2009-01-09

Antenos Klaipėdos rajone: „...norime ištraukti dantį pro užpakalinį praėjimą“

Nuotraukoje: Egidijui Jonušui, kuris kovoja, kad mobiliojo ryšio operatoriai ir rajono tarybos nariai laikytųsi įststymo, tarybos sprendimas geros nuotaikos nepridėjo.
Politikai neišsprendžia antenų klausimo

„Klaipėdos savaitė" 2009 01 09 Reda Baltinaitė

 

Politikai niekaip neišnarplioja dėl mobiliojo ryšio antenų kilusio galvosūkio. Arba nenori jo išnarplioti.

Klaipėdos rajono savivaldybės Tarybos posėdis vyko prieš beveik tris savaites, apsvarstyti net 86 klausimai.

Posėdžio dalyviams iki šiol ramybės neduoda vis daugiau abejonių ir svarstymų keliantis Tarybos narių nenoras nukabinti neteisėtai pakabintų mobiliojo ryšio antenų ant įvairių rajono vandenviečių bokštų. Šis klausimas Kūčių dieną buvo svarstytas paskiausiai, galbūt todėl politikai negailėjo stiprių išsireiškimų, nevengė išsakyti nesurepetuotų pozicijų.

Tačiau po posėdžio Klaipėdos rajono Triušelių kaimo gyventojas Egidijus Jonušas, kuris rūpinasi, kad politikai pagaliau nukabintų antenas nuo vandens bokšto Triušeliuose, buvo nusivylęs.

Pristatydamas šį klausimą politikams Turto valdymo skyriaus vedėjas Audrius Kampas sakė:

„Kadangi aš esu per menkas specialistas, o kiti specialistai man sako, kad nėra jokios įstatyminės bazės, kuri draustų ant bokštų kabinti antenas, draudžiama tik bakteriologinė ir cheminė tarša, siūlau tarybos nariams sugriežtinti vandenviečių sanitarinių zonų reglamentavimą",  sakė specialistas.

Siūlė numauti kelnes

Tarybos narys Vaidas Molotokas oponavo A.Kampui.

„Jūs galite politikuoti, kiek tik norite, tačiau atsakykite man į paprastą klausimą, kodėl nevykdomas Administracijos direktoriaus įsakymas, parašytas prieš kelis mėnesius. Į mano paklausimą jūs rašote, kad neturite pagrindo nutraukti sutarčių su mobiliojo ryšio tiekėjais, tačiau įstatyme labai aiškiai yra parašyta, kad sutartį galima vienašališkai nutraukti, jei įranga neatitinka higienos normų. O tiekėjai antenoms neturi jokių higienos pasų,  sakė jis.  Tiems, kurie tą žmogų kelis mėnesius po kabinetus tampo, liaudiškai sakant, reikėtų kelnes numauti".

Tarybos narys Jonas Dromantas, spręsdamas Klaipėdos rajono gyventojo rūpestį, menkai domėjosi jo interesais ir teise, užtat ėmė ginti Klaipėdos rajono kraštovaizdį.

„Jei nuimsim tas antenas, mobiliojo ryšio tiekėjai turės strypus statyti. Jie nelabai kaip atrodys",  teigė jis.

Tarybos narys Rimantas Martinkus politikams priminė, kad ir prieš tarybos posėdį vykusiuose komitetų posėdžiuose, niekas jam negalėjo atsakyti, kodėl administracija taip gina mobiliojo ryšio tiekėjų interesus.

„Ar savivaldybės įmonė gauna labai daug pinigų už tas antenas, ar kas čia vyksta? O antenas ant aukštų bokštų mobiliojo ryšio bendrovės tegu stato. Pastatys atokiau nuo žmonių, niekam jos netrukdys. Bendrovės yra pakankamai turtingos, kad investuotų, o ne žaistų mūsų žmonių sveikata ir nervais",  siūlė jis.

Tarybos narė Voldemara Jasmontaitė apskritai apstulbo:

„Ar aš teisingai supratau, kad jau keletą metų tos antenos stovi be leidimo? Teisingai? Tai ką mes čia turime uždrausti, jei jos nelegalios?"  retoriškai klausė ji.

Vengia teorinių išlaidų

Administracijos direktorius Česlovas Banevičius tikino, kad administracija negina mobiliojo ryšio bendrovių interesų, o tiesiog mėgina išspręsti problemą galbūt ir ilgiau užtrunkančiu, tačiau teisiniu keliu. Neva tokiu būdu siekiama išvengti išlaidų, kurių galėtų atsirasti, jei bendrovės paduotų Savivaldybę į teismą.

Sveiko proto piliečiui tokie teiginiai skamba paradoksaliai: bijoma teisėtai nukelti neteisėtai pastatytas antenas dėl neva dėl to kilsiančių teisinių rūpesčių.

E.Jonušas Tarybos nariams nevyniodamas į vatą klausė:

„Jūsų sprendimai ir parodys, kas jums rūpi labiau  žmonės, ar mobiliojo ryšio bendrovės. Tai ne tik mano šeimos rūpestis. Viso kaimo. Noriu Tarybos paklausti: jūs už antenas, ar už žmones?"

E.Jonušas politikų taip pat klausė, kodėl vandenvietėje vykdoma kita veikla, jei įstatyme parašyta, kad ji draudžiama ir ar „Klaipėdos rajono vandenų" direktorius turėjo teisę pasirašyti sutartis su bendrovėmis.

Juridinio skyriaus vedėjas Romualdas Bogačiovas pasiūlė palaukti teismo sprendimo, nes bendrovė „Klaipėdos rajono vandenys" perdavė teismui visą medžiagą, reikalingą sutartims su mobiliojo ryšio bendrovėmis nutraukti.

Čia darsyk įsikišo J.Dromantas:

„Man atrodo, kad mes norime ištraukti dantį pro užpakalinį praėjimą. Svarstome sanitarinių zonų sugriežtinimą, o kalbam apie antenų nukėlimą. Palaukim teismo sprendimo, arba tegu administracija paruošia Tarybai sprendimą, nubalsuosim ir nuimsim visas tas antenas „kibinimat",  nesidrovėjo stipraus išsireiškimo jis.

Komentarų nėra: