2009-01-21

Pasaulinė Nemokamų apsikabinimų diena

Nuotraukose: trys apsikabinimai apsikabinimų dieno proga.

N.P.: už kiek radau, už tiek ir parduodu - va toks tekstas alfa.lt. Įdomu, kodėl toks keistas pavadinimas  - kodėl „Nemokamų" apsikabinimų?:

 Šiandien - Pasaulinė apsikabinimų diena

2009-01-21 15:35 Indrė Vainalavičiūtė | Alfa.lt

Be tradicinių švenčių pasaulyje minima daugybė keisčiausių dienų: Jūrų, Nerūkymo, Dviračių, Žemės, Rankų plovimo, Susigiminiavusių miestų ir kt.

Viena neįprasčiausių – Nemokamų apkabinimų diena, kuri pasaulyje minima keletą kartų per metus.

Šios iniciatyvos pradininkas buvo australas Juanas Mannas, kuris po ilgo laiko grįžęs į savo gimtąjį miestą nustebo, kad niekas jo nepažino ir nepasitiko, tad jis ant paprasto popieriaus lapo užrašė „Free Hugs" ir iškėlė šį užrašą sau virš galvos. Įdomu tai, kad jau po kelių minučių būriavosi žmonės, norintys jį apkabinti.

Tokia akcija sulaukė didelio susidomėjimo visame pasaulyje, nes atsirado daug žmonių, norinčių dovanoti kitiems dėmesį ir žmogišką artumą .

Psichologas Raimundas Alekna, paklaustas, ką žmogui reiškia apkabinimas, sakė: „Šis gestas reiškia pasitikėjimą, empatiją. Jei apsikabina žmonės, kurie vieni kitus mažiau pažįsta, tai lyg įrodymas, kad bendravimas yra atviras ir turima tarpusavio bendrybių. Apsikabinimas – daug informacijos suteikiantis gestas. Dažnai jis atskleidžia žmonių požiūrį ir tai, kad su kitu žmogumi jie jaučiasi saugiai."

Anot, psichologo, šis gestas yra šiek tiek įpareigojantis, nes dažnai ką nors duodami, to paties tikimės sulaukti iš to žmogaus: „Apsikabinimas – tai kvietimas apsikeisti atvirumu ar pasidalyti emocijomis su kitu žmogumi", – sakė psichologas.

Apie tai, ar lietuviai dažnai tokiu būdu rodo dėmesį artimiesiems, R. Alekna sakė: „Mes esam santūrūs ir dėmesį dažnai rodom kitais būdais. Tam, kaip dažnai žmonės apsikabina, turi įtakos kultūra ir temperamentas – juk italai ar prancūzai tai daro kur kas dažniau ir drąsiau nei lietuviai."


1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

Snobizmas ...