2009-05-26

Nauji fokusai Seimo kanceliarinių išlaidų fronte

Paveikslas  - „Persivalgymas Anglijoje". Tinka ir mums.

N.P.: Buvusi Seimo narė Aldona Staponkienė kandidatuoja į Europos parlamentą, todėl pažėrė valdžiai kritikos. Ji pati valdžioje buvo pakankamai ilgai, todėl kanceliarinių ir ūkinių išlaidų įsisavinimo mechanizmus gerai išmano.

Mane sudomino jos naujausi atviravimai apie Seimo kanceliarinių lėšų naudojimą, išdėstyti jos 2009-05-25 straipsnyje alfa.ltStaponkienė: pasimokykime iš Didžiosios Britanijos".

Aišku, norisi jos paklausti, kodėl kartu su visais praeito seimo nariais niekam nepasakojo apie iki 7,5 tūkst.Lt per mėnesį išaugusias neatsiskaitytinas kanceliarines išlaidas, bet jau tiek to. Nes ir kitų partijų seimūnai nepasakojo. Be to, ji dabar atskleidžia rinkėjams  šį bei tą naujo:

1. Jei per girtavimą Seimo narys-vilnietis neteko teisių, tai už tas kanceliarines gali važinėti taksi ir mokesčių mokėtojai šias išlaidas padengs. Turbūt turimas omeny prisikėlėlis Rokas Žilinskas. Leiskite pasidžiaugti, kad jis vilnietis, o ne zarasiškis – daugiau kainuotų.

2. Kanceliarinės išlaidos Seimo nariams pervedamos avansu (vadinasi, iš tikrųjų nėra jokios krizės)?;

3. Lietuvos partijų vadovai bando nepastebėti skandalo Anglijoje dėl ūkinių išlaidų švaistymo (nepulkime labai jau partijų vadovų – dauguma žiniasklaidos apie tai rašo 10 puslapyje ir keliomis eilutėmis, bene vienintelis Lietrytis pasiuntė savo spec.korespondentą, kad detaliau aprašytų, kaip Anglijos parlamentarai už mokesčių mokėtojų pinigus perka savo šunims ėdalą).

Staponkienė: pasimokykime iš Didžiosios Britanijos

alfa.lt 2009-05-25:

„Vienas per girtavimą vairuotojo pažymėjimo netekęs Seimo narys į darbą važinėja už mūsų pinigus taksi automobiliu! Mat jis negali vairuoti. Absurdas kažkoks. Jis gyvena Vilniuje ir valstybės lėšas leidžia taksi! Tai kodėl tuomet neapmokėjus už kelionę taksi dėstytojui, gydytojui. Jie juk taip pat į darbą važiuoja.

- Tuomet kas gali išjudinti tą sąstingio apimtą tvarką?

Visuotinis nepasitenkinimas. Reikia reikalauti, kad parlamentarai viešintų, kur išleido pinigus, skirtus Seimo nario veiklai. Dabar yra labai bloga sistema. Jie gi gauna pinigus avansu. Ir dar pasakysiu: juk už mokesčių mokėtojų lėšas yra apmokami pokalbiai telefonu, kiekvienas Seimo narys gali nemokamai gyventi viešbutyje, frakcijos gali naudotis Seimo autoūkio automobiliais, nustatytos ridos. Ir tai nėra įskaičiuota į tuos 4 tūkst. litų per mėnesį! Sunkmečio sąlygomis ši suma apskritai turi būti mažinama.. Praeitos kadencijos Seimo nariams buvo skiriama apie 800 Lt, kas mėnesį lėšų, už kurias reikėdavo atsiskaityti, aš jų visų neišnaudodavau ir jos likdavo Seimo biudžete, tas lėšas pateisindavo Seimo buhalterija pateikus jai sąskaitas apie pirkinius, o dabar iš anksto perveda kas mėnesį į kiekvieno Seimo nario sąskaitą po 4 00Lt ir jie žūtbūt stengiasi juos visus išleisti. Ir prisiperka visokių servizų, apmoka už prabangių automašinų nuomą ar dar geriau už tokių mašinų lizingą.

- Tačiau šią kadenciją kaip tik buvo pasiekta, kad už kanceliarinėms išlaidoms skirtas visas lėšas būtų atsiskaitoma.

Taip, buvo siekta skaidrumo, o įvykiai pakrypo visai kita linkme. Tai ir yra blogai. Jokių išankstinių pervedimų į asmeninę sąskaitą negali būti. Jie turi leisti pinigus tik su parlamentine veikla susijusiems dalykams, o vėliau, pateikę sąskaitas, juos atgauti. Ir jei pirkai indų servizą už kelis tūkstančius litų, įdomu, ar drįstum eiti pas buhalterę su tai paliudijančiu čekiu aiškindamas, kad indų prireikė parlamentinei veiklai?..

Pats baisiausias dalykas yra valdžios, partijų lyderių tyla. Tarsi laukiama, kol nusiris ta skandalo banga Didžiojoje Britanijoje, Lietuvoje spauda apie tai neberašys, o tuomet - birželis, atostogos, ir vėl viskas po senovei."

 

Komentarų nėra: