2009-05-15

Ko siekiau dalyvaudamas uosto vadovo konkurse

Viena netlogietė (V.G.) mano netlogo puslapyje taip pakomentavo uosto vadovo skyrimo peripetijas:

„...man tas pats – kas laimėjo , tačiau visi žinom, jog mokėti pralaimėti - menas... Pagaliau - vyriška...  Tikrai ne visada - ,,kalta aplinka"...  Gal būt, dažniau turėtume ,,pasirausti" savy... ir prisipažinti klydus...

 P.S. Stebint iš šalies paskutiniąją kovą dėl posto Klaipėdoje, susidaro įspūdis, jog nelaimėję kandidatai - paprasčiausiai, žmogiškai pavydi p. Gentvilai. Akivaizdu, jog jis buvo - ,,kiečiausias" kandidatas , praeity susidorojęs ir su atsakingesnėm pareigom... ;)Sorry, jei mano asmeninė nuomonė Jums - nemaloni... „

Atsakau ir jai ir kitiems kuriems dėl mano dalyvavimo uosto vadovo konkurse bei po to sekusių komentarų kilo klausimų:

Visos nuomonės yra vertos nagrinėjimo ir pagarbos.

Aš nepretendavau laimėti ir apie tai pranešimu spaudai informavau visus. Ten parašiau, kad noriu skaidrumo, viešumo, o ne spektaklių.

Kaip uosto specialistas nesu geresnis nei už 30 metų išdirbusį uoste Kęstutį Kravcovą, nei už 20 metų ten pat išdirbusį B.Petrauską, nes dirbau uoste tik 4 metus (AB "Klaipėdos laivų remonto" direktoriumi 2000-2004 m.)

Nepavydžiu nė vienam, nes ten sunkus ir atsakingas darbas. Bet turiu įtarimų, kad Gentvilas ten eina ne darbo dirbti, o ruoštis rinkimams į savivaldybę. Tokiu atveju jo paskyrimas uosto vadovu būtų netvarka ir apgaulė.

Jei yra ne taip - džiaugčiausi, jei Gentvilas, būdamas žaliuoju, geografu, gamtininku, rūpintųsi ne tik ekonomine uosto teikiama nauda, bet ir oro, bei vandens švara, apie tai informuotų visuomenę, kovotų, kad šiaurinės Klaipėdos miesto dalies gyventojai būtų nebekankinami 3 kart per savaitę kraunamos naftos ir kitų angliavandenilių, kurių smarvė dusina.

Bet apie tai negirdime iš E.Gentvilo nė žodžio.

Gal jis skiriamas ten kaip politikas, kuris kovotų su korupcija, išpūstomis statybos ir Nemuno nešamo dumblo siurbimo kainomis, kurios didesnės nei pas kaimynus kelis kartus?

Gal jis pasiremdamas politine valia pagaliau nupirks uostui žemsiurbę, kuri leistų sutaupyti dešimtis milijonų, ir kas svarbiausia - tokiu atveju pinigai liktų čia, Lietuvoje, nes dabar visi išteka į užsienį tų žemsiurbių savininkams?

Bet kol kas apie tai taip pat negirdime nė žodžio.

E.Gentvilas atsisakė paskelbti savo programą, kurioje ir turi būti šie ir kiti dalykai.

Tai kur liberalų deklaruojamas viešumas, skaidrumas, lygybė ir sąžiningumas?

Jei norėta priimti politiką E.Gentvilą, tai reikėjo tautai taip ir paaiškinti: norim ne laivų remontininko, ar trąšų krovėjo, ar jūrininko patirties, o norime politiko, nes ten tokio reikia, nes reikia praskaidrinti viešuosius pirkimus, saugoti miestiečių sveikatą pakeliant gamtosauginę praktiką uoste iki Europos lygio. Ir todėl aš, ministras E.Masiulis, prisiimu atsakomybę paskirti ten E.Gentvilą, nes jis susitvarkys su šiais politiniais uždaviniais, o su techninėmis problemomis susitvarkys jo pavaduotojai, kuriuos būtų tikslinga skirti konkurso būdu.

Todėl nereikėjo vaidinti neva konkurso spektaklio.

Reikėjo eiti europietišku būdu  - pasiūlyti Vyriausybei skirti strateginių įmonių (jų yra keliolika, dalis - privačių) vadovus ministro teikimu vyriausybės sprendimu. Tada viskas normalu, europietiška. O vaidinimai, iš anksto galimai duoti klausimai ar atsakymai - vaikų žaidimai, kurie tik erzina žmones ir tik dar labiau didina nepasitikėjimą politikais ir nusivylimą valstybe.

Komentarų nėra: