2009-01-11

Ar gavo pokalėdinę premiją teismo nuo pareigų nušalintas ir kyšininkavimu įtariamas Klaipėdos valdininkas?

Nuotraukoje: darbuotojo iš biudžeto taupymo organizacijos sandalai.

Paprastai cirkai būna keliaujantys. Atvažiuoja į kokį miestą, palapinę didelę pastato, surengia keletą vaidinimų, pasirodymų ir išvažiuoja.

Kai kur, tiesa, retai, yra stacionarūs cirkai. Jei jie ir išvažiuoja į gastroles, tai tik trumpam. Tokiuose miestuose vaikai laimingesni, nes bet kada gali nueiti ir pažiūrėti cirką.

Iki vakar galvojau, kad į Klaipėdą užsuka tik keliaujantys cirkai, todėl mūsų vaikai liūdnesni. Bet atrodo, kad klydau. Panašu, kad turime kuo tikriausią stacionarų cirką, kuris ne tik vaikus, bet ir suaugusius gali pradžiuginti.

Štai vakar žiniasklaida, kuri kiša savo nosį kur reikia ir kur nereikia, pranešė, kad Klaipėdos m. savivaldybės vadovai nors ir žadėjo taupyti ir pokalėdinių premijų nemokėti, bet apsigalvojo ir jas džiugiai išmokėjo.

Atkreipkite dėmesį – džiugiai išmokėjo. Linksmai. Kaip cirke.

Iš viso 130 tūkst. Lt, 100-ui valdininkų vidutiniškai po 1300 Lt. Padarė kaip ir daugelis valdiškų kontorų, kurios kitus ragina taupyti, o patys švaisto pinigus kiek tik beįstengia.

Tiesa, šį žingsnį paaiškino išradingiau, nei kiti: „A.Každailevičiaus teigimu, nesurenkamas miesto biudžetas jau tapo kasdieniu galvos skausmu, tačiau taupymo priemonių plano valdininkų galvose nėra. „Mes esame biudžeto vykdymo, o ne taupymo organizacija", – priminė jis".

Aha. Vadinasi Klaipėdos m. savivaldybės administracija ir valdininkai yra išmokų, premijų, priemokų dalinimo organizacijos, o mes, paprasti mirtingieji, esame taupymo organizacijos. Sutikite, tikrai kaip cirke.

Įdomu, ar gavo pokalėdinę premiją STT sulaikytas, teismo nušalintas įtariant kyšininkavimu buvęs Miesto ūkio departamento direktorius A.Šimkus?

Juk neteistas, dirba perkeltas į Turto skyrių (kur dar kitus perkelsi, jei ne prie turto, juk toks patyręs specialistas). Nuobaudų per pastaruosius metus neturėjo. Tiesa, dabar serga, bet juk tai ne pagrindas neduoti premijos, atsiprašau neskirti priemokos už pavadavimą ir  papildomus darbus.

Kas jau kas, o A.Šimkus tikrai turėjo daug papildomų darbų – kas bandys ginčytis?

Taigi, visi įstatymo reikalavimai sakyte sako, kad buvęs Miesto ūkio departamento direktorius tikrai turėjo gauti išmoką.

Nes jei negaus, tai tikrai ateis jo garsus advokatas ir pareikš ieškinį savivaldybei už diskriminaciją.

Nes A.Šimkaus kaltė – neįrodyta. Atvirkščiai  - per pastaruosius metus ne kartą skatintas ir premijuotas už gerą darbą.

Panašu, kad Klaipėdos m. savivaldybės vadovai šį kartą lengvai neišsisuks. Papuolė tarp dviejų ugnių: jei davė premiją A.Šimkui, tai gaus velnių nuo miestiečių, vėl bus piketų, demonstracijų prieš neva tai korupciją.

Jei nedavė A.Šimkui premijos – tada garantuotas ieškinys dėl teisėtų lūkesčių gauti premiją netesėjimas, kurį nedelsiant įteiks visų laikų geriausias Klaipėdos valdininkų, turinčių rūpesčių su teisėsauga, advokatas.

Taigi bet kuriuo atveju bus cirkų.

Ir kam turėtume už tuos cirkus būti dėkingi?

Ar kartais Klaipėdos administracijos direktorius A.Každailevičius anksčiau nėra dirbęs cirke, nes yra gerai įsisavinęs įvairius triukus ir išsiugdęs šiai profesijai būtinas savybes:

1. Akrobatika: Kai STT pagauna už rankos ir teismas už kyšininkavimą nuo pareigų nušalina Ūkio departamento direktorių A.Šimkų, A.Každailevičius jį perkelia į kitas  - Turto skyriaus specialisto pareigas nežiūrint į tai, kad A.Šimkus turėjo ligos biuletenį ir nežiūrint į tai, kad tokį perkėlimą draudžia įstatymas..

Sutikite, kad reikėjo turėti akrobato gabumų, norint pagarsėjusios Klaipėdos prokuratūros saugomą sergantį pavaldinį slapta nuo STT ir nuo tos pačios prokuratūros atsivežti į savivaldybę, išduoti pažymą, kad A.Šimkus jau pasveiko, per 5 minutes įdarbinti, išduoti pažymą, kad jis vėl susirgo ir parvežti atgal taip, kad STT ir prokuratūra nepamatytų  ir negalėtų paimti iš A.Šimkaus parodymų. Šis virtuoziškas veiksmas A.Každailevičiui pavyko puikiai – A.Šimkui kapsi stažas, mokamos SODROS išmokos, o STT ir prokuratūra niekaip negali jo apklausti, nes jis ir toliau serga.

O gal čia ne akrobatika, o tiesiog žmogus turėjo kepuraitę, ar apsiaustą, kuris padaro žmogų nematomą?

2. Fokusai: Vietos savivaldos įstatymas draudžia vicemerams, mero patarėjams ir kitiems savivaldybėje algą gaunantiems tarybos nariams mokėti išmokas kanceliarinėms išlaidoms padengti, nes jie tuo aprūpinami darbo vietose. Tačiau A.Každailevičius tarybos nariams vicemerei J.Simonavičiūtei, mero patarėjai A.Daujotienei ir  tarybos sekretoriui V.Plečkaičiui stebuklingu būdu kas mėnesį perveda po 1200 litų neatsiskaitytinų pinigų tušinukams, pieštukams, benzinui ir mobiliam telefonui, nors pastarieji visas tai kas mėnesį gauna nemokamai.

Įstatymas draudžia, prokuratūra kažkur mieste yra (bent jau jos iškaba tai tikrai yra), o pinigai srūva nenutrūkstamu srautu į minėtų valdininkų kišenes ir nors tu ką. Tikri stebuklingi fokusai ir cirkai. Ar vėl kokia nematoma kepuraitė?

3. Begalinė narsa:

Nors įstatymai draudžia administracijos direktoriams pasirašinėti sutartis dėl sumų, kurios nėra numatytos savivaldybės tarybos patvirtintame biudžete, tačiau A.Každailevičius 2008 m. drąsiai dėjo tokius parašus ant įsipareigojimų arenos projektavimui, lypkiečių iškeldinimui, krantinių rekonstrukcijai, parkomatų pirkimui ir pan. Ir kiekvieną kartą nuo kelių iki keliolikos milijonų Lt, kurie jokiame biudžete nei šiais, nei kitais metasi nenumatyti ir niekas jų nežadėjo nei duoti, nei paskolinti. O merui apie tai nieko nesakė.

Kai meras sužinos, ant kiek milijonų jo direktorius prasiskolino, tai pražils, prapliks ir plaukai po statybininko šalmu piestu pasistos. Tai bus cirkas.

Tiesa, A.Každailevičius nebijo ir kitų viršininkų. Štai nors Vyriausybė ir nutarė, kad vienkartinės piniginės išmokos valstybės tarnautojams iš valstybės ar savivaldybių institucijų sutaupytų darbo užmokesčio lėšų nebūtų mokamos, tačiau A.Každailevičius į šį Vyriausybės sprendimą tiesiog nusispjovė ir jau minėtas „sutaupytąsias pokalėdines išmokas" drąsiai išdalino labiausiai nusipelniusiems gyventi geriau.

Ir kaip taip A.Každailevičius nebijo spjaudyti Vyriausybei į barzdą? Gal tikrai labai narsus?

Bet kodėl viską slapta nuo šefo daro? Gal čia toks fokusininko darbas viską nuo savo cirko direktoriaus slėpti, kad tas jo triukų neišmoktų.

Mūsų meras kiekvieną kartą labai nustemba, kai A.Každailevičius jam kokį triuką parodo. Štai jis nieko nežinojo, nei apie A.Šimkaus gelbėjimo nuo STT operaciją, nei apie išmokas vicemerei, nei apie išmokėtas kalėdines premijas.

Bet taip galima ir prisicirkinti.

Meras R.Taraškevičius ką tik buvo pas naująjį premjerą truputį prašyti trūkstamų pinigų: sporto arenai  - 110, Danės krantinėms – 18, Lypkių gyventojams – 17, regatai 5 ir parkomatams 4,  iš viso 154 milijonų Lt.

Premjeras merui nurodė įvertinti padėtį ir vėl atvažiuoti pas jį už poros savaičių. Ir ką turėtų  pranešti R.Taraškevičius Vyriausybei už tų kelių savaičių?

Kad uostamiestin atvažiavo keliaujantis cirkas, bet užmiršo išvažiuoti ir tapo nuolatiniu?e O to cirko fokusininkai krečia įvairius triukus, kurių populiariausias – pinigų pradanginimas įvairiomis kryptimis merui nežinant? Ir dar pažeidžiant visus įmanomus įstatymus? Todėl tų pinigų nuolat trūksta? Ir todėl vyriausybė Klaipėdos fokusininkams tų pinigų turi duoti dar daugiau?

 

P.S.: dirbantiems taupymo, o ne  biudžeto vykdymo institucijose, pridedame rekomendacinę videoinstrukciją, kaip pasigaminti sandalus iš senos padangos.

1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

koks briedas... dabar laikas uzsirauti ant KU. vargsai studentai negauna normaliu politilogijos vadoveliu kur parasyta jog butina organizuoti mitingus. visur nematoma LICS ranka, o linas poska yra piktasis genijus valdantis puse pasaulio