2009-01-23

Uostamiesčio kultūros vertybė po remonto vėl laukia remonto

Kultūros vertybę niokojo kultūrininkai VE 2009 01 22

Fotografijoje: Taip atrodė langinės iki ir po remonto.

Kultūros pavaldo departamento prie Kultūros ministerijos  Klaipėdos teritorinio padalinio vedėjo Naglio Puteikio teigimu, nustatyta, kad Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras savavališkai vykdė jam priklausančios vertybės - pastato Bažnyčių g. 4, Klaipėdoje, remontą. 

XVIII a.-XIX a. pastato, įrašyto į kultūros vertybių sąrašą remonto metu buvo sunaikinti 1972 m. restauruoti langai su kalto metalo detalėmis. Vietoj jų įstatyti modernūs stiklo paketo langai, neatitinkantys senųjų langų rėmų konstrukcijos ir grubiai disonuojantys šalia esantiems restauruotiems.

Kalvio darbo senovinių langų rėmų apkaustai buvo paprasčiausiai išmesti, patys rėmai – sunaikinti.

Pasak, Klaipėdos KPD vedėjo, nustatyta, kad į kultūros vertybių registrą įrašyto pastato savavalį remontą vykdė 20-metis darbininkas Artūras Urbelis, turėdamas mėnesiui išduotą statybos darbų patentą.

Jis neturėjo ne tik leidimo remontui, bet ir specialaus atestato, leidžiančio dirbti kultūros paveldo objektuose. Todėl A.Urbeliui buvo surašytas administracinių teisių pažeidimo protokolas ir skirta 1000 LT bauda.

Pastate Bažnyčių g. 4, Klaipėdoje - kultūros vertybėje Nr.G70K darbai buvo vykdomi be jokios suderintos projektinės dokumentacijos ir leidimo. Todėl didesnė bauda gresia šiuos darbus organizavusiam ir iniciavusiam pastato šeimininkui Klaipėdos komunikacijų centro direktoriui Ignui Kazakevičiui.

Privalomu reikalavimu jis įpareigotas atkurti iki remonto buvusių langų rėmų formą ir detales.

 

Tęsinys rytojaus numeryje (kaltininko pasiaiškinimai): Menininkai neįvertino kultūros vertybės (citata):

... Apie paveldosaugininkų skirtą nuobaudą I. Kazakevičius sužinojo iš žiniasklaidos, nes yra komandiruotėje Londone. Jis pripažino, jog viršijo numatytą pastato remonto planą ir apgailestavo paskubėjęs jį remontuoti, todėl neapsižiūrėjęs dėl leidimų būtinybės.

"Pastato remontas buvo daromas su Klaipėdos savivaldybės žinia. Remonto darbams buvo skirta 92 tūkstančiai litų. Buvo numatyti tik vidaus remonto darbai - nušlifuoti parketą, pakeisti seną šildymo sistemą. Moterys vis skundėsi, kad šalta, tad sugalvojau tuo pačiu ir langus pakeisti. Įdėjome šešis medinius langus. Pirmą kartą remontą dariau, nepagalvojau, kad tai reikia suderinti su paveldosaugininkais. Esu kaltas. Pasistengsiu klaidą ištaisyti ir daugiau jokių remontų nedarysiu. Kai įdomų meno projektą padarome, žiniasklaida labai vangiai reaguoja, o dėl pakeistų langų - didžiausias skandalas", - sakė I. Kazakevičius.

Kitos publikacijos šia tema: http://www.balsas.lt/naujiena/234224

http://klaipeda.diena.lt/naujienos/miestas/kulturos-vertybe-klaipedoje-niokojo-kulturininkai-196306

Kultūrininkai kaltinami niokojimu

http://www.15min.lt/naujiena/miestas/klaipeda/43/24904/

Komentarų nėra: