2009-01-16

Nedidelės riaušės labai teigiamai gydo visų rūšių užsimiegojusią partinę nomenklatūrą

 

Besaikis elito turtėjimas paprastų žmonių sąskaita sukelia revoliucijas

 

Žemiau pateikiamą tekstą išsiunčiau elektroniniu paštu visiems TS-LKD frakcijos nariams ir didžiajai daugumai partinio aktyvo prieš pat mitingą Vilniuje.

Iš pradžių pasipylė labai pikti atsakymai, bet palaipsniui einant informacijai apie seimo langų daužymus, atsakymų tonas švelnėjo, o apie15 valandą dauguma komentatorių pardėjo rašyti, kad sutinka su mano žemiau pateikiamomis mintimis.

Išvada: nedidelės riaušės labai teigiamai gydo užsimiegojusius elitininkus, partinę visų rūšių nomenklatūrą (įskaitant konservatorius) ir, tikiuosi, pagydys bent dalį TS-LKD frakcijos narių seime:

 

Perskaičiau šiandien keletą straipsnių apie seimo narių privilegijas (pusiau nemokamas maitinimas, dotuojamos poilsiavietės ir pan.: „Privilegijos Seimo nariams toliau klesti", „Seimo nariai pasisotina ir už valstybės pinigus" ir t.t.). Žinau, kad dalis partiečių į tokią kritiką reaguoja kaip į priešų intrigas, „blogų" laikraščių, leidėjų, žurnalistų kovą su gera TS-LKD.

Nes juk pakankamai didelė dalis mūsų frakcijos seime narių ir eilinių partiečių palaiko kovą su „blogais" žurnalistais seime, taip pat mano, kad žmones į mitingus išveda oponentai, o ne mūsų arogantiškas elgesys su tais pačiais žmonėmis.

Tačiau manau, kad tai tik paslėptas latentinis noras būti tokiais pačiais, kaip brazauskininkai ir kirkilininkai.

Sąjūdžio laikais su privilegijomis kovojome.

Dar pernai tą kritikavome  - kol buvome opozicijoje. Ypač Jurgis Razma, bet kolegos jo nepalaikė tada, nepalaiko ir dabar. Tad palaikykime jį ir daugiau tokių , ypač naujokus).

Dabar sėdome už valdžios vairo ir ... patys tapome drakonais - nebėra jokios politinės valios su tuo vėžiu kovoti. Dalis senųjų TS-LKD frakcijos seime narių priešinasi kovai su per dideliais atlyginimais, nerodo pastangų kovoti su privilegijomis.

Atkreipkim dėmesį į liberalus – jei pareiškė, kad seimo poilsiavietes parduoti. O mes tylėsime ir naudosimės privilegijomis? Kodėl tyli Jurgis Razma?

Seimo nariai, atsakydami į mano kritiką dėl jų algų nesusimažinimo, yra mažų mažiausiai nenuoširdūs, nes slepia savo kalėdinę premiją – 10800 litų senąjį nepamokestinamąjį vokelį, kuris pasirodo, buvo panaikintas ne nuo naujos kadencijos, o tik nuo 2009 01 01 d.

Jei jie slepia nuo mūsų, bendrapartiečių, tuos kelis tūkstančius, tai ką jie dar slepia be jau pradedamų spaudoje minėti naujų ir senų , bet dar sėkmingai tebeklestinčių privilegijų nuo rinkėjų?

Todėl persiunčiu susirašinėjimą-apsireplikavimą su TS-LKD Jonavos skyriaus politinio darbo organizatoriumi A.Stirna, siekdamas sukelti diskusiją visoje partijoje šiais aktualiais klausimas kaip algų skirtumai ir privilegijos

Nes jei nebus šia tema partijoje diskusijų, tai turtinė diferenciacija nebus sumažinta, su žmonėmis prieš mitingus  ir juose nebus šnekama, privilegijos nebus panaikintos, rezultatas –pralaimėsime žmonių pasitikėjimą, apvilsime jų lūkesčius, o tai reiškia pralaimėsime ir artimiausisu rinkmus.

 

Arvydas Stirna <tsjonava@gmail.com>

Kam Naglis Puteikis puteikis@gmail.com

Data 2009 m. sausio 15 d. 12:53

Tema Re: Algų ir priedų vis negana-2: gal ne Permainų o Kalėdinių premijų koalicija?

 

 Ačiū ponui Puteikiui, nes be jo išvedžiojimų ko gero tikrai nežinočiau, kas dedasi Seime, Vyriausybėje. Skaičiau abu variantus. Kelis kartus norėjau mesti, vis tik gaila laiko, tačiau ištvėriau. Daug teiginių, su kuriais negalima sutikti ir ne dėl nuomonių skirtumo, bet dėl neteisingo traktavimo.

Štai tik keletas iš jų.

 1. Teiginys, kad valdininkai pasielgė neįstatymiškai išsimokėti papildomas sutaupyto mokos fondo lėšas yra niekinis, nes Vyriausybės nutarimas šiuo klausimu buvo tik rekomendacinis.

 2. Savivaldybės valdininkai, savivaldybės įmonių vadovai to padaryti negalėjo be rajono tarybos sprendimo, tad kaltesni yra tarybų nariai leidę tai padaryti.

 3. lentelėje antroje eilutėje nurodyta suma neatitinka tikrosios (matematiškai) ir tai, kad ji priskiriama 2008 m. gruodžio mėn. , nors ji įsigaliojo nuo 2009 m sausio 1 dienos.

 Radau ir daugiau ginčytinų dalykų, bet dėl laiko stokos nesiimu jų nagrinėti, nes reiktų visą straipsnį perrašyti išbraukiant emocijų (kas rimtam straipsniui netinka) sukeltus teiginius ir išvedžiojimus.

 Sutinku su vienu - A.Kubiliaus Vyriausybei reikia imtis rimtų priemonių keisti susidariusią situaciją, o Seimui keisti įstatymus ir jei to nedarys, tai imsiuos ir aš kritikuoti visais kanalai, bet, kaip reikalauja padorumas, tik po 100 dienų.

Pora klausimų:

 1. Kaip p.Puteikiui pavyko suderinti tarybos nario ir valstybės tarnautojo pareigas?

 2. Kai rašė 5 val. ryto, tai ką veikė vakare? Toks klausimas kyla paskaičius tas mintis ir prisimenant autoriaus polinkį į tam tikros pakraipos ,,žygdarbius"

 

 Pagarbiai

 

Arvydas Stirna

Jonavos sk. politinio darbo organizatorius

Jonavos rajono tarybos narys.

 

 

Nuo Naglis Puteikis <puteikis@gmail.com>

Kam Arvydas Stirna <tsjonava@gmail.com>

 Data 2009 m. sausio 15 d. 16:11

tema Re: Algų ir priedų vis negana-2: gal ne Permainų o Kalėdinių premijų koalicija?

 

Atsakau į abejones:

1. Vyriausybės sprendimas ne rekomendacinis, o imperatyvinis; apie tai rašo prof. V.Landsbergis bernardinai.lt straipsnyje „Neteisės liūnas" , pacituosiu visą pastraipą:

„2008 m. gruodžio 15 d. Vyriausybė posėdy apsvarstė ir protokole įrašė: „Pritarti nuostatai, kad vienkartinės piniginės išmokos valstybės tarnautojams iš valstybės ar savivaldybės institucijos ar įstaigos 2008 metais sutaupytų darbo užmokesčio lėšų nebūtų mokamos".

Kas Anglijoje drįstų pažeisti tikį Vyriausybės sprendimą?

Be to, mokėtos ne premijos, o priemokos už papildomą darbą – turi būti papildomai atlikto darbo priėmimo aktai, o jų nėra – tiesiog visi per Lietuvą vieni nuo kitų kopijavo neva tai apėjimą to Vyriausybės draudimo. Vienu žodžiu vieni gudravo, kiti apsimetinėjo, kad nemato.

Rezultatas – jokio taupymo, o mokesčiai – didesni.

2. Aš nekritikuoju savivaldybių įmonių, tik valstybės ir savivaldybės tarnautojų vadovus. Beje, Klaipėdos m. saviv.admin. direktorius neklausė tarybos leidimo ir išmokėjo tas premijas-priemokas.

Atkreipiu dėmesį, kad kritikuoju tik tuos atvejus, kada tik daliai darbuotojų išmokėtos premijos-priemokos, o nesmerkiu, kai visiems po lygiai ar proporcingai.

Iš kitos pusės Klaipėdos vanduo ir Klaipėdos energija kaip savivaldybės kontroliuojami AB, daro ką nori su tom premijom ir su algom. O sumokame mes visi  - vartotojai. O kontrolės nėra. Ir valios bei noro kontroliuoti nėra. Pvz. Klaipėdos vandenyse yra 7 direktoriaus pavaduotojai ir tik 13 vandens skaitliukų kontrolierių.

Be to šimtai valstybės biudžeto išlaikomų įstaigų dalinosi tas premijas-priemokas, nes nepavaldūs savivaldybių taryboms, o ministerijoms. Va ten tai cunamiai prasiautė per biudžetus. Ir vėl jokios parlamentinės kontrolės.

 

3. Antra mano nurodyta eilute teisinga. Tiesiog ir Jus apmulkino senojo seimo veikėjų, tokių kaip Čaplikas džiaugsmingi pranešimai baigiant senąją kadenciją tipo „sudie, vokeliai".

O iš tikrųjų algas jie nustatė padidintas naujai kadencijai, bet senus vokelius paliko galioti iki 2008 12 31.

Todėl mano paskaičiavimai yra teisingi:

LIETUVA 2008 12 mėn. naujoji alga 10830 plius senasis vokelis 6960 lygu 17790, padalinkime iš minimalios 800 ir gausime, kad tą mėnesį naujojo seimo nario minimali alga (daugelis gavo žymiai daugiau, nes turi pareigų, kurios didina šią minimalią algą) buvo 22,2 kartus didesnė, nei minimali. Taigi jokios matematinės klaidos nėra.

Todėl nėra ko labai piktintis internete sklindančia  versija apie 28 kartų skirtumą.

 Jei seimo nariai neskelbs savo algų su visom priemokom ineternete, tai „blogieji" žurnalistai ir be „blogųjų" leidėjų nurodymų viską patys iškapstys.

O mitinguotojai tą informaciją panaudos gatvėse.

Jei to norime, tai ir toliau kiškime galvą į smėlį, o neproporcingai dideles algas  – į kišenę.

Tik po to nesiskųskime, kad pralaimėjome rinkimus.

Beje, liberalai bent jau deklaracijomis pradėjo kovoti su privilegijomis  - siūlo parduoti tas dotuojamas seimo poilsiavietes. O kur TS-LKD frakcijos pozicija?

Aš primygtinai siūlau vykdyti TS-LKD rinkimų programą – valdžios veiksmai, ypač algos ir pan.turi būti viešai skelbiamos. Ypač atsižvelgiant į kol kas didėjančią turtinę diferenciaciją.

 

Dėl emocijų straipsnyje – be emocijų nebus diskusijos.

 

Atsakau į papildomus klausimus:

1. Suderinu valstybės tarnautojo statusą su savivaldybės tarybos nario pareigomis, nes esu nepavaldus savivaldybei, o ministerijos departamentui. Tą įstatymas leidžia, neleidžia tik tos savivaldybes tarnautojui būti tos savivaldybes tarybos nariu.

2. Darbo metu nelabai yra laiko, tai rašau iš ankstaus ryto.

Ką praktikavau Jūsų minimo "žygdarbio" metu, po to "žygdarbio" nebepraktikuoju. Atsiprašiau visų įskaitant policininkus per spaudą ir per vietinį TV kita dieną po šio įvykio, atsistatydinau iš sąrašo lyderio, nusibraukiau į 32 vieta. Dabar seimo rinkimu metu buvau 25-as, bet persirašiau savanoriškai į 81, nes manau, kad dar neatitaisiau tos žalos kuria padariau partijai tada.

Didžiausia trauma buvo mano nepilnamečiams vaikams. Tą sunkiausia išpirkti/pataisyti.

Bet aš neėmiau pinigų vokeliuose, negavau 22 kartus didesnės algos už minimalią, todėl manau turiu teisę tai kritikuoti.

 

Dėl 100 dienų nekritikavimo – aš Vyriausybės ir nekritikuoju, nors yra už ką.

O per 100 dienų imant vokelius ir nesumažinant seimo nario algos, galima ištreniruoti daugybę demonstrantų jiems tokiu būdu paduodant puikų įrankį žmonėms į gatves ištempti. Tada bus Rygos variantai, tad laukti negalima.

 

Pabaigai - visada nuosekliai kritikavau vokelius seime ir socialines atskirties didinimą.

Tegu būna 5 kartai skirtumas tarp seimo nario ir minimalios. O ar minimali seimo turi mažėti, ar minimali Lietuvos turi didėti ir kaip tai padaryti - tai jau ministrai, ekonomistai,  Ekonomikos komiteto seimo nariai tegu mąsto.

Jei turtinis skirtumas didės kaip iki šiol, tai mūsų partiją galima paleisti, nes užsienyje ji vadinasi Liaudies partija, taigi netik ne tik oligarchais rūpinasi.

 

Man patinka temperamentingas Jūsų laiško fonas, todėl noriu pasidžiaugti, kad partijoje prasideda diskusijos.

Mielai suremčiau špagas su Jumis tokioje diskusijoje pvz. partijos taryboje sekantį šeštadienį.

Nebus diskusijų - nebus normalios partijos.

 

Pagarbiai - Naglis Puteikis

1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

Tose riaušėse pasimatė visas mūsų visuomenės DUGNAS, visi atmatos, buduliai, marozai. Degradai.

Jiems nesvarbu, už ką, prieš ką, svarbu DAUŽYTI kažką, naikinti, ne kurti, o naikinti. Destrukcija ir jėgos kultas - jų stichija. Jie tave sumuš, nes jiems nuobodu.

Jie net nesupranta, kad savo prigimtį rodydami prie Seimo, o ne tarpuvartėje, jie tarnauja ruSSijos, LKP-LDDP-LSDP interesams, net Paulauskas etn buvo, dirigavo. Jiems tas pats, už ką, kam. Jie degradai, ir nieko žmogiška jose neaptiksi.

Graži skinų/'patriotų' ir anarchistų meilė. Kartu - prieš sveiką protą. Beje, man pasiteiravus, kodėl nėra adekvačios reakcijos [pasiteravau patriotai.lt], man buvo mandagiai pasiūlyta į snukį.

Čia net ne politika, o kultūra. Visuomenė. Moralinis mūsų veidas. Homo sovieticus esame. Runkelių pas mus - trigubai, keturgubai, devingubai daugiau negu mąstančių individų. Jėga, keiksmai, pyktis, ne be tam tikrų didžiausių šalies dienraščių pagalbos sukoncentruotas į taikinį - Seimą. Kitą kartą bus kitas taikinys. Gali ir nebūti kito karto. Tada taikinio vaidmenį atliksime mes. Mus muš, daužys, vadins rusiškai ir lietuviškai, nes pasimaišėme po kojomis.

Man tai primena Paksiaus laikus. Tas pats kontingentas - megztosios beretės, naciai, jedinstvos liekanos, debilai, degradai, turginiai, marozai, forsai. Galvoju: gerai jei visi domėtųsi politika. Bet gal geriau nereikia, nes jie domisi tiek pat, kiek aš ledo rituliu. Nuogirdomis bei gandais, bet su genialia išvada ... Apgailėtina.