2009-05-01

Išpūstos algos: Šiauliuose įstatymai veikia, Klaipėdoje - ne

N.P.: pavydžiu šiauliečiams, nes jie sužinojo savo įmonių vadukų-imperatoriukų algas. Ačiū „Šiaulių kraštui".

Klaipėdos savivaldybės vadovai-zuokininkai-taraškevičininkai uoliai gina savo pavaldinius – bendrapartiečius iš LICS-o  ir jokios informacijos apie jų algas niekam neteikia.

Nes Klaipėdoje neveikia Lietuvos Respublikos įstatymai, tarp jų – vienas svarbiausių, kuris turėtų užtikrinti demokratiją ir valdymo skaidrumą: LR Teisės gauti informaciją iš valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų įstatymas, (http://www3.lrs.lt/pls/inter3/dokpaieska.showdoc_l?p_id=325461), kuris garantuoja teisę bet kuriam piliečiui sužinoti apie savivaldybės ar valstybė kontroliuojamos įstaigos, įmonės darbuotojų ir vadovų algas. Bet tik ne Klaipėdos mieste.

Rita ŽADEIKYTĖ: „Šiaulių miesto savivaldybės įmonių vadovai, gyvendami iš gyventojų mokesčių, mokasi sau ministrų atlyginimus. 8631 litas, 7495 litai, 7058 litai. Taip, skaičiuojame kitų atlyginimus, bet jie — mokami iš mūsų mokesčių. Tai — Šiaulių miesto savivaldybės įmonių vadovų vidutinės algos. Jos nemažėja tiek, kiek didėja tų įmonių nuostoliai. Atvirkščiai — kuo nuostolingiau dirba įmonė, tuo vadovo atlyginimas labiau išpūstas."

O čia išmanančio žmogaus A.R. nuomonė iš vidinio el.pašto susirašinėjimo:

Dėl valstybės ir savivaldybių įmonių vadovų atlyginimų noriu priminti, kad juos reglamentuoja LRV 2002 m. rugpjūčio 23 d. nutarimas Nr.1341, kuris taip ir vadinasi "Dėl valstybės įmonių ir valstybės kontroliuojamų AB, UAB vadovų, jų pavaduotojų ir vyr.buhalterių darbo apmokėjimo". Tiesa, savivaldybėms jis tik rekomendacinis, tačiau pvz. Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus atitinkamas įsakymas kone žodis žodin atitinka šį nutarimą, tik vietoj "valstybės" įrašyta "savivaldybės". Tai štai - čia vadovų atlyginimai skirstomi pagal 6 įmonių kategorijas, priklausomai nuo darbuotojų skč., pardavimų apimties, įstatinio kapitalo dydžio ir administruoto finansinio turto. Didžiausias įmanomas tarnyb. atlyginimas yra 14 minimumų (t.y. 11200 Lt dabar). Dar yra priedai, priklausomai nuo įmonės rezultatų - didžiausias galimas 55 proc. (t.y. max 6160 Lt). Dar galimos premijos už skubias ir sudėtingas užduotis (?!) - ne daugiau 4 tarnyb. atlyginimų dydžio per metus (t.y. max ne daugiau 44800 Lt per metus). Dar yra pašalpos, bet čia tik išimtinais atvejais (asmeninio turto praradimo, šeimos narių ligos ar mirtys ir pan.), todėl gal neįskaitysiu. Taigi, viską sudėjus - 253120 Lt per metus arba vid. 21093 Lt per mėn. Dėl priedų ir premijų sprendžia savivaldybių tarybos, tad sunkmečiu, manau, jų išvis neturėtų būti. O kad valstybės įmonės vadovo atlyginimas neviršytų Prezidento, ministro pirmininko ar net atitinkamos šakos ministro algos, tereikia pakeisti aukščiau minėtą Vyriausybės nutarimą. Na, nebent baiminamasi, kad pakeitimai nepadarytų dar blogiau (nors aš asmeniškai tokios pozicijos visiškai nesuprantu)...

Šiaulių m. savivaldybės įmonių vadovai su ministrų atlyginimais

2009 04 28 d.Rita ŽADEIKYTĖ rita@skrastas.lt  

Šiaulių miesto savivaldybės įmonių vadovai, gyvendami iš gyventojų mokesčių, mokasi sau ministrų atlyginimus. Kuo nuostolingiau dirba įmonė, tuo vadovo atlyginimas labiau išpūstas.

Įmonėms nuostoliai, vadovams — tūkstančiai

Šiaulių savivaldybės Ekonomikos skyrius, pareikalavus Administracijos direktoriui Vladui Damulevičiui, suskaičiavo kovo mėnesio Šiaulių savivaldybei priklausančių įmonių vadovų (direktorių, pavaduotojų ir finansininkų) bei eilinių darbuotojų atlyginimus, neatskaičius mokesčių.

AB „Šiaulių energija", 2008 metus baigusios su 19,7 milijono nuostoliu, vadovai už kovą vidutiniškai gavo 8631 lito algą.

5,1 milijono litų nuostolį per praėjusius metus patyrusios Savivaldybės įmonės „Šiaulių vandenys" vadovų vidutinė alga 7058 litai. Vieninteliai iš visų Savivaldybės įmonių vadovai sau dar pasiskyrė 297 litų priedą.

Abi įmonės gyvena iš surinktų Šiaulių gyventojų mokesčių. Šilumos kainos nuo liepos mėnesio gyventojams bus sumažintos apie 4 centus už kilovatvalandę. O „Šiaulių vandenys" dar šiemet gali kelti kainą už vandenį.

Savi rekordai

Dar du atlyginimų rekordininkai — UAB „Šiaulių gatvių apšvietimas" ir UAB "Busturas" vadovai. "Šiaulių gatvių apšvietimo vidutinis vadovų atlyginimas 7495 litai, o "Busturo" — 6740 litų.

UAB „Busturas" vadovas ne kartą skundėsi, kad įmonė — vargšė, miesto politikų ne kartą prašė kelti bilietų kainas, nes kitaip įmonė neišgyventų. 2008 metus "Busturas" baigė su 330 245 litais pelno.

„Šiaulių gatvių apšvietimas" taip pat metus baigė pelningai — 219 215 litų pelno.

Ne ką atsilieka ir UAB „Pabalių turgus" vidutinė vadovų alga — ji kovą buvo 5783 litai.

103,7 tūkstančių litų nuostolio pernai metais patyrusios UAB „Bendrabutis" vadovai kovą vidutiniškai į kišenę įsidėjo po 3836 litus algos.

Savivaldybės įmonės Šiaulių oro uostas vadovų alga už kovą — 3578 litai. Pernai įmonė gavo 344 239 litus pelno.

Knygos ir turizmas — skurdžiausi

UAB Šiaulių turgaus vadovai už kovą vidutiniškai gavo po 3295 litus, neatskaičius mokesčių — pelno pernai teuždirbo 8906 litus.

Šiaulių turizmo informacijos centro vadovai gavo 2215 litų algos, įstaiga pernai patyrė apie 54 tūkstančius litų nuostolio.

Mažiausią iš visų Savivaldybės įmonių vadovų algą gauna UAB „Žiburio knygyno" vadovai — vidutiniškai po 1520 litų neatskaičius mokesčių. Žiburio knygynas pernai uždirbo 42 638 litus pelno.

Bendras visų Savivaldybei pavaldžių įmonių atlyginimų vidurkis kovą buvo 5015,1 tūkstančio litų — 8,3 procentais mažiau, nei vasario mėnesį.

Tūkstantinės žirklės

Ekonomikos skyriaus pateiktuose skaičiuose didžiulės, kai kuriose įmonėse siekiančios net apie 6000 litų, žirklės tarp įmonių vadovų ir eilinių darbuotojų atlyginimų.

AB „Šiaulių energija" vidutinis vieno darbuotojo darbo užmokestis yra 2721 litas arba 5900 litų mažesnis, nei įmonės vadovų.

UAB „Šiaulių gatvių apšvietimas" vienas eilinis darbuotojas su priedais gauna 2497 litus arba 4998 litais mažesnis, nei įmonės vadovų.

UAB „Šiaulių vandenys" vidutinis vieno darbuotojo atlyginimas su priedais — 2217 litų, arba 4841 litu mažiau, nei valdžios.

UAB „Bendrabutis" darbuotojai vidutiniškai gauna 1508 litų algą, arba 2328 litais mažiau, nei vadovai.

UAB „Busturas" darbuotojų vidutinis atlyginimas — 2214, arba 4526 litais mažesnis, nei vadovų. "Šiaulių oro uosto" vadovai gauna apie 1800 litų daugiau, nei vidutiniškai kiti įmonės darbuotojai.

UAB „Šiaulių turgus" vadovai algomis nuo eilinių atsiplėšė per pusantro tūkstančio. UAB "Pabalių turgus" vadovų atlyginimai trimis tūkstančiais litų didesni, nei kitų įmonės darbuotojų.

Šiaulių turizmo informacijos centro vadovai gauna apie 800 litų daugiau, nei eiliniai darbuotojai, o "Žiburio" knygyno — apie 500 litų daugiau, nei eiliniai darbuotojai.

Savivaldybių „ministrai"

Kai kurie Savivaldybės įmonių vadovai gauna žymiai daugiau už Savivaldybės vadovus. Jų alga beveik prilygsta, kai kurių net susilygina, su Seimo narių atlyginimais.

Pavyzdžiui, „Šiaulių energijos" vadovų vidutinis atlyginimas šiuo metu yra didesnis, nei nuo gegužės gaus eilinis Seimo narys. Po to, kai Seimas, priėmęs Valstybės politikų ir valstybės pareigūnų darbo apmokėjimo įstatymo pataisas, sumažino jiems algas, eiliniai Seimo nariai gaus apie 8000 litų, o "Šiaulių energijos" vadovų vidutinis atlyginimas — 8631 litas, tai yra vos tūkstančiu trimis šimtais mažiau, negu nuo gegužės gaus ministrai, kurių alga sumažintos iki 9,9 tūkstančio litų. Ir Seimo pirmininkas gegužę gaus mažesnį — 10,7 tūkstančio litų atlyginimą.

Savivaldybės vadovus įmonių vadovai seniai aplenkė. Meras Genadijus Mikšys gauna 5968,85 litų atlyginimą neatskaičius mokesčių. Viena iš vicemerių gauna 5139,70, o kita — 4990 litų atlyginimą.

Savivaldybės administracijos direktorius Vladas Damulevičius neatskaičius mokesčių gauna 6925,50 litų atlyginimą — keliais tūkstančiais mažiau, nei kai kurie Savivaldybės įmonių vadovai.

CITATA

„Šiaulių energijos", 2008 metus baigusios su 19,7 milijono litų nuostoliu, vadovai už kovą vidutiniškai gavo po 8631 lito algą.

REKORDAS: „Šiaulių energijos" generalinio direktoriaus Česlovo Kaspučio vadovaujami įmonės vadovai vidutiniškai per mėnesį uždirba po 8631 litą arba 2600 litų daugiau, nei Šiaulių meras.

ŠVIESA: „Šiaulių gatvių apšvietimo" vadovai su direktoriumi Edmundu Laugaliu priešakyje vidutiniškai uždirba po 7495 litus per mėnesį.

VANDUO: „Šiaulių vandenų" vadovai, vadovaujami generalinio direktoriaus Jono Matkevičiaus per mėnesį vidutiniškai uždirba po 7095 litus. 

Vladas DAMULEVČIUS, Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius

— Savivaldybės įmonių vadovų atlyginimai šiais metais jau buvo mažinti. Balandį jie vėl bus peržiūrėti — manau, kad tie skaičiai dar labiau sumažės.

Nėra normalu, kai įmonių vadovai gauna tokius didelius atlyginimus. Vaizdas yra aiškiai iškreiptas ir jį reikia sutvarkyti. Juk atlyginimų sąnaudos atsispindi gyventojų mokesčių tarifuose — mes visi, gyventojai, apmokame vadovams tokias algas.

Pavyzdžiui, peržiūrint „Šiaulių energijos" tiekiamos šilumos kainas Valstybinėje kainų ir energetikos kontrolės komisijoje, prašėme, kad skaičiuojant šilumos kainą sumažintų ir atlyginimų fondą dar 10 procentų.

Šį mėnesį mes dar kartą kapitaliai peržiūrėsime Savivaldybės įmonių, tarp jų ir biudžetinių įstaigų, vadovų atlyginimus.

KAINA: Už vandens, šilumos ir gatvių apšvietimo tiekiejų algas sumoka visi šiauliečiai iš savo kišenės, atsižymėdami bilietą autobuse, apmokėdami sąskaitas už šilumą, mokėdami kitus mokesčius, kuriuos Savivaldybė atseikėja už kiekvieną miesto lemputę.

Komentarų nėra: