2009-05-28

Įkliuvo anglų įstatymdaviai, ėmę kyšius iš oligarchų už įstatymų pataisas

Revoliucija D.Britanijoje tęsiasi: godulys pakirto ir lordus

N.P.: anglai sugebėjo pagauti savo išrinktuosius, beimančius iš savo oligarchų kyšius už aniems palankias įstatymo pataisas.

Kas pavys ir sustabdys mūsų bradauskus, rutkelytes ir e-masiulius, kurie vidury baltos dienos įžūliausiai prastūminėja antigamtiškas ir antikultūrines bei prieštaraujančias Europos teisei įstatymų pataisas, kurios, prisidengiant statybų kaime supaprastinimu, kartu atveria duris nežabotoms statyboms saugomose ir paveldinėse teritorijose, nes nebereikės nei detaliųjų planų, nei svarstymo su visuomene?

Tik visuomenė gali tokius sustabdyti, jei ryžtingai tars tokiems mankurtiškiems veiksmams „NE" ir „STOP" ir tik labai ryžtingais, panašiais kaip dėl LEO LT išformavimo, veiksmais:

Godulys pakirto britų lordus

Lietuvos Žinios , BNS 2009-05-22

To Didžiojoje Britanijoje dar nebuvo. Praėjus vos kelioms dienoms, kai parlamentinės veiklos išlaidų skandalas privertė atsistatydinti žemųjų parlamento rūmų pirmininką, suterštą garbę stojo ginti ir Lordų rūmai. Dėl įtarimų kyšininkavimu laikinai nušalinti du jų nariai.

Didžiosios Britanijos aukštieji parlamento rūmai nusprendė suspenduoti (N.P.: jei tai padarė vienbalsiai, sic.) du Lordų rūmų narius, kurie sutiko už piniginį atlygį inicijuoti stambiam verslui palankias įstatymų pataisas. Tokios drausmės priemonės imtasi pirmą kartą per 350 nepertraukiamo šios šalies parlamento darbo metų.

Lordų rūmai vieningai pritarė, kad iki dabartinės sesijos pabaigos būtų laikinai nušalinti lordas Peteris Truscottas ir lordas Thomas Tayloras. Nustatyta, kad jie pažeidė taisykles, kurios reikalauja, kad Lordų rūmų nariai "visuomet elgtųsi garbingai". Lordai Peteris Snape'as ir Lewisas Moonie, taip pat įsipainioję į skandalą, atsipirks viešu atsiprašymu.

Susirūpino savo garbe.

Britų dienraštis "The Times" su pasimėgavimu aprašė neįprastą posėdį, per kurį leiboristo Gordono Browno vyriausybės atstovė, Blesdono baronienė Janet Royall, buvo tokia įsitempusi, jog žurnalistui priminė "pamokslaujantį raudonplaukį vabzdį maldininką". Ji siekė visus įtikinti, jog "pataisų už pinigus" skandalas labai pakenkė daugelio Lordų rūmų narių savijautai.

"Raginu Rūmus pasinaudoti šia akimirka! - ragino J.Royall. - Šių rūmų nariai ėjo pas mane ir pasakojo, į ką visa tai panašu, kai juos piktai apšaukia gatvėje, o jų sutuoktiniai vengia rodytis savo bendruomenei, baimindamiesi to, ką gali pasakyti žmonės."

N.P.: čia citata iš kito šaltinio (Du Britanijos lordai suspenduoti dėl „pataisų už pinigus" skandalo Alfa.lt 2009-05-21 10:39 BNS): „Šiandien mūsų parlamentui ir demokratijai yra juoda valanda. Parlamento autoritetas sumenko, parlamentarų reputacija smuko, žmonių pasitikėjimas parlamentu ir parlamentarais nugrimzdo lyg akmuo", - pareiškė leiboristų lyderė Lordų Rūmuose baronienė Janet Royall.

Paskutinis Lordų Rūmų narys, nubaustas suspendavimu, buvo vikontas Savile'as (). Tokią nemalonę 1642 metais jis užsitraukė už tai, kad Angliją krėtusio pilietinio karo metais palaikė karaliaus Karolio I pusę.

Pero suspendavimas yra toks negirdėtas daiktas, kad Lordų Rūmų privilegijų komitetas net kreipėsi į ekspertus su prašymu išaiškinti, ar tai apskritai įmanoma."

Tikėtina, kad jausmingą J.Royall reakciją galėjo nulemti ir tai, jog jai reikėjo gelbėti ne tik Lordų rūmų, bet ir savo partijos garbę. Visi keturi į skandalą įsivėlę perai, apie kurių polinkį už pinigus pardavinėti savo balsus sausio mėnesį pranešė savaitraštis "Sunday Times", yra Leiboristų partijos nariai.

Drebėjimas Bendruomenių rūmuose

Istorinis Lordų rūmų, neturinčių teisės visiškai pašalinti savo narių, sprendimas priimtas tokiu metu, kai su rimtais nemalonumais susiduria ir žemesnieji parlamento rūmai. Juos vis labiau krečia skandalas dėl piktnaudžiavimo parlamentinės veiklos išlaidų kompensavimo tvarka.

Pirmąja skandalo auka tapo Bendruomenių rūmų pirmininkas Michaelas Martinas. Pasekti jo pavyzdžiu ir atsistatydinti taip pat nusprendė konservatorių deputatas Peteris Viggersas. Jis nešlovę užsitraukė bandymu susigrąžinti 1600 svarų sterlingų (apie 6 300 litų) mokesčių mokėtojų pinigų už įsirengtą plūduriuojančią "salelę antims". Šį medinį statinį P.Viggersas įsigijo tvenkiniui prie savo namų Hampšyre, pietinėje Anglijoje, papuošti.

"Kalbėjausi su juo praėjusį vakarą ir pasakiau: turi nedelsdamas paskelbti apie savo atsistatydinimą arba pašalinsiu tave iš konservatorių gretų. Jis iškart pareiškė atsistatydinsiantis", - sakė Konservatorių partijos pirmininkas Davidas Cameronas. Jis pažadėjo partijos viduje ištirti visus galimus piktnaudžiavimo atvejus.

Reformos ne už kalnų?

Smukęs abiejų Didžiosios Britanijos rūmų prestižas sudarė prielaidas rastis garsioms kalboms apie būtinybę vykdyti skubias reformas. Pasak dienraščio "The Guardian", vieni svarbiausių pakeitimų, kuriuos premjerui G.Brownui siūlo "modernizuotojų" stovykla jo vadovaujamoje vyriausybėje, yra visuotinis referendumas Bendruomenių rūmų rinkimų reformos klausimu, renkami Lordų rūmai, politinių partijų finansavimo apribojimai bei geresnės kandidatų į parlamentą sistemos kūrimas.

Šie ir kiti pasiūlymai konservatyviausiems britams, ko gero, gali sukelti lengvą šoką. Vis dėlto šalyje pastaruoju metu tvyranti įtampa baigia sukurti radikalioms reformoms palankią atmosferą. Manoma, kad pirmieji ryžtingesni žingsniai šia kryptimi gali būti žengti jau po Europos Parlamento rinkimų, kurie Didžiojoje Britanijoje rengiami birželio 4 dieną.

N.P.: Po visų šitų skandalų numatomas ir toks naujos atsiskaitymų tvarkos papildymas Didžiojoje Britanijoje, kuris labai praverstų ir mums: išsamios išklotinės apie kiekvieno parlamentaro išlaidas bus kas tris mėnesius skelbiamos internete, o išlaidas tvirtins parlamentui nepriklausanti speciali audito komisija.

Komentarų nėra: