2009-05-29

Kyšininkui teismas kelia juoką

Foto: Džiugiai šypsojosi: iš vieno krašto kilę A.Šimkus ir J.Rukšėnas teisme sėdėjo ant vieno suolo.

A.Šimkui teismas – nebaisus

Daiva Janauskaitė „Klaipėda" 2009-05-26

Buvęs savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius Alfonsas Šimkus nesijaudina dėl galimo ilgo bylos, kurioje jis yra kaltinamasis, nagrinėjimo.

Atidėjo rudeniui

Vakar prasidėjo teismo procesas, kuriame kaltinami A.Šimkus, bendrovės „Klaipėdos keliai" generalinis direktorius Juozas Rukšėnas bei vienos antkapių gamybos įmonės vadovas Artūras Lukšas. Pirmasis proceso posėdis neužtruko, A.Rukšėno advokatas paprašė išreikalauti iš teisėsaugininkų dokumentus, kuriais remiantis pradėtas tyrimas bei kaltinamųjų sekimas.

Advokatas pažymėjo, jog sekti A.Šimkų ir J.Rukšėną pradėta įtarus, kad valdininkas padėdavo „Klaipėdos keliams" laimėti konkursus. Gynėjas tikino, kad šioje byloje apie konkursų neskaidrumą nekalbama, ir teigė, kad J.Rukšėno vadovaujama bendrovė konkursus laimėdavo sąžiningai. Todėl teismą jis paprašė išreikalauti visą prokurorų bei Specialiųjų tyrimų tarnybos surinktą medžiagą, kurios pagrindu pradėtas tyrimas.

Nors kaltinimą palaikantis prokuroras teigė šią medžiagą galįs pateikti netrukus, procese dalyvaujančių teisininkų atostogos neleido numatyti ankstesnės kito posėdžio datos nei rugsėjo pradžioje.

Pildė degalų baką

Šioje byloje A.Šimkus kaltinamas 12 kartų savo automobilio degalų baką pripildęs bedrovės „Klaipėdos keliai" sąskaita. Be to, ši bendrovė apmokėjo ir A.Šimkaus uošvės kapo tvarkymą.

Pareigūnai susekė, kad nuo 2006 metų lapkričio valdininkas nuolat skambindavo J.Rukšėnui ir tą pačią dieną su juo ar kuriuo bendrovės generalinio direktoriaus pavaldiniu susitikdavo degalinėje. Čia A.Šimkus įsipildavo į savo automobilį degalų, o bendrovės „Klaipėdos keliai" žmogus apmokėdavo šią sąskaitą. Byloje minima, kad valdininkas įsipildavo nuo 61 iki 69 litrų degalų. Priklausomai nuo jų kainos tai „Klaipėdos keliams" atsieidavo nuo 187 iki beveik 300 litų.

Antkapių gamyba užsiimančios įmonės vadovas iki šiol neslėpė, kad A.Šimkaus uošvės kapo tvarkymo išlaidas – 9500 litų – taip pat apmokėjo „Klaipėdos keliai".

Pasigedo tvarkos

Vakar prieš teismo posėdį A.Šimkus ir J.Rukšėnas trumpai bei pajuokaudami aptarė situaciją mieste. Buvęs valdininkas baisėjosi nešienaujamais žolynais ir sustojusiais darbais. Jis gyvai domėjosi, kuri bendrovė dabar lopo miesto gatves ir kraupo sužinojęs, kad dėl nutrūkusio apmokėjimo sustojo kai kurie darbai, kuriems pabaigti miestas pritrūko pinigų.

„Nėra manęs, ir tvarkos nebėra", – lyg rimtai, lyg juokaudamas reziumavo A.Šimkus.

Jis tikino nė kiek nesijaudinąs dėl to, ar teismo procesas neužsitęs. „O kur man skubėti, esu pensininkas, dėl manęs nors ir dešimt metų tegu tęsiasi, – šmaikštavo A.Šimkus.

Jis tikino, kad byla prieš jį sukurpta politiniais motyvais, siekiant prieš pernai vykusius Seimo rinkimus diskredituoti Liberalų ir centro sąjungą, kurios narys jis buvo.

„Juk mane sekė trejus metus, tai kodėl nepateikė kaltinimo, kai kažkas man įpylė degalų? Ko reikėjo laukti? Be to, esu įsitikinęs, kad siekta mane pašalinti iš Viešųjų pirkimų komisijos. Būčiau galėjęs dirbti iki 65-erių, bet kažkas, kas nelaimėjo kažkurio konkurso, mane apskundė ir taip inicijavo tyrimą, – komentavo kaltinimus A.Šimkus. – Antkapis ant uošvės kapo jau buvo, žmona tik tvorelę užsakė. Ji ir apmokėjo. Mano kaltė tik ta, kad tariausi."

Šią vasarą prokurorai tikisi teismui perduoti ir dar vieną baudžiamąją bylą, kurioje kaltinamasis – taip pat A.Šimkus. Ši byla turėtų būti didesnės apimties, joje gali būti minimos kur kas didesnės buvusio valdininko įvairių paslaugų bei dovanų pavidalu iš verslininkų gautos sumos. Tyrimas užsitęsė, nes buvo atliekama daugiau ekspertizių, sunkiau įrodyti įtariamųjų kaltę.

Komentarų nėra: