2009-03-06

Skandalingas sklypininkas prokuroras bando pasodinti savo kritikus

Generalinės prokuratūros prokuroras Justas Laucius

Dainius Sinkevičius,DELFI.lt 2009 kovo mėn. 5 d. 17:32

Kaltinimų dėl Generalinės prokuratūros prokuroro Justo Lauciaus įžeidimo ir šmeižimo sulaukę nuogybes demonstruojančios Baltijos televizijos (BTV) laidos „Uogos. Žinios ir orai" kūrėjai teismo prašo paskirti ekspertizę, per kurią esą būtų atsakyta, ar pašaipų sulaukęs prokuroras iš tikrųjų galėjo būti įžeistas ir apšmeižtas. Tai paaiškėjo ketvirtadienį Vilniaus miesto pirmajame apylinkės teisme toliau nagrinėjant pramoginės laidos autoriams iškeltą baudžiamąją bylą. 

„Uogos. Žinios ir orai" kūrėjai bylą nagrinėjančios teisėjos Reginos Gudienės paprašė skirti ekspertizę ir įvertinti laidoje išsakytus teiginius apie jiems privataus kaltinimo tvarka bylą iškėlusį prokurorą. Pramoginės laidos autoriai tikina, kad reikia atkreipti dėmesį į visą laidą ir joje išsakytas mintis, o ne tam tikrus sakinius ištraukti iš konteksto.

Teismas šį prašymą patenkino – bylos šalims duota laiko paruošti klausimus, kuriuos ekspertizę skirsiantis teismas pateiks Lietuvių kalbos institutui.

Ketvirtadienį teismas taip pat apklausė laidos redaktorių Liną Lalą, kuris neigė kaltę dėl prokuroro įžeidimo bei šmeižto. Kaltės nepripažįsta ir prieš televizijos ekraną išsirenginėjantys vedėjai.

Kaltinimus pateikęs prokuroras J. Laucius su „uogomis" greičiausiai nesusitaikys – ketvirtadienį teismui jis pateikė BTV žiniasklaidoje išplatintus pranešimus apie teisminį procesą. Juose vėl neigiamai atsiliepiama apie savo garbę ginti nusprendusį prokurorą.

DELFI primena, kad J. Laucius laidos autoriams ir BTV yra pareiškęs100 tūkst. Lt ieškinį dėl neturtinės žalos atlyginimo.

Kol teismas paskelbs nuosprendį, laidos redaktorius L. Lalas, režisierius Vaidas Lekavičius bei televizijos eteryje nusirenginėjantys laidos vedėjai Elzė Daškevičiūtė, Ermita Žalienė (buvusi Kirdeikytė), Olga Timofejeva ir Saulius Grigūnas bus kaltinamaisiais. Pramoginės laidos kūrėjams ir vedėjams teismas yra skyręs kardomąsias priemones – rašytinį pasižadėjimą neišvykti ilgesniam nei septynių dienų laikotarpiui be teismo žinios.

Politikus ir visuomenės veikėjus pašiepiančios šou laidos kūrėjai Generalinės prokuratūros prokuroro nemalonę užsitraukė po užpraėjusių metų gruodžio 7-ąją parodytos vėlyvos laidos.

Joje prokuroras buvo apkaltintas ryšiais su Rusijos mafija, išvadintas KGB karininku, be to, laidos vedėjai pašiepė skandalingą istoriją dėl 8 arų sklypo Klaipėdoje. Jį Vyčio Kryžiaus ordinu apdovanotas prokuroras prieš penkerius metus gavo už nuopelnus valstybei.

„Nuogaliai" laidoje prokurorą vadino „Justuku, prokurorčiku, komuniagų pakaliku" bei reikalavo, kad šis grąžintų esą iš valstybės pavogtą sklypą.

Komentarų nėra: