2009-03-26

Seimo Danės apygardoje greičiausiai bus pirmalaikiai rinkimai

N.P.: esu 15-as sąraše į Europos Parlamentą, todėl dainuoju chore, o ne solo. Tačiau liberalsąjūdietis Vytautas Grubliauskas visom prasmėm groja solo ne tik su triūba: jei jis bus pirmas savo partijos sąraše į EP, tai sėkmės atveju peržengus rinkimų barjerą turbūt laikysis žodžio ir išeis iš Seimo narių į EP.

Vadinasi, TS-LKD turi pradėti ruoštis neeilininiams rinkimams Seimo Danės apygardoje. Nes čia Vytautas Grubliauskas laimėjo vienmandatėje. O šioje apygardoje TS-LKD visada gauna daugiausiai balsų iš 4-ių Klaipėdos miesto vienmandačių apygardų.

Į Europarlamentą taikosi ir klaipėdiečiai

Virginija Spurytė „Klaipėda" 2009-03-25

Sprendimas: realiausius šansus laimėti rinkimus turintis V.Grubliauskas tvirtino, kad taip nutikus, tikrai vyktų į Briuselį.

Birželį vyksiančiuose Europos parlamento rinkimuose kol kas yra nusprendę dalyvauti mažiausiai aštuoni uostamiesčio politikai.

Norėtų finansuoti rinkimus

Dalyvauti Europos Parlamento (EP) rinkimuose besiruošią klaipėdiečiai – ir politikos naujokai, ir senbuviai. Tačiau net ir pelnius rinkėjų pasitikėjimą, jiems teks nuspręsti ar vykti į Briuselį, ar likti kitose pareigose Lietuvoje.

Vienas tokių, kuriems reikės priimti lemtingą sprendimą, – antrą kadenciją Seimo nariu esantis Vytautas Grubliauskas. Nors Lietuvos liberalų sąjūdis dar nėra pasitvirtinęs galutinio kandidatų į EP sąrašo, tačiau žinoma, kad V.Grubliausko pavardė jame tikriausiai bus įrašyta aukštoje pozicijoje.

"Jei rinkėjai manimi pasitikės, vykčiau dirbti į EP, nes, manau, būtų nekorektiška dalyvauti rinkimuose tik dėl dalyvavimo", – sakė V.Grubliauskas.

Tačiau V.Grubliauskui, kuris į Seimą buvo išrinktas Danės vienmandatėje rinkimų apygardoje, išvykus į Seimą, jo apygardoje reikėtų skelbti naujus rinkimus į Lietuvos parlamentą. Ar seimūnui nesukelia nepatogumų tai, kad pakartotiniai rinkimai pareikalaus papildomų biudžeto lėšų? "Pripažįstu, kad tai yra tam tikra problema. Jei taip atsitiktų, kad tektų dirbti EP, norėčiau dalį lėšų, reikalingų pakartotiniams rinkimams Danės apygardoje organizuoti, padengti iš savų pinigų", – tvirtino V.Grubliauskas.

Lietuvos liberalų sąjūdžio preliminariame rinkimuose į EP dalyvausiančių kandidatų sąraše – dar penkios klaipėdiečių pavardės. Tačiau partijos Klaipėdos skyriaus pirmininkas Artūras Šulcas tikino, kad kai kurie iš kandidatų gali atsiimti savo kandidatūras, o kiti, partijos tarybai atlikus reitingavimą, į pagrindinį sąrašą gali nepatekti.

Ne viena klaipėdietiška pavardė – ir Lietuvos liberalų ir centro sąjungos sąraše. Į EP bandys patekti Saulius Budinas, Kazys Paulikas, Rima Nausėdaitė.

Pirmininko pareigos – geriau

Rinkimuose į EP dalyvaus ir konservatorių Klaipėdos skyriaus pirmininkas Naglis Puteikis. Jis partijos sąraše įrašytas 15 numeriu.

Tačiau problemų varžantis dėl Europos parlamentaro mandato kelia tai, kad N.Puteikis dalyvauja ir rinkimuose į TS-LKD partijos pirmininkus.

"Partijos Priežiūros komitete buvo kalbama, kad kandidatams reikėtų apsispręsti ir pasirinkti tik vienus rinkimus: partijos pirmininko arba Europos Parlamento. Tačiau kol kas galutinio žodžio, draudžiančio dalyvauti abejuose rinkimuose, nėra", - sakė N.Puteikis.

Paklaustas, ar laimėjęs Europos parlamentaro mandatą, jis ryžtųsi viską mesti Klaipėdoje ir vykti į Briuselį, politikas buvo mįslingas. Jis tikino, kad laimėto mandato atsisakytų tik tuomet, jei taptų visos partijos pirmininku. O jei ne, tuomet svarstytų, tačiau jis "yra ne pirmasis balsas, o pritariantis vokalas".

Daugiau klaipėdiečių konservatorių tarp kandidatų į EP nėra.

Laimėti nesitiki

Savo klaipėdietį kandidatą laimėti Europos parlamentaro mandatą išsirinko ir partija "Tvarka ir teisingumas". Jos sąraše įrašyta mediko Artūro Razbadausko pavardė. Tačiau kurioje sąrašo vietoje kandidatas atsidurs, kol kas neaišku.

Partijos Klaipėdos skyriaus pirmininkas Valerijonas Bernotas, į klausimą, kodėl sąraše yra tik vienas klaipėdietis kandidatas, atsakė: "Reikia realiai pasverti galimybes".

Po vieną klaipėdietišką pavardę yra ir Lietuvos socialdemokratų bei Darbo partijos kandidatų į EP sąrašuose. Socialdemokratai į sąrašą dešimtuoju numeriu įtraukė parlamentarę Ireną Šiaulienę, o Darbo partija pasitikėjo bankininke Aldona Petrauskiene, kuriai skyrė vietą antrajame dešimtuke.

"Jei iš sąrašo vienas ar du praeis, tai labai gerai. Pirmas pas mus Viktoras Uspaskichas, o antrasis – Šarūnas Birutis. Todėl po jų yra tas pats, ar būti trečiu, ar penkioliktu", – paklaustas, kodėl klaipėdietei sąraše skirta tokia žema vieta, argumentus rėžė Darbo partijos Klaipėdos skyriaus pirmininkas Antanas Bosas.

Sėkmę rinkimuose į EP bandys ir neseniai susikūrusi Žemaičių partija. Tačiau jos pirmininkas Egidijus Skarbalius galimų kandidatų kol kas neįvardijo, tik patvirtino apie savo ketinimus dalyvauti rinkimuose.

Atiteks 12 mandatų

Dalyvauti rinkimuose į EP galima tik su partijomis. Jos rinkėjams galės pasiūlyti sąrašus su 24 kandidatų pavardėmis.

Paskutinė data pateikti šiuos sąrašus Vyriausiajai rinkimų komisijai – gegužės 4 d. Kai kurios partijos nusprendė jungtis, kitos pasiūlys nepilnus sąrašus, o tik, pavyzdžiui, 12 kandidatų.

Žmonės, rinkdami Lietuvos atstovus į EP, balsuoja už partijos sąrašą, o vėliau atiduoda pirmumo balsus patikusiems kandidatams.

Rinkimai į EP vyks birželio 7 d. Juose bus išrinkta 12 naujų Lietuvai atstovausiančių europarlamentarų.

Komentarų nėra: