2009-01-19

S.Kairys: dabartinė valdžia daro vieną pragaištingą klaidą - nesikalba su žmonėmis

Ir dar du puikūs komentarai po Stanislovo Kairio straipsniu „Apgailėtina!.."

 

...nesu tikras, ar dabartinė valdžios ekonominė politika yra visu šimtu procentų klaidinga. Tiesa, ekonomikos profesoriai beveik vienu balsu tvirtina, kad sunkmečiu reikia visokeriopai skatinti verslą. Tačiau tuo pat metu daugelis jų pažymi, kad pastaroji krizė yra unikali. Vadinasi, sprendimai ją įveikti taip pat turėtų būti nestandartiniai.

... aiškiai matau, ir ne aš vienas, kad dabartinė valdžia daro vieną pragaištingą klaidą - nesikalba su žmonėmis. Savo pačios, o ne minios iniciatyva. Tiesa, įprasta ironiška/arogantiška šypsenėlė premjero veide gerokai prigeso, tačiau jo kietakaktiškas užsispyrimas niekur nedingo. Ir jokio atsakymo žmonėms, ar tikrai reikia taip visus smaugti vis naujais mokesčiais.

Tai ko čia stebėtis, kad žmonės vyriausybės nepalaiko!? Kodėl jie neturi galvoti, kad dabartiniai vyriausybės veiksmai tėra desperatiškas bandymas užlopyti skęstančio mūsų ekonomikos laivo skyles visiškai nesirūpinant, kur tas laivas plaukia? Iš valdžios girdime beveik vien tik dejones, kad jos pirmtakai užminavo farvaterį...

pill, 2009 01 19 11:20

Puikus rašinys. Ačiū autoriui.

Tik liūdna, kad žmonės Lietuvoje yra neišsilavinę, tesidomintys ir besirūpinantys tik savo nuosavais skrandžiais. Aišku, reikia pripažinti, kad šalies viešieji ekspertai, kaip ir "Didraščiai" visi priklauso tam tikroms oligarchų grupėms ir yra atitinkamai užangažuoti, todėl atviriau, savalaikiau ir teisingiau nušviesti paskutinių dešimtmečių pasaulio ekonominę padėtį negalėjo. O vertėjo, nes tai ką dabar daro Kubiliaus valdžia, didelė, jei ne didžiausia, kaltės dalis yra ir ankstesnių valdžių-vyriausybių, politikų (nors ir didžiąja dalimi tuščiagalvių, deja). Juk krizės užuomazgos pasaulyje vėrėsi į viešumą jau net nuo 2000 m. Nuo 2007 m. rugpjūčio apie pirmąją jau viešai matomą krizę JAV antrinėse nekilnojamo turto rinkose rėkė, šaukė viso normalaus pasaulio spauda. Reikėjo suklusti ir Lietuvos valdžiai (kur pakilime sukaupti rezervai?), viešai ir garsiai apie tai rašyti Lietuvos "Medijoms", o ne slėpti stručio galvas į smėlį.

Pasaulio gelbėjimosi programos ir planai kol kas baisiosios giliosios krizės nesustabdo, o, pvz., JAV metami gelbėjimosi milijardai tik gilina krizę ir skatina gudriuosius pasaulio grobuoniukus susiurbti ir tuos gelbėjimosi milijardus. Nes kiti - pasaulio GODŽIŲ žioplių milijardai, gudriųjų schemų pagalba susiurbti iki krizės jau buvo.

pill, 2009 01 19 11:19

Dabartinė Kubiliaus klaida, tai, kad nebuvo pirmiausia apmokestintas nekilnojamas ir brangus turtas. Ankstesnių visų valdžių klaidos, kad buvo suteiktos mokesčių lengvatos smulkiam ir vidutiniam verslui, nes turint omenyje lietuvaičių gudrų apsukrumą (dar labiau išlavintą TSRS vogimo iš fabrikėlių laikais), reikėjo įvertinti, kad bus išsisukinėjamą nuo mokesčių, vežama kontrabanda ir šešėlinė ekonomika klestės. Todėl pilnai, normaliai ir vienodai galima buvo apmokestinti ir visus gudriuosius smulkiuosius, nes dabar jie, prie to nepripratę, atėjo langų daužyti, nors aplink Vilnių jau turi prisistatę kotedžiukus, automobiliukus ir neblogai prakutę.

Komentarų nėra: