2009-05-22

TS-LKD išbandymas Tibetu - vertybės ar pragmatybės?

Seimo nariai atmetė rezoliuciją dėl Tibeto – kas, kaip ir kodėl balsavo

N.P.: Pateikiu smulkesnį šio balsavimo dėl paramos okupuotam Tibetui, kur grubiai pažeidinėjamos žmogaus teisės, vaizdą, nes šiuo klausimu balsuojant Seime kaip niekada aiškiai išryškėjo labai svarbūs Seimo narių, o ypač – partijų požiūrių į gyvenimą skirtumai.

Rezoliucijos projekte, dėl kurios ketvirtadienį Seime kilo TS-LKD frakcijos susikirtimas su savo užsienio reikalų ministru, pažymima, jog Tibeto tauta neturi galimybės laisvai gyventi savoje valstybėje, turėti savo valdžią, puoselėti savo unikalią kultūrą, kad Tibete sistemingai ir šiurkščiai yra paminamos prigimtinės žmogaus teisės į gyvybę, laisvę, apsaugą nuo kankinimų, tikėjimo, saviraiškos ir asociacijų laisvės.

Du iš TS-LKD seimo narių balsuojant susilaikė (L.Sabutis ir A.Matulas). Tai iš esmės reiškia tą patį, kas ir "prieš", nes tam, kad būtų priimta, balsuojančių turi būti daugiau, nei kartu sudėjus "prieš" ir "susilaikė". Visi kiti frakcijos nariai pasirinko vertybes, arba pasidavė Užsienio reikalų ministro pragmatizmui ir nebedalyvavo pakartotiniuose balsavimuose tuo prisidėdami prie šios rezoliucijos atmetimo.

Maloniai nustebino libsąjūdietė Dalia Kuodytė, balsavusi už rezoliuciją, nors visa jos frakcija pasirinko pragmatybes.

Čia  - kaip kas balsavo pavardėmis (išrikiuota pagal frakcijas):

http://www3.lrs.lt/pls/inter/w5_sale.bals?p_bals_id=-5377&p_var=1&p_mark=&p_rus=2

 

Tibetas supriešino V.Ušacką ir konservatorius

Eglė Samoškaitė, www.DELFI.lt 2009 gegužės mėn. 21 d. 13:44

Nors užsienio reikalų ministro Vygaudo Ušacko kandidatūrą į šį postą delegavo valdantieji konservatoriai-krikdemai, tačiau partijos parlamentarų ir diplomatijos vadovo užsienio politikos vizijos skiriasi kaip diena ir naktis.

Ketvirtadienį Seime balsuojant dėl rezoliucijos, kuria atkreipiamas dėmesys į žmogaus teisių pažeidimus Tibete, kai kurie konservatoriai-krikdemai ėmė gėdinti V. Ušacką, mat jis ironiškai padėkojo parlamentarams, kad šie „praturtino" būsimą jo ir Kinijos užsienio reikalų ministro susitikimą. „Pirmiausia noriu padėkoti už „dovaną", kadangi po šios rezoliucijos priėmimo mano būsimas susitikimas su Kinijos užsienio reikalų ministru kitą savaitę Europos Sąjungos ir Azijos užsienio reikalų ministrų pasitarime tikrai praturtėjo. Nebuvo numatyta – teks geriau pasiruošti užtikrinant, kad mūsų vieningos Kinijos pripažinimo politika būtų solidariai vykdoma balansuojant su mūsų vertybine politika Tibeto atžvilgiu", - iš tribūnos juokdamasis pareiškė V. Ušackas.

Tiesa, po šių ministro žodžių Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas paprašė naujo balsavimo, po kurio paaiškėjo, kad kelių balsų skirtumu rezoliucijai pritarta vis tik nebuvo. Tai lėmė konservatorių-krikdemų frakcijos narių pasipiktinimą, kad Lietuva savo užsienio politikoje visiškai nepaiso vertybių.

Socdemai susirūpino Vilniuje įvyksiančiu renginiu

Rezoliucijoje, dėl kurios ketvirtadienį Seime kilo diskusija, pažymima, jog Tibeto tauta neturi galimybės laisvai gyventi savoje valstybėje, turėti savo valdžią, puoselėti savo unikalią kultūrą, kad Tibete sistemingai ir šiurkščiai yra paminamos prigimtinės žmogaus teisės į gyvybę, laisvę, apsaugą nuo kankinimų, tikėjimo, saviraiškos ir asociacijų laisvės.

Nors joje neminima „autonomijos" sąvoka, o Kinija raginama pradėti nuoširdų dialogą dėl Tibeto ateities, tačiau dokumente teigiama kad „susiklosčiusiomis sąlygomis Dharamsaloje reziduojantis (...) Dalai Lama, Tibeto parlamentas ir vyriausybė tremtyje yra tikroji Tibeto tautos atstovybė".

„Tibete yra pastoviai pažeidinėjamos žmogaus teisės, dėl to pasisakė ne viena tarptautinė juristų komisija. Keletas skaičių: per šiuos metus Tibete žuvo 20 proc. gyventojų. Nukankinta beveik 93 tūkst., kovose ir sukilimuose žuvo 432 tūkst., mirties bausme nuteisti 163 tūkst., iš bado mirė 343 tūkst., nepakėlė pažeminimo, nusižudė per 9 tūkst., mirė kalėjimuose ir sunkiųjų darbų kalėjimuose – 173 tūkst. Iš viso tai yra 1,2 mln.", - pristatydama rezoliucija sakė liberalė Dalia Kuodytė.

Tačiau opoziciniai socialdemokratai į skaičius nereagavo, jie norėjo gauti susisiekimo ir užsienio reikalų ministrų vertinimus, ar tokios rezoliucijos priėmimas nepakenks Lietuvos ir Kinijos santykiams bei ar nesužlugdys rugsėjį įvyksiančio Eurazijos transporto ministrų susitikimo Vilniuje.

Socialdemokrato Gedimino Kirkilo teigimu, Kinija yra svarbiausia šio susitikimo dalyvė ir rėmėja, o Kinijos ambasadorius išsakė, kad jo šalis renginį ignoruos, jeigu Lietuva priims rezoliuciją dėl Tibeto.

Dėl rezoliucijos balsuota triskart

Konservatoriai-krikdemai savo ruožtu prieštaravo kairiesiems, kad Lietuva, būdama maža šalis, privalo vadovautis vertybėmis, o ne pragmatiniais interesais.

„Čia klausimas ne tik apie Tibetą, <...> čia klausimas apie mūsų vertybes. Jeigu šių vertybių pasaulio tautos nebūtų pripažinę, gynę, mūsų kelias į nepriklausomybę, ko gero, būtų buvęs žymiai ilgesnis. Argumentus, kuriuos girdime iš kairės, mums irgi sakė: „Ne, ne, nereikia remti Baltijos šalių kovos dėl nepriklausomybės, kad tik nepakenktume geriems santykiams su Rusija ir ekonominei naudai", - balsuoti už rezoliuciją agitavo konservatorius-krikdemas Mantas Adomėnas.

Susikirtus nuomonėms balsavimas dėl rezoliucijos priėmimo buvo kartotas kelis kartus: pirmuoju ir antruoju balsavimais rezoliucijai minimaliu skirtumu buvo pritarta, o trečiuoju ne, mat „už" balsavo tik 40 Seimo narių, 18 – buvo „prieš" ir 29 parlamentarai susilaikė.

Tačiau užsienio reikalų ministras prie tribūnos Seime atėjo dar prieš trečią balsavimą ir ironiškai padėkojo parlamentarams už „dovaną" – tai yra už tai, kad teks aiškintis su Kinijos diplomatijos vadovu. Ši ironija sukėlė konservatorių-krikdemų pasipiktinimą.

„Šis elgesys salėje moraliai buvo konformistinis ir jūsų elgesys, gerbiamas ministre, neužėmė tų mūsų Tėvynės sąjungos vertybinių pareiškimų, kuriuos mes deklaravome", - piktinosi Emanuelis Zingeris.

„Nėra abejonės, kad dabar dalis konservatorių pademonstravo, jog jie eina prieš Vyriausybės programą. Pabrėžiu. Jeigu jūs pavartytumėt Vyriausybės programą, jūs nustebtumėt, kad užsienio politikos srityje jūs padarėte demaršą savo pačių Vyriausybės programai, tuo pačiu ir savo užsienio reikalų ministrui. Jūs išreiškėte nepasitikėjimą užsienio reikalų ministrui", - džiugesio neslėpė socialdemokratas Vytenis Andriukaitis.

 

Seimo posėdis Nr. 81 (2009-05-21, rytinis)

Darbotvarkės klausimas

Seimo REZOLIUCIJOS "Dėl žmogaus teisių padėties ir situacijos Tibete" PROJEKTAS (Nr. XIP-336(2)); priėmimas (dokumento tekstas, susiję dokumentai)

Pranešėjas: Dalia Kuodytė

Formuluotė: dėl Seimo rezoliucijos

Balsavimo laikas: 12:15:20

Balsavo Seimo narių: 87 iš 141.

Balsavimo rezultatai: už - 40, prieš - 18, susilaikė - 29, nepritarta.

Pateikti individualius balsavimo rezultatus

Balsavimo rezultatai pagal frakcijas:

Frakcija

Frakcija

Prieš

Susil.

DP  frakcija

DPF

 

1

7

„Tvarka ir teisingumas"

TTF

8

 

1

Liberalų sąjūdžio

LSF

2

1

2

LICS

LCSF

2

 

2

LSDP

LSDPF

 

13

5

Mišri grupė

MG

 

2

 

Tautos prisikėlimo

TPPF

 

1

10

TS-LKD

TSL-KDF

28

 

2

 

3 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Puiku, kad TS-LKD nenuvilia manęs. Bet, jeigu dalyvautu visa frakcija, manau, pavyktų priimti šią rezoliuciją. O apie išsigimėlius socdemus [atsiprašau] net nesinori šnekėti: visi žinome, iš kur jie ir kuo tiki. Nesuvokiama, kodėl du TS-LKD nariai SUSILAIKĖ. Čia, manyčiau, iš viso ne atsakymas, o bailio teisė. Nei taip nei ne. Šauniai pasimatė TPP...

Anonimiškas rašė...

Pamiršau dargi paminėti puoną ministrėlį. Tikras šaunuolis. Kad tik jam vazelino nepritrūktų...

Naglis Puteikis rašė...

Labai gerai pastebėta - bailio teisė. Ką, Kinija būtų į Sibirą mūsų seimūnus išvežę, jei būtų pritarę šiai rezoliucijai?