2009-11-16

Seimo metinės – pagal pasitikėjimą priešpaskutinėje ES vietoje

Karikatūroje – „Nieko baisaus, prabangius automobilius pakeisime kukliais malūnsparniais".

N.P.: pateikiu keletą ištraukų iš politikos apžvalgininkų pasisakymų.

Liūdina Seimo narių nesugebėjimas krizės akivaizdoje solidarizuotis su savo rinkėjais. Užtat džiugina Džiaugiuosi Seimo pirmininkė I.Degutienės veiksmai.

Pirmieji Seimo metai: blogiau nebūna?

Raimonda Ramelienė, Roberta Tracevičiūtė,

„Lietuvos žinios" Delfi.lt 2009 11 16 d.

Rytoj sukaks metai, kai darbą pradėjo šios kadencijos Seimas. Pirmąjį ketvirtadalį parlamentarų kelio ženklino visuomenės nepasitikėjimas, politinės rietenos ir nuolatiniai skandalai. Naktiniai įstatymų priėmimai, prabangių automobilių nuomai leidžiami mokesčių mokėtojų pinigai ir paprastų krašto žmonių interesų nepaisymas - visuomenė prieš metus kadenciją pradėjusį Seimą laiko blogiausiu už visus buvusius.

Valdančioji koalicija pirmuosius darbo parlamente metus vertina kaip kupinus iššūkių ir Lietuvos labui atliktų gerų darbų. Opozicijos atstovai negaili kritikos valdantiesiems, kaltina juos sukėlus nepasitikėjimą valstybe ir neatmeta pirmalaikių Seimo rinkimų galimybės.

Nebėra kur smukti

Sociologas Vladas Gaidys pažymi, kad šis Seimas yra nepopuliariausias per vienuolika metų, kai buvo pradėti daryti panašūs tyrimai. Dabartiniu parlamentu pasitiki tik 5 proc. rinkėjų, nepasitiki - net 76 procentai. "Tas nepasitikėjimas stebėtinai stabilus. Vienintelis šuolis įvyko sausį po riaušių Nepriklausomybės aikštėje, kai nepalankumas Seimui padidėjo dar 16 procentų", - sakė V.Gaidys. Naujausi "Eurobarometro" duomenys rodo, kad Lietuvos parlamentas pagal pasitikėjimą dalijasi 25-26 vietas su Bulgarija. Blogiau tėra tik Latvijoje.

"Mano akimis, Seimas nepopuliarus ir dėl to, kad politikai patys sukuria smulkmeniškų savanaudžių įvaizdį. Nematyti nė menkiausių požymių, kad jie bent norėtų parodyti solidarumą su savo rinkėjais, kurių daugumai dabar yra labai sunku", - sakė V.Gaidys. Abejonių kyla ir dėl kai kurių Seimo narių profesionalumo.

Antra vertus, būti Seimo nariu nereiškia automatiškai turėti neigiamą reitingą. "Pavyzdžiui, žmonės pasitiki Irena Degutiene, Algirdu Butkevičiumi", - teigė sociologas. Jis nepuoselėja didesnių vilčių, kad šio Seimo autoritetas per likusius trejus metus galėtų pakilti. "Paprastai aukščiausi parlamento reitingai būna tik jį išrinkus, vėliau pamažu smunka. Toks dėsnis galioja visose šalyse. Tačiau dabar neįsivaizduoju, kur Seimo populiarumas gali dar smukti", - pabrėžė V.Gaidys.

...

Per daug energijos niekams

Politologas Tomas Janeliūnas mano, kad pirmieji parlamento veiklos metai išskirtini tuo, jog visuomenė nusivylė Seimo galimybėmis spręsti rimtus ir visiems aktualius klausimus. "Pirmas ir ryškus Seimo nekompetencijos pavyzdys buvo Tautos prisikėlimo partijos atstovų veikla, peripetijos dėl Seimo pirmininko galimybių vadovauti ir atstovauti parlamentui", - sakė jis. Politologo nuomone, pasitikėjimas Seimu ir tuomečiu jo pirmininku A.Valinsku buvo beveik tapatūs dalykai. "Natūralu, kad vadovo vertinimas turi įtakos visos institucijos vertinimui", - teigė T.Janeliūnas.

Anot politologo, daugelį geresnių pastarojo meto Seimo darbų užgožė skandalai, kurie atkreipdavo visuomenės, žiniasklaidos ir net tarptautinių institucijų dėmesį. Pavyzdys - Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymas. "Tokiais prieštaringais ir neatsakingais sprendimais Seimas pats gadina savo reputaciją", - mano politologas.

Pasak T.Janeliūno, visus metus viešumoje dominavusios parlamentinių išlaidų, politikų automobilių nuomos temos, kurioms svarstyti parlamentarai išeikvojo daug energijos, liudija, kad Seimo nariai krizės akivaizdoje nesugeba solidarizuotis su savo rinkėjais.

Šiam Seimui politologas prognozuoja prastą ateitį. "Vienintelis geras sprendimas - pakeistas Seimo pirmininkas. I.Degutienės veiksmai teikia vilčių, kad vidinės parlamento reformos pagaliau bus baigtos ir politikai užsiims esminiais reikalais", - sakė T.Janeliūnas. Jis vylėsi, kad parlamento vadovės ryžtas gali paskatinti ir kitus Seimo narius kritiškai peržiūrėti savo ligšiolinę veiklą.

...

Seimo chronika

2008 -ųjų lapkričio 17 d. Seimas susirinko į pirmąjį posėdį.

Lapkričio 18 d. iš antro karto Seimo pirmininku išrinktas Tautos prisikėlimo partijos (TPP) lyderis A.Valinskas.

Lapkričio 27 d. Seimas Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderį Andrių Kubilių patvirtino premjeru.

Gruodžio pabaigoje, taisydamas mokestinius įstatymus, Seimas dirbo iki išnaktų.

Gruodžio 22 d. priimtas 2009 metų valstybės biudžetas, kuris vėliau buvo taisytas ir tikslintas du kartus.

2009-ųjų sausio 16 d. profsąjungos prie Seimo surengė mitingą, kuris baigėsi riaušėmis.

Gegužės 19 d. Seimo opozicijos iniciatyva buvo surengta nepasitikėjimo procedūra tuomečiam finansų ministrui Algirdui Šemetai. Ji žlugo. Vėliau A.Šemeta buvo deleguotas į Briuselį, gavo eurokomisaro portfelį. Finansų ministro postą užėmė Ingrida Šimonytė.

Birželį opozicijos lyderiu tapo frakcijos "Tvarka ir teisingumas" frakcijos seniūnas V.Mazuronis.

Liepos viduryje į dvi dalis suskilo TPP frakcija.

Rugsėjo 15 d. iš Seimo pirmininko posto atstatydintas A.Valinskas.

Rugsėjo 17 d. Seimo pirmininke išrinkta I.Degutienė.

Spalio 16 d. Seime įregistruotas 2010 metų biudžeto projektas.

Spalio 20 d. parlamentarai vos neatstatydino švietimo ir mokslo ministro liberalo Gintaro Steponavičiaus.

1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

2008 metų rugpjūčio mėnesį visi konservatorių kandidatai klaipėdiečiai pasirašė įsipareigojimą dėl LRS narių “vokelių” atsisakymo, kurio kopiją išplatino po visą Klaipėdą (vieną kopiją, ant kurios labai aiškiai matosi kandidatų parašai, saugau iki šiol). Šio įsipareigojimo 2 punktas skambėjo taip: “Visi TS-LKD kandidatai raštu pasižada, kad jei/kai taps Seimo nariais, tai iškart kitą dieną po priesaikos atsisakys „vokelinių” – neatsiskaitytinų, neapmokestinamų išmokų ir kitų neskaidrių, neviešų, neapmokestinamų mokesčiais slaptųjų algų ar jų priedų”. Keletas pasirašiusiųjų tapo LRS nariais, todėl pasidomėjau apie tų “vokelių” atsisakymą ir sužinojau, kad įsipareigojimas taip ir liko neįgyvendintas, o pasižadėjimą savo parašu patvirtinusieji susižėrė po daugiau nei 10 tūkstančių neatsiskaitytinų litų (už 2008 m. lapkričio - gruodžio mėnesius), todėl labai džiaugčiausi, jei panelė Bilotaitė ir ponas Jurkevičius, rašęsi po šiuo įsipareigojimu, paaiškintų kaip atsitiko, kad kitą dieną po priesaikos “pamiršo” į LRS kanceliariją nunešti prašymą dėl “vokelio” atsisakymo?