2009-11-21

Klaipėdos savivaldybė nenori laikytis paminklosauginių įstatymų

N.P.: Makete pavaizduotų dalies gynybinių įrengimų artimiausiu metu nepavyks atkurti, nes savivaldybės vadovaujami statybininkai dalį Klaipėdos piliavietės krantinių už kelis mln.Lt sukalė ne projekte numatytose gynybinių griovių pakraščiuose, o jų viduryje (per 40 metrų į šoną). Savivaldybė šį skubėjimo broką vadina geru, teigiamu ES pinigų įsisavinimu (pasisavinimu?).

Ambicijos žlugdo Klaipėdos projektus

„Vakarų ekspresas" 2009 11 21 Vaida JUTKONĖ

Uostamiesčio savivaldybė sulaukė Lietuvos verslo paramos agentūros rašto, kuriame teigiama, jog paraiška dėl uostamiesčio piliavietės yra atmesta ir Klaipėda negali pretenduoti į 20 mln. litų šio objekto atkūrimo darbams.

Savivaldybės administracijos Ekonomikos ir strategijos departamento direktoriaus Ričardo Zulco teigimu, už neigiamą agentūros atsakymą reikėtų "dėkoti" Kultūros paveldo departamento (KPD) Klaipėdos teritoriniam padaliniui, kuriam vadovauja Naglis Puteikis.

"Prieš metus mes pradėjome rengti galimybių studiją. Sausį Ūkio ministerijoje vyko pasitarimas, kuriame buvo patikinta, kad KPD prisidės prie šių projektų įgyvendinimo. Per tą laiką iš mūsų pusės buvo daroma daug veiksmų, tačiau jie visi atsimušdavo į kliūtis, kurias kėlė KPD Klaipėdos padalinys. Dėl sąlygų išdavimo piliavietės atstatymo techniniam projektui į KPD kreipėmės birželį, o atsakymą gavome tik spalį. Nebeliko laiko paruošti projektą. Būtent dėl to, kad nepateikėme šio projekto, mūsų paraiška ir buvo atmesta", - sakė R. Zulcas.

Kadangi šį klaipėdiečių projektą agentūra atmetė, liko vienintelė galimybė dėl finansavimo kreiptis į kitas europines programas. Anot R. Zulco, 20 mln. litų, turėję atitekti piliavietės atstatymui, dabar bus paskirstyti kitiems Lietuvos miestams.

Šis finansinis smūgis sustabdė ir archeologinius darbus piliavietės teritorijoje.

"Architektų ir Klaipėdos paveldosaugininkų nesusikalbėjimas yra didžiulė problema. O mes, savivaldybė, tampame situacijos įkaitais", - kalbėjo R. Zulcas.

Už 20 mln. litų, anot jo, tikėtasi atstatyti pilies gynybinius įtvirtinimus, įrengti konferencijų sales, muziejaus patalpas.

Grėsmė prarasti ES struktūrinių fondų paramą iškilusi ir kitiems savivaldybės planuojamiems projektams - buvusio tabako fabriko rekonstrukcijai (9 mln. litų) bei Etnokultūros centro kiemelio dangos bei įrangos atnaujinimui (1 mln. litų).

Apie nesprendžiamą ir nesibaigiantį konfliktą tarp institucijų savivaldybė yra informavusi visus aukščiausius šalies vadovus. Buvo sudaryta komisija, tačiau iki šiol nesulaukta jokių išvadų, kodėl žlunga paveldosaugininkų akiratyje esantys projektai.

 

"Savivaldybė nenori laikytis įstatymų"

Naglis PUTEIKIS, Kultūros paveldo departamento Klaipėdos padalinio vadovas

Dėl sąlygų išdavimo savivaldybė iš tiesų į mus kreipėsi birželį. Mes jiems atsakėme per 9 darbo dienas, jokių terminų nepažeidėme. Nurodėme įvykdyti ne mūsų sugalvotas sąlygas, bet tas, kurios parašytos įstatyme.

Norint atstatyti kultūros paminklą reikalingi apibendrinantys moksliniai tyrimai, pagrįstumas, tikslingumas ir visuomenės pritarimas. Jie mokslinių tyrimų nepateikė ir nenurodė, kaip ruošiasi sužinoti visuomenės nuomonę.

Šiuos reikalavimus Seimas įrašė į Kultūros paveldo įstatymą. Savivaldybė pusę metų reikalavimų nevykdė. Kelis kartus raštu siuntėme priminimus, tačiau atsakymų nesulaukdavome. Galiausiai valdininkai nusileido, atsisakė piliavietės teritorijoje visokių "disneilendų" ir "legolendų" elementų. Kai jie įvykdė įstatymu apibrėžtus reikalavimus, mes pasirašėme.

Teigdami, jog dėl departamento Klaipėdos padalinio pavėluoto atsakymo vėlavo parengti techninį projektą, kai kurie savivaldybės specialistai klaidina gyventojus ir spaudą. Mano žiniomis, priežastis yra kita. Ūkio ministerijai savivaldybė nepateikė garantinio rašto įrodančio, kad kitų metų liepos 1 dieną jie turės parengtą techninį projektą.

Projekto rengėją savivaldybė nustatė dar vasarą - konkursą laimėjo Klaipėdos miesto savivaldybės vyriausiojo architekto Almanto Mureikos žmona. Ji už darbą pareikalavo milijono litų. Tai išmušė Savivaldybę iš vėžių, nes suma, sutikite, pakankamai įspūdinga. Kadangi nesusiderėta dėl sumos, konkurso laimėtoja pasakė, jog už tokią sumą iki liepos 1 dienos projekto nepadarys. Kadangi nesugebėjo susiderėti, neturėdama pasirašytos sutarties savivaldybė negalėjo pateikti jokio garantinio rašto Ūkio ministerijai.

Komentarų nėra: