2009-05-06

Elitas ir paprasti žmonės: priešprieša didėja

Fotografijoje: 2 – jo maršruto troleibuso MTB-82D vairuotojai Č. Dimbelis, J. Ribinskas ir konduktorė E. Juodvalkienė, 1956 gruodis
Radau internete informaciją apie tipinę savivaldybės /valstybės valdomą viešų paslaugų įmonę. Tipiškas savivaldybės įmonės vaizdelis -

darbuotojų mažėja, direktorių daugėja,

troleibusai byra, direktorių algos kyla.

O aš jau galvojau, kad Klaipėdos m. savivaldybės AB „Klaipėdos vandenys" su 7 pavaduotojais ir 13 kontrolierių yra stebuklas. Ne, pasirodo beveik visur tas pats.

Bet tokie maištai ir išnyranti informacija rodo, kad krizė turi ir gerų dalykų – prasideda apsivalymas.

Pateikiu iškalbingesnes citatas:

„Vilniaus troleibusuose" kilo maištas

2009-05-05 12:43 Audrius Bareišis | Alfa.lt

Vilniaus m. savivaldybės įmonės UAB „Vilniaus troleibusų" darbuotojų profesinė sąjunga trečiadienį prie sostinės savivaldybės surengs piketą dėl padėties bendrovėje. Įdomu tai, kad piketo tikslai nėra susiję vien tik su papildomų lėšų reikalavimu. Profsąjungos atstovai tvirtina, kad taupymo programą reikia pradėti nuo „Vilniaus troleibusų" administracijos, nes ta technika, kuria yra vežiojami žmonės, labiau tinkama metalo laužui nei normaliai veiklai vystyti.

„Prieš 16 metų, kai atėjau čia dirbti, buvo 2 tūkst. darbuotojų, šiandien jų – 1100. Tuo tarpu direktorių skaičius ne tik nesumažėjo, bet ir buvo įsteigtas vienas papildomas etatas. Darbininkų, kurie labiausiai reikalingi, jog „Vilniaus troleibusai" tinkamai funkcionuotų, skaičių sumažino per pusę, o vadovų padidino. Absurdas. Penkių direktorių atlyginimams per metus buvo skirta apie 800 tūkst. Lt. [N.P.: vidutinė vadovų alga – 13300 Lt].", – Alfa.lt kalbėjo „Vilniaus troleibusai" profsąjungos pirmininkė Danuta Iljina.

N.P.: ir štai iškalbingiausia citata. Pats 4 metus dirbau valstybės kontroliuojamos AB „Klaipėdos laivų remontas" direktoriumi, apie benzino pylimą savaitgaliams nebuvo nė kalbos –  savo mašina ir savo benzu važinėjau, net jei reikėdavo į įmonę užsukti, o ji dirbdavo pamainomis, tai tekdavo užvažiuoti):

Alfa.lt susisiekė su „Vilniaus troleibusų" generaliniu direktoriumi Jonu Bagdonavičiumi: „...Mano atlyginimas nėra mažas, nesiskundžiu, bet yra didesnių. Pažiūrėkite į „Leo LT", bankininkų ir šou verslo atstovų atlyginimus. ...„Mane apkaltino, kad savaitgalį pilu benziną. Anksčiau taip darydavau, važiuodavau pažiūrėti, kokia situacija mieste, kaip sekasi mechanikams tvarkyti techniką. Toks jausmas, kad tuoj tarnybiniu telefonu nebegalėsiu naudotis", – priekaištus atrėmė J. Bagdonavičius.

Komentarų nėra: