2009-05-12

Konkurso sąlygose turėjo būti reikalavimas turėti barzdą, rūkyti pypkę, būti europarlamentaru

Fotografijoje: E.Gentvilas kartu su Klaipėdos m. meru R.Taraškevičiumi: "Jeigu norite, eskaluokite tą skaidrumo temą. Aš sąžiningai ruošiausi konkursui pusantro mėnesio, o su E. Masiuliu nebendravau 2 mėnesius. Negi aš turėjau pralaimėti konkursą, nesakyt to, ką žinau?" - vakar labiau pyko nei nauju postu džiaugėsi E. Genvtilas.

N.P.: dalyvavau konkurse į uosto vadovus, nes norėjau daugiau viešumo ir aiškumo visiems. Atrodo, tai pavyko. Tikiuosi, kad dabar E.Gentvilas paskelbs savo programą.

Taip pat tikiuosi, kad jis skelbs statybos konkursų rezultatus, įskaitant išmokėtas rangovams sumas po darbų priėmimo – kad matytume, kiek dar buvo pirkta papildomų darbų. Taip pat kad nupirks pagaliau žemsiurbę, nes iki šiol visi pinigai iškeliaudavo į užsienį. Na ir be abejo tikiuosi, kad būdamas geografu, žaliuoju E.Gentvilas pradės skelbti informaciją apie vandens bei oro taršą, sklindančią nuo kai kurių krovos kompanijų.

Ir kad dabar tai jau tikrai liausis šiaurinės Klaipėdos dalies gyventojus nuolat kankinantys naftos, mazuto ir kitų angliavandenilių kvapai, tiksliau - smarvė.

Ministro bendražygiams sekasi

VE 2009-05-12 Dalia BIKAUSKAITĖ

Tai, kad vakar susisiekimo viceministro pareigas pradėjo eiti Rimvydas Vaštakas, o Klaipėdos uosto vadovo parinkimo konkursą laimėjo Eugenijus Gentvilas, ministrą Eligijų Masiulį nori nenori verčia aiškintis, kad jis nėra "įprastas" valdininkas, į svarbius postus skiriantis sau artimus žmones.

Pretendentus į uosto vadovus egzaminavo 5 asmenų komisija, kuriai vadovavo Susisiekimo ministerijos valstybės sekretorius Alminas Mačiulis. Kandidatams buvo pateikta po 10 klausimų. Daugiausia balų gavo E. Gentvilas - 9,5, antroje vietoje liko Benediktas Petrauskas - 8,4 , trečioje - Kęstutis Kravcovas - 7, ketvirtoje - Naglis Puteikis - 4 balai.

"Klaipėdos valstybinio jūrų uosto vadovo konkursas kėlė nemažą susidomėjimą, todėl siekdami, kad jis vyktų skaidriai ir vertinimas būtų kiek įmanoma objektyvus, kaip ir numato teisės aktų reikalavimai, visų konkurso dalyvių pokalbius su komisija įrašinėjome. Visiems pretendentams uždavėme identiškus klausimus", - sakė konkurso komisijos pirmininkas A. Mačiulis.

Pasigedo direkcijos biudžeto

Pats E. Gentvilas vakar jau buvo iškankintas tų pačių žiniasklaidos klausimų ir sakė nesidžiaugiąs laimėjęs, jam esą viskas nusibodę.

Pasiteiravus, ar galėję būti specialiai jam sudaryti klausimai, susiję su ES finansuojamais projektais Klaipėdos uoste, apie kuriuos minėjo kiti kandidatai, E. Gentvilas atsakė: "Praėjusią savaitę būdamas Strasbūre perskaičiau Uosto direkcijos infrastruktūros direktoriaus Algirdo Kamarausko 28 puslapių ataskaitą. Ji visiems prieinama, nėra įslaptinta medžiaga. Konkurso nuostatuose buvo pasakyta, kad reikia žinoti ir europinius dalykus. Kadangi aš dirbu Regionų plėtros komitete su struktūriniais fondais, su Sanglaudos fondu, tad sąmoningai ataskaitoje pasibraukiau tas vietas, kur planuojama naudoti europinius pinigus. Tačiau aš labai abstrakčiai atsakiau į tą klausimą, turint omenyje užuosčio projektus.

Jeigu norite, eskaluokite tą skaidrumo temą. Reikia būti kvailam, kad išsigalvotum tokius dalykus. Aš sąžiningai ruošiausi konkursui pusantro mėnesio, su E. Masiuliu nebendravau 2 mėnesius. Negi aš turėjau pralaimėti konkursą, nesakyt to, ką žinau. Kažkas lepteli nesąmonę, o aš turu per visą Lietuvą aiškintis".

Beje, E. Genvilas sakė, kad jam nebuvo prieinami duomenys apie uosto biudžetą. "Aš komisijai pasakiau, kaip galiu atsakyti į klausimą apie atikrizines priemones, jeigu negaliu rasti Uosto direkcijos biudžeto", - sakė E. Gentvilas.

Pasak jo, kada jam reikės pradėti eiti uosto vadovo pareigas, turės pasakyti ministras ir specialiosios tarnybos. Problema ta, kad jis turi atsistatydinti iš Europos Parlamento. "Šiandien sužinojau, kad ministras yra Miunchene. Juk negaliu jam skambinti ir klausti, kada man pradėti dirbti", - kalbėjo E. Gentvilas.

Ministras konkursu nesidomėjo

Susiekimo ministras, vakar pakeliui į Miuncheną duodamas "Vakarų ekspresui" interviu, sakė nesidomėjęs konkurso eiga, nematęs nė klausimyno. Jis tik paprašęs, kad konkursas būtų įrašinėjamas.

"Kad kilo įtarimų, jokio stebuklo nėra. Ponas N. Puteikis dar prieš paduodamas pareiškimus į konkursą buvo nusiteikęs iš anksto, kad jis bus neskaidrus. Tik tokiu atveju, jeigu jis būtų laimėjęs, konkursas būtų buvęs objektyvus. Yra teisinės procedūros, jeigu kam kyla įtarimų, tegu aiškinasi komisija. Nematau problemos, kad konkurso dalyviai reiškia abejones", - sakė E. Masiulis.

Ministras sakė, jog ir B. Petrauskas turėjęs visus šansus gerai pasirodyti. "E. Gentvilą senai pažįstu. Nesuprantu, kodėl žmogus, buvęs premejeras, ministras, Klaipėdos miesto meras, Europos Parlamento narys, negalėtų vadovauti Klaipėdos valstybiniam uostui. Manau, kad jam kompetencijos tikrai netrūksta, neabejoju, kad jis sugebės vadovauti uostui", - sakė ministras.

Pasidomėjus, kada E. Gentvilui reikės pradėti darbą, E. Masiulis atsakė, jog visų pirma jeigu bus skundų, jie bus nagrinėjami. Tuomet per dvi tris savaites savo atsakymą duos specialiosios tarnybos. Ministras mano, kad birželį uostas jau turės naują vadovą.

Nelaiko šilta vieta

R. Vaštakas mano, jog jo naujoji kėdė nėra šilta, priešingai - pasiryžimas ateiti į šį postą buvęs drąsus žingsnis.

Tuo metu vakar susisiekimo viceministro pareigas pradėjęs eiti R. Vaštakas, koordinuosiantis informacinių technologijų, pašto ir aviacijos sektorių darbą, nemano, kad jam atiteko šilta vieta, turint omenyje oro uosto, kitų valstybinių įmonių finansines problemas.

Kita vertus, pasak naujojo susisiekimo viceministro, jeigu E. Masiulis renkasi komandą ir žmones, kuriais pasitiki, kad būtų galima sutvarkyti susidariusią situaciją, nesą nieko blogo. Jis džiaugiasi, kad ministras jį pakvietęs užimti tokias pareigas kaip kvalifikuotą specialistą.

"Aš buvau liberalcentristas visada, partijų nekeičiau. Mes su E. Masiuliu būdami Seimo nariais priklausėme vienai frakcijai. Šiuo metu esu sustabdęs narystę Liberalų ir centro sąjungoje. Kokia šilta vieta? Čia pat prezidento rinkimai, čia pat Vyriausybės atsistatydinimas. Tad mano pasiryžimas ateiti į šį postą yra drąsus žingsnis", - sakė R.Vaštakas.

"Buvome du statistai" - Kęstutis KRAVCOVAS

 Klausimai buvo įdomūs, tarsi specialiai kažkam parengti. Pavyzdžiui, buvo klausimas, kokie projektai Klaipėdos uoste finansuojami iš 2007-2013 metų Europos Sąjungos (ES) programų. Tad E. Gentvilas, būdamas europarlamentaru, turėjo žinoti atsakymą.

Mano manymu, vyko spektaklis, kuriame buvo 7 artistai ir du statistai - aš ir N. Puteikis. Viskas aišku buvo, kad E. Gentvilas turi surinkti daugiausia balų. Važiavau į konkursą nieko nesitikėdamas. Dalyvauti buvo įdomu. Aš pretenzijų neteiksiu, nėra tikslo. Jeigu žmogus iš Europralamento ir iš politikos eina į tokį postą, kur atlyginimas gal tik 10 tūkst. Lt, turi tam tikrą tikslą. Teko girdėti, kad jis ruošiasi vėl tapti Klaipėdos meru. O E. Masiulis viską teisingai padarė, viską parengė savo krikštatėviui.

"Vertinu teigiamai" - Benediktas PETRAUSKAS

 Klausimai žmogui, nesusijusiam su uostu, turėjo būti sunkūs. Man sunkių klausimų nebuvo, atsakiau beveik į visus. Aš konkursą vertinu teigiamai, jis kvalifikuotai ir gerai parengtas. Mes visi keturi kandidatai jaudinomės, stengėmės atsakinėti tinkamai. Džiaugiuosi savo užimta vieta - pasitikrinau žinias ir savo vietą. E. Gentvilas - labai kvalifikuotas, išmanantis ir, ko gero, turėdamas tokia patirtį, galintis kur kas daugiau padaryti. Manau, kad uostas turės tinkamą direktorių. Jis galėtų ir premjeru būti. Tai plačios erudicijos žmogus. Manau, jis atvers duris inovacijoms, įvairiems pertvarkymams.

R. Vaštako tapimą viceministru taip pat vertinu teigiamai. Jis yra ir uoste dirbęs, nėra toli nuo transporto "nuėjęs". Tai jaunas, potencialus vadovas. Ministras turi teisę pasirinkti viceministrus. Mano, kaip klaipėdiečio, manymu, gerai kad valdžioje bus daugiau klaipėdiečių.

Kam tas cirkas? - Naglis PUTEIKIS

Sprendžiant iš B. Petrausko išraiškos, į kai kuriuos klausimus, jis, ko gero, taip pat negalėjo atsakyti. Visiškai aišku, kad konkursas buvo vaidinimas. Tikrai nederėjo tokiems solidiems politikams vaidinti. Reikėjo skirti ministro teikimu, Vyriausybės sprendimu, ir viskas. Viskas būtų buvę suprantama, ir niekas nesišaipytų. Net K. Kravcovas išėjo suprakaitavęs, ką jau kalbėti apie mane, nors aš nepretendavau į aukštus balus.

Klausimai buvo vienas abstraktus, kitas konkretus. Net pats E. Gentvilas jautėsi nejaukiai. Jis ėjo kalbėtis į komisiją pirmas ir išėjęs pareiškė, jog atsakęs į visus klausimus.

Dėl R. Vaštako paskyrimo viceministru, galiu pasakyti tiek - yra draugų ratelis. Jeigu "chebrytę" surinktų socdemai, tai niekas ir nesistebėtų. Tačiau tai prieštarauja liberalizmo dvasiai ir jų programai. Liberalai akcentuoja viešumą, skaidrumą.

 

Kitos publikacijos šia tema:

Eugenijus Gentvilas – naujas uosto vadovas 15 min.KLP 2009 05 11

Europarlamentaras Gentvilas jau rado savąjį uostą BNS 2009-05-11 15:55 Alfa.lt:

„Pirmiausia bus užsakytas finansinis ir valdymo auditas. Jokių kategoriškų sprendimų - mažinimų, galvų kapojimo nebus. Dėl investicijų į infrastruktūrą, antikrizinių priemonių bus aišku, kai gausiu biudžetą, kuris nėra viešai skelbiamas. Taip pat yra siekis įsigyti technikos - uostas turi galimybę pats atlikti darbus, kuriuos šiuo metu atlieka užsienio įmonės. Keliasdešimties milijonų investicijos ateityje atsipirks", - apie pirmuosius savo kaip uosto vadovo darbus BNS kalbėjo E.Gentvilas.

Darbo sutartis su būsimuoju Klaipėdos valstybinio jūsų uosto vadovu bus sudaryta gavus atsakymą iš specialiųjų tarnybų, nes pagal kompetenciją jis turės teisę susipažinti su įslaptinta informacija.

Uostui vadovaus E.Gentvilas K 2009-05-12

E.Gentvilas europarlamentaro kėdę keičia į Klaipėdos uosto vadovo Delfi.lt

A.Kubilius: E.Gentvilas tinkamas vadovauti Klaipėdos uostui Delfi.lt

Klaipėdos uosto vadovo konkurso rezultatai gali būti apskųsti atn.lt; lrytas.lt :

"Net tokie patyrę "jūrų vilkai" kaip K.Kravcovas ir B.Petrauskas atrodė sutrikę. Jiems buvo pateikti tokie klausimai, kad nekilo abejonių, ko siekia Susisiekimo ministerijos valstybės sekretoriaus Almino Mačiulio vadovaujama komisija", - dienraščiui "Lietuvos rytas" sakė N.Puteikis.

Jis jau anksčiau pareiškė įtarimų, kad konkursas tėra dūmų uždanga siekiant pasodinti į laisvą uosto vadovo kėdę susisiekimo ministro Eligijaus Masiulio, kuris vadovauja Liberalų sąjūdžiui, bendražygį E.Gentvilą.

Tuo tarpu A.Mačiulis tvirtino, kad konkurse buvo įvertintos ne tik kandidatų programos, bet ir jų dalykinės savybės, patirtis.

"Jausdami, kad sulauksime įvairiausių komentarų, visus pretendentų atsakymus įrašinėjome, jiems buvo užduodami identiški klausimai", - tikino A.Mačiulis.

Komentarų nėra: