo nario minimalios algos ir paprastosios minimalios algos jų nuomone yra „TIK" 13 KARTŲ, o tai, kad  pagal šį parametrą vis tiek lyderiaujame Europoje, jiems atrodo tai normalu. Ir nebaisios jiems nei į krizes, nei jiems rūpi mitingai, nei mūsų partijos  rinkėjų nusivylimas mūsų išrinktaisiais.

Neabejoju, kad Konstitucinis Teismas labai aiškiai ir nedviprasmiškai pasisakys už galimybę mažinti algas seimo nariams (ir visiems kitiems, tarp jų ir teisėjams) krizės metu. Kaip raminsime mitinguojančius po tokio sprendimo? Bananais? Malakauskais? O gal laikas tapti tikrais europietiško stiliaus politikais, eiti į mitinguojančią minią, prašyti žodžio tribūnose nebijant improvizcijų ir  aiškinti, aiškinti ir aiškinti?

P.S.: kai 2009 01 13 d. 4 val.ryto rašiau, kad gali būti bus graikiško stiliaus mitingas (tartaras – graikiškas pragaras), tikrai nežinojau, kad tą vakarą taip ir nutiks Rygoje. Gal reikia išsirašyti nostradamų mokyklos diplomą?

 

2009 01 12: Klaipėdos m. savivaldybės vadovai žadėjo taupyti ir kalėdinių premijų nemokėti, bet savo pažadus sulaužė ir praeitą savaitę jas džiugiai išmokėjo: kas ketvirtam nusipelniusiam gyventi geriau savivaldybės valdininkui vidutiniškai po 1300 Lt. iš viso 130 tūkst. Lt.

Padarė tarsi kaip ir daugelis valdiškų kontorų, kurios kitus ragina taupyti, o patys švaistė ‚kalėdinius" pinigus kiek tik beįstengė.

Bet etnografinių skirtumų buvo: skirtingai nuo kitų, klaipėdiečiais šias premijas išdalino jau po Vyriausybės sprendimo uždraudusio bet kokias išmokas iš sutaupyto 2008 metų mokos fondo. Beje, premijas Klaipėdos valdžia pasiskirstė po to, kai uostamiesčio meras R.Taraškevičius parsivežė iš Vyriausybės pažadą skirti 40 milijonų Lt sporto arenos Klaipėdoje statybai.

Nors „nesurenkamas miesto biudžetas tapo kasdieniu galvos skausmu", tačiau „...mes esame biudžeto vykdymo, o ne taupymo organizacija", – paaiškino „sutaupytų" išmokų padalinimą žurnalistams Klaipėdos m. savivaldybės administracijos direktorius A.Každailevičius. Ši arogantška frazė buvo skirta ne tik naujajai Vyriausybei sutramdyti („vsio zakonno", ar ne?), bet pirmiausia siekta pastatyti į vietą pasipiktinusius klaipėdiečius.

Kad neužmirštų mužikai ir prasčiokai, kuo jie skiriasi nuo ponų.

Esu Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos narys. Klaipėdiečiai, skaitantys šią įžangą, matyt galvoja, kad dėl aukščiau minėtų kalėdinių išmokas pasmerksiu politinius oponentus Klaipėdos m. merą Zuoko liberalcentristą ir administracijos direktorių - Kirkilo socialdemokratą.

Deja, ne. Apie juos – beviltiškus vėliau, o dabar apie mus.

Manau, kad dėl tokio nesutramdomo, visoje Lietuvoje vykstančio kalėdinių premijų išsimokėjimo mokesčių mokėtojų sąskaita bei rinkėjų apgaudinėjimo kalčiausia yra valdančioji Seimo Permainų koalicija.

Nes ji turi aiškią Seimo narių daugumą. Vadinasi, ji visiškai atsakinga dėl visų šio naujojo Seimo veiksmų.

Esu įsitikinęs, kad Permainų koalicija Seime iš karto po priesaikos turėjo parodyti visiems Lietuvos gyventojams naujumo pavyzdį ir pirmieji susiveržti diržus - smarkiai susimažinti sau algas.

Ir taip parodyti savo rinkėjams, kad turi teisę vadintis Permainų koalicija-  pateisina jų lūkesčius, t.y. pradeda kovoti su ankstesnės valdžios išlaidavimu, ir kaip tikri vadovai pradeda nuo savęs, o ne nuo pavaldinių.

Kaip kad karininkai visada turi rodyti pavyzdį savo kareiviams.

Jei Seimo nariai taip ir būtų padarę, tai tada nebūtų tokios virtinės nesibaigiančių skandalingo valdininkų siautėjimo skiriant kalėdines premijas-priemokas neva iš sutaupytų „jų" pinigų. O juk pinigai ne jų, o visų mokesčių mokėtojų.

Permainų koalicija privalėjo nedelsiant labai griežtai įvertinti laikinojo krašto apsaugos ministro J.Olekos sprendimą lapkričio mėn. skirti beveik 20 mln. Lt kariškių premijoms Kariuomenės dienos ir „artėjančių Kalėdų" proga.

Deja, naujasis Seimo pirmininkas A.Valinskas pasielgė atvirkščiai - ryžtingai stojo ginti tokį ministro poelgį.

Jei būtų principingai įvertintas J.Oleka, tada nebūtų jo pavyzdžiu pasekę ir kiti: Klaipėdos SODROS vadovas Valdemaras Anužis, Klaipėdos apskrities viršininkas Vytautas Rinkevičius (pastarasis, beje, žadėjo to nedaryti), Vyriausybės kancleris Valdemaras Serapinas, pasieniečių vadas Saulius Stripeika, teismų vadovai, Palangos ir Klaipėdos m. savivaldybių vadovai ir pan.

Visi jie drįso švaistytis šimtais tūkstančių litų tūkstantinėms pavaldininių išmokoms. Įžūliausieji sugebėjo net patys sau išsimokėti (kai kurie teismų vadovai).

Kas blogiausia, šie „kalėdinių premijų Santa Klausai" tuos „sutaupytus" mokesčių mokėtojų pinigus iš dovanų maišo dalino ne visiems, o tik išrinktiesiems. Puikiai vis žinome, kad tokiu atveju papildomi pinigai atitenka ne sunkiausiai dirbusiems, o tik šių įstaigų vadovų numylėtiniams. Vadinasi žiauriai apviliame, apgauname rinkėjus, kurie balsavo už permainas, už mus, kurie žadėjome jiems teisingumą.

Ir dar tie olekos mums visiems melavo, kad čia ne kalėdinės premijos, ne 13-i atlyginimai, o tik priedai už papildomą darbą, ar vienkartinės išmokos. Ir kad atseit visokie sarapinai nežinoję, kad naujoji Vyriausybė nori taupyti ir neleisti mokėti 13-ų atlyginimų jokia jų forma.

Papildomo darbo apmokėjimas yra reglamentuotas įstatymuose: turi būti papildomai išdirbtų darbo valandų apskaita, atitinkami įrašai darbo laiko žiniaraščiuose, speciali viršvalandžių apskaita, papildomai atliktų darbų priėmimo aktai ir pan. Visi biudžetinėse ir privačiose organizacijose dirbantieji vadovaujasi tokia tvarka. Išskyrus valdininkų įstaigas ir jų vadovus, kurie grubiai pažeidė įstatymus, nes „kalėdinius" pinigus išsidalino kaip premijas – be jokių aukščiau paminėtų dokumentų.

Maža to, daugybė valdiškų kontorų išsidalino pinigus taip tyliai, kad niekas šių faktų neįskundė nei žurnalistams nei politikams.Manau, kad gudresni valdiškų įstaigų vadovai dalino pinigus visiems pavaldiniams (o ne tik išrinktiesiems, kaip kad aukščiau paminėtieji), todėl nei mes, paprasti mirtingieji, nei Jūs apie tikruosius kalėdinių premijų išsidalinimo mastus nieko nežinome.

Mūsų Seimo nariai kažkodėl tokio švaistymo kaltininkų atsakomybėn patraukti nepanoro. Gal todėl, kad patys gavo kalėdinę išmoką? Nežinau, kodėl tyli spauda, bet atrodo visi naujieji Seimo nariai už 2008 metų paskutinius pusantro mėnesius gavo po 11 tūkst. Lt. kasmėnesinio naujojo „sumažinto" atlyginimo ir 9800 Lt neatsiskaitytiną „vokelį" neva tai kanceliarinėms išlaidoms (apie tai, kad pasitvirtinus naujas , padidintas algas, iki metų pabaigos buvo mokamas senasis „sunkusis"vokelis tiek nuo eilinių TS-LKD narių, tiek nuo visuomenės solidariai nuslėpė visos naujojo seimo frakcijos – nebloga pradžia „nuoširdžiam bendravimui su rinkėju").

Šie vokeliniai 9,8 tūkst. litų už paskutinius pusantro 2008 metų mėnesius, mano galva, ir yra kalėdinė premija-išmoka naujiesiems Seimo Permainų nariams.

O mokytojai su darbininkais ir pensininkais tuo pat metu turi klausytis per radiją iš Seimo sklindančių postringavimų apie taupymą ir veržtis diržus?

Taigi, Naujasis Seimas, jo valdančioji Permainų koalicija nevykdė savo pareigos kontroliuoti vykdomosios valdžios institucijų, niekaip nevertino antiįstatymiško kalėdinių premijų iniciatorių ir vykdytojų elgesio, nors parlamentinė kontrolė yra Seimo narių antroji po įstatymų leidybos pareiga, neinicijavo prieš rinkimus žadėto valdžios institucijų turto ir finansų audito, todėl „kalėdinė mokesčių mokėtojų lėšų išparduotuvė" visoje valstybėje tapo nebesulaikoma.

Bet ir tai dar ne blogiausia.

Akyse stovi priešrinkiminiai A.Valinsko skelbimai dienraščiuose „Vakarų ekspresas" ir „Klaipėda", kuriuose parašyta, kad jo vadovaujama partija pergalės rinkimuose atveju „sumažins Seimo narių algą iki vidutinės pensijos dydžio". Atkreipkite dėmesį: A.Valinskas rašė, kad ne sau susimažins, o jo partija inicijuos mažinimą visiems Seimo nariams. Labai aiškiai ir nedviprasmiškai raštu pažadėta.

Tai kur tas inicijuotas visų Seimo narių algų mažinimas?

Jei tai pokštas, tai gal A.Valinskas galėtų pasakyti, kurioje šio anekdoto vietoje jau galima juoktis?

Elektroniniais paštais klaidžioja lentelė „Kiek minimalių algų sudaro parlamentarų atlyginimas Europoje. Žemiau pateiktoje lentelėje, perskaičiavau 2008 11 ir 12 mėnesio situacijai kartu su aukščiau minėtu „vokeliu".

LIETUVA iki 2008 11 mėn.

14,5

(4655+6960)/800

LIETUVA 2008 12 mėn.

22,2

(10830+6960)/800

LIETUVA nuo 2009 01 01 pilnas

13,5

10830/800

LIETUVA nuo 2009 01 01 mažesnis 15,5%.

11,5

9205/800

Lenkija

12,7

 

Estija

12,1

 

Graikija

10,2

 

Latvija

8,9

 

Slovakija

8,8

 

Slovakija

8,8

 

Portugalija

8,1

 

Čekija

6,8

 

D.Britanija

6,3

 

Airija

6,2

 

Ispanija

5,9

 

Belgija

5

 

Prancūzija

4,5

 

Nyderlandai

4,4

 

Vengrija

4

 

Liuksemburgas

3,8

 

Malta

2,4

 

Kaip matome, Lietuvos Seimo nariai nepralenkiami visoje Europoje: lyderiaujame dešimtimis kartų. Kitos, „skurdesnės" šalys, pvz. Prancūzija, Belgija, Anglija, žymiai kuklesnės: jų politinis elitas iš savo mokytojų ar darbininkų  nesityčioja, nes parlamentarų algos tik 4 ar 6 kartus didesnės už minimalią tos šalies algą.

Ar Seimo daugumai veidai nerausta, kai juos vadina Permainų koalicija? Kokių permainų, ponai seimūnai? Kovos su socialinės atskirties mažinimu?

Net be tų 2008 m. lapkričio-gruodžio 9800 Lt dydžio „kalėdinių vokelių" vis tiek Lietuvos Seimas būtų labiausiai Europoje atitrūkęs: minimalią seimo nario algą - 10830 Lt padalinkim iš 800 Lt minimalios algos ir gautume 13,5 kartų skirtumą – ar Seimo nariams ne gėda?

Ar tai ir yra turtinės diferenciacijos mažinimas?

Ar taip buvo žadėta Permainų koalicijos rinkimų programose?

Yra dvi pagrindinės seimo narių pareigos: leisti įstatymus ir vykdyti parlamentinę priežiūrą – kontroliuoti kitas valstybės įstaigas. Už tą kontrolę seimo nariai gauna algą. Vadinasi, nekovodami su kalėdinių premijų iniciatoriais, seimo nariai nevykdo pusės savo pareigų, taigi ir neverti tokių algų – jas reikia nurėžti per pusę.

Minimali Seimo nario alga – 10,8 tūkst. Lt, minimali atsiskaitytiną priemoka – 3,9 tūkst. Lt. Sutikite, kad tai yra smarkiai per daug lyginant su vidutinio Lietuvos gyventojo pajamomis. O mano minėta 10,8 tūkst. Lt kalėdinė neatsiskaitytina - „vokelinė" išmoka Seimo nariams 2008 m. pabaigoje tai jau yra įžūlumo viršūnė.

Maža to, Lietuvos Seimo nariai dar išsisukinėja, kad mėginimas sumažinti algas seimo nariams yra neva tai antikonstituciškas. Neva Seimo statutas neleidžia tai daryti.

Tai netiesa. Ir Jūs, ir Konstitucinis Teismas kuo puikiausiai žinote, kad Statutas neleidžia tos pačios kadencijos seimo nariams patiems sau pasididinti algų. Bet nedraudžia susimažinti. Tuo labiau esant krizei: Konstitucinio Teismo sprendimuose dėl teisėjų algų mažinimo yra aiškiai pasakyta, kad jei yra sunkmetis, tai galima susimažinti. Logiška, kad dabar tas pats taikytina ne tik teisėjams, bet ir seimo nariams. Ir Seimo nariai tai žinojo. Tačiau pasielgė priešingai  - pradėjo vaidinimą „apmulkink rinkėją".

Valdančioji koalicija privalėjo susitarti ir balsuoti, kad Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto išvada dėl algų susimažinimo Seimo nariams nekonstucingumo yra neteisinga.

Tada privalėjote priimti sprendimą iš anksto visi susitarę, kad smarkiai susimažinate savo algas ir kad visos kitos išmokos tipo kanceliarinės ir reprezentacinės, būtų tik atsiskaitytinos kaip yra visose valdiškose ir privačiose įstaigose ir ką jau seniai yra nutaręs Konstitucinis Teismas.

Deja, nueita priešingu keliu: nesitarta tarp frakcijų. Nesitarta net pačioje - TS-LKD frakcijoje. Maža to, iš 45 TS-LKD frakcijos narių tik mažiau nei pusė, t.y. 18, manė, kad galima tas algas mažinti. Garbė jiems.

Apie kitas partijas tai iš viso tyliu, nes jų frakcijose iš vis nė vieno garbingo neatsirado.

Bet kiti TS-LKD frakcijos nariai mūsų partijai ir kas savrabiausia – valstybei sukėlė didžiulę gėda, nes 10 iš jų balsavo už tai, kad negalima mažinti, 6 susilaikė, 11 nedalyvavo (nuorodą į balsavimo rezultatus frakcijose čia, pavardėmis - čia).

[N.P.2009 01 14: Negaliu nuslėpti nusivylimo dėl to, kad iš trijų klaipėdiečių tik vienas surado savyje jėgų balsuoti už algų susimažinimą: A.Bilotaitė ir P.Žeimys manė, kad antikosntituciška, tik E.Jurkevičius manė, kad galima mažinti].

Noriu atkreiti dėmesį, kad visa A.Valinsko frakcija itin vieningai ir drausmingai su juo pačiu priešakyje balsavo už tai, kad mažinti seimo narių algas yra antikonstituciška.

Ponas A.Valinskai, o gal jau čia reikia juoktis išTamstos viešo pažado rinkėjams padaryti viską, kad seimo nario alga prilygtų vidutinei pensijai?

Patys seimo nariai save pergudravo, nes kai nubalsavo už Teisės ir teisėtvarkos komiteto išvadas, kad mažintis algas – antikonstituciška, tai pagal tą patį seimo statutą nebegali šio klausimo toliau svarstyti.

Žmonės pyksta ant Seimo narių už tokį elgesį, artimieji, vaikai, rinkėjai gėdina, o jie perbalsuoti nebegali.

Užtat ir bandoma išsisukti kažkokiu tipo savanorišku dalies seimo nario algos grąžinimu 15 proc. ir pan. į biudžetą. Bet tai išvirsta dalies seimo narių slapukavimu, gudravimu, nes vieni į biudžetą, kiti labdarą, vieni daro, kiti – ne. Gal tada ir tiems patiems mokytojams ar darbininkams pasiūlykite visus algų mažinimus darytis  savanoriškai, o ne per prievartą kaip kad dabar?

Todėl bando laiką ištempti kad ir su Seimo pirmininko A.Valinsko kreipimusi į Konstitucinį Teismą, kad paaiškintų tai, kas mums visiems ir taip aišku – ar galima mažinti seimo nario algą. Bet pats Seimo pirmininkas A.Valinskas arogantiškai neateina į šio teismo posėdį ir nepaaiškina kodėl neatvyks. Puikus pavyzdys mums, mirtingiesiems, kaip reikia gerbti teismą ir teisingumą. Tempia gumą? Išsisukinėja kaip mokinukas, neinantis pas mokyklos direktorių pasiaiškinti dėl išdaužto lango? Juokinga, graudu ir gėdinga?

Ir štai chaotiško, neryžtingo neprincipingo naujojo Seimo ir Permainų koalicijos elgesio rezultatai:

Daugybė jokios atsakomybės nieko nebijančių valdininkų švaisto mokesčių mokėtojų pinigus kalėdinėms ir nekalėdinėms premijoms, priedams, priemokoms, išmokoms.

Vyriausybė tuo metu ragina taupyti.

Seimas veblena, kad algas seimūnams mažinti yra antikosntituciška, valstybė pavojuje, todėl algas reikia mažinti kitiems, kuriems mažinti yra konstituciška, pvz. mokytojam, darbininkams ir pan.

Seimas tuo pat metu didina mokesčius, nes juk gali neužtekti Valdovų rūmams ar tų pačių  seimo narių algoms ir priemokoms. Seimas net sugebėjo daugiau paskirti Valdovų rūmams, nei prašė patys statytojai. Tai daugiau, nei skandalinga.

Valdžia pririnks padidintų mokesčių, tarkim, nuo automobilių. O Vyriausybės kancleris V.Serapinas, kuris jau yra patyręs kalėdinių premijų krizių metu dalintojas, šiuos „automobilinius" pinigus išdalins savo nusipelniusiems gyventi geriau pavaldiniams kaip papildomus priedus „už padidintą krūvį kovojant su ekonomine krize"?

Maža to, tokie sarapinai dar ir skatinami: spauda skelbia, kad V.Serapinas sutinka pasitraukti iš kanclerio pareigų mainais į pažadėtą ambasadoriaus vietą Indijoje. Seimo nariai, nuo kurių priklauso toks sprendimas, aiškina, kad jie V.Sarapino „premijinio" elgesio nevertins, o vertins tik tinkamumą eiti ambasadoriaus pareigas. Visi teikimai dėl V.Sarapino skyrimo ambasadoriumi nuo URM, Vyriausybės  iki Prezidentūros juda žaibo greitumu. Vadinasi visi kuo puikiausiai žinome, kad paskirs.

Taigi įstatymą ir moralę pažeidęs valdininkas yra skatinamas naujais postais, užuot jį nubaudus. Todėl būdamas tuo ambasadoriumi V.Sarapinas neabejotinai tęstų pradėtą priedų dalybą saviems ambasados darbuotojams, nes akivaizdžiai būtų pamalonintas tokiu paaukštinimu.

Tai yra signalas ir visiems kitiems valdininkams – netaupykite ir būsite ne tik nesmerkiami, nebaudžiami, bet dar ir patys skatinami. Todėl dauguma valdininkų ir netaupo. O taupantys valdininkai susilaukia priekaištų ir pasmerkimo iš savo pavaldinių, bet nesusilaukia jokio palaikymo iš Seimo pusės.

Taigi sutikite, kad mūsų rinkėjai visiškai pagrįstai mano, kad jų atstovai Seime, užuot atstovavę žmones ir įgyvendinę jų lauktą teisingumą, atstovauja savo algas, priedus, priemokas, išmokas, Leo Lt, kitus monopolininkus, kalėdinių premijų olekus, sarapinus, každailevičius ir taraškevičius, o ne juos, prasčiokus.

Išvados:

Tikiu, kad galimybė sustabdyti žaibo greitumu augančią mūsų rinkėjų nusivylimą ir neapykantą politikams dar yra. Neapykanta valdžiai auga ne tiek dėl didėjančių mokesčių, nes visi mato kad panašūs dalykai dedasi visame pasaulyje. Bet Europoje nėra tokios kasdien augančios turtinės nelygybės ir valdžios pasipūtimo, bei didėjančio neteisingumo kaip kad pas mus. Rinkėjų neapykanta auga dėl Seimo narių atlyginimų dviveidiškumo ir dėl kalėdinių premijų lietaus krizės metu.

 Žmonės ištvertų ir didesnius ekonominius sunkumus, jei matytų savo išrinktųjų asketizmą, susilaikymą ir veiksmingas pastangas siekiant teisingumo.

Tos premijos yra  valdininkų nomenklatūros testas naujai valdžiai – kaip sureaguosime. Priimkime šį iššūkį nedelsiant ir atsakykime tinkamai, nes kitaip negerbs nei jie, nei rinkėjai.

Siūlau paprastas, greitas, nei laiko, nei ir pinigų nekainuojančias priemones:

1.      Seimo nariams būtina tuoj pat nutraukti pasižaidimus su savanoriškais 15 proc. algos atsisakymais ir nelaukiant Konstitucinio teismo sprendimo nedelsiant susimažinti algas mažiausiai dvigubai ir skelbti jų dydžius seimo tinklapyje kas mėnesį kartu su kitų išmokų ataskaitomis,

2.      ypatingos skubos tvarka sugrąžinti Valstybės kontrolei jos tikruosius įgaliojimus, kuriuos yra atėmusi ankstesnė seimo dauguma,

3.      nedelsiant pradėti finansinį auditą tose įstaigose, kurios išsimokėjo 13-us atlyginimus, o vėliau – ir visose kitose,

4.      visus premijų dalintojus atleisti iš pareigų, prieš tai pareiškus maksimalų įstatymų leidžiamą ieškinį dėl žalos atlyginimo (iki 6 jų algų dydžio),

5.      išieškoti į biudžetą neteisėtai  išdalintus pinigus,

6.      suspėjusiems išeiti iš darbo valdininkams taip pat pareikšti tuos ieškinius ir prižiūrėti, kad netaptų ne tik ambasadoriais, bet ir valstybės tarnautojais.

 

Priešingu atveju neliks vilties ir teisingumo.

Beje, Valinskas gal ir liks – nes duona ir ypač žaidimai žmonėms reikalingi.

Tačiau jei į miestų gatves ateis Tartaras (graikų pragaro, kaip bausmės, atitikmuo), tada nebeliks ir pačios TS-LKD. O gal net ir anksčiau.

 

P.S. 2009 01 14 d.: kai 2009 01 13 d. 5 val. rašiau, kad gali būti bus graikiško stiliaus mitingas (tartaras), tikrai nežinojau, kad tą vakarą taip ir nutiks Rygoje. Gal reikia išsirašyti nostradamų mokyklos diplomą?

 

Pagarbiai  - Naglis Puteikis

 

P.P.S.: esu Klaipėdos m. tarybos narys, TS-LKD frakcijos pirmininkas, valstybės tarnautojas.


1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

Sveiki...perskaiciau Gerb.Naglio mintis...Nagli,ar tu zinai kad mes tave vertiname butent uz tokius posakius,butent uz tai,kad tavo nuoga tiesa parverstu bet koki minotaura ant menciu.....Kartais ir as,budamas TS-LKD narys,susimastau,ar as norejau tokiu savanaudisku,savo partijos elito veiksmu.....

Pagarbiai
K.Navickas