2009-05-19

Kaunas ėmėsi kovoti su viena iš monopolijų – namų valdomis

Fotografijoje: Anykščių raj. Okuličiūtės dvarelis 1953 m. Be bibliotekos tame name dar buvo Miesto vykdomasis komitetas, Namų valdyba ir Pionierių namai.

N.P.: su pavydu seku jaunojo Kauno mero Andriaus Kupčinsko veiklą. Ir štai vėl geras teisingas žingsnis – ėmėsi kovoti su viena iš daugelio monopolinių hidrų ir joje klestinčia apgavyste, žmonių mulkinimu, korupcija, nežabotu namų valdų savininkų pelno siekimu:

Užsimojo pažaboti daugiabučių administratorius

Tomas Grigalevičius / Laikraštis „15 minučių"

Kauniečiai miesto vadovams nuolat skundžiasi, jog jų gyvenamus daugiabučius administruojančios įmonės paslaugas ar darbus perka esą ne pačiomis mažiausiomis rinkos kainomis.

Kauno vadovai, nuolat sulaukiantys miestiečių skundų dėl daugiabučius namus administruojančių bendrovių veiklos, nutarė imtis veiksmų.

Kone kasdien Kauno savivaldybę pasiekia miestiečių raštai, kuriuose žmonės skundžiasi, jog jų gyvenamus daugiabučius namus prižiūrintys administratoriai įvarius pastatų remonto darbus atliekančias įmones samdo esą ne pačiomis mažiausiomis rinkoje siūlomomis kainomis.

Miesto vadovai nutarė kiek pakoreguoti prieš dvejus metus patvirtintus daugiabučių namų administravimo nuostatus. „Akivaizdu, kad dabar galiojantys nuostatai palankūs būstą administruojančiai bendrovei, bet ne gyventojui. Dabartiniuose nuostatuose administratoriams suteikiama teisė pasirinkti, ar atlikti paslaugų ir darbų pirkimo kainų apklausą, ar vykdyti pirkimo konkursus, ar atliekant darbų pirkimą šaukti patalpų savininkų susirinkimą, ar organizuoti balsavimą raštu. Tokiu būdu atsiranda prielaidos nesąžiningam ir neskaidriam darbų rangovų ar paslaugų teikėjų pasirinkimui ir už nebūtinai pačią mažiausią kainą rinkoje", – oficialiai išplatintame pranešime cituojamas meras Andrius Kupčinskas.

Dainavos, Šilainių ir Centro seniūnijų daugiabučius namus administruojančios bendrovės „City Service" Kauno padalinio vadovas Tomas Augutavičius kaltinimus galimu veiksmų neskaidrumu kategoriškai atmetė ir pareiškė, jog visada atsiranda kuo nors nepatenkintų žmonių. „Mes visuomet darome gyventojų apklausas. Tuo pat metu būna iškeliami kainos ir kokybės kriterijai. Mažiausia kaina ne visuomet garantuoja kokybę. Jeigu kas nors būtų padaryta nekokybiškai, gyventojams reikėtų mokėti antrą kartą. Todėl yra ne tik kainos, bet ir kokybės kriterijus. Žinoma, visuomet ieškome geriausio balanso, o didžiausia siūloma kaina niekuomet nebūna pasirenkama, - tvirtino T.Augutavičius. – Visada būna patenkintų ir nepatenkintų. Tad jokių apibendrinimų čia daryti negalima. Kalbant apie skaidrumą, mes visus norinčius bet kada galime supažindinti su visais dokumentais, visomis sąmatomis".

Kauno savivaldybės administracijos vadovas Vygantas Gudėnas artimiausiu metu turėtų suburti specialią darbo grupę, kuriai bus pavesta nustatyti aiškias ir skaidrias paslaugų bei darbų pirkimo procedūras. Be to, miesto vadovai planuoja į daugiabučių namų administravimo nuostatus įtraukti punktą, jog paslaugų ir darbų pirkimus nuo tam tikros sumos vykdytų tik laikinai įgaliojimus iš administratorių gavusi savivaldybės administracija.

Komentarų nėra: