2009-11-03

Kiekvienoje Klaipėdos vietoje - karo pėdsakai

Kiekvienoje Klaipėdos vietoje - karo pėdsakai

Nuotraukose - rekonstruojant išgriuvusią krantinę Danės upėje prie Senosios perkėlos Klaipėdoje aptikta žmogaus kaukolė

N.P.: ne visada žemės darbų metu aptikus žmonių palikus yra pranešama policijai ir paminklosaugininkams. Šį kartą žemės darbus vykdė sąžiningi, gerbiantys praeitį bei mirusių ar žuvusių žmonių atminimą žmonės, todėl viskas buvo padaryta pagal papročius bei įstatymus.

Todėl noriu už tai padėkoti UAB „Hidrostatyba" darbininkui Vytautui Pabrėžai ir darbų vykdytojui Arvydui Čėsnai:

Danės krantinėje Klaipėdoje aptikti žmogaus griaučiai

Šiandien, 2009 11 03 d. iš ryto rekonstruojant Danės upėje prie Senosios perkėlos Klaipėdoje išgriuvusią krantinę aptikta žmogaus kaukolė. Palaikus rado darbus atliekantys UAB „Hidrostatyba" darbininkai, kai pakėlė išvirtusią krantinės plokštę.

UAB „Hidrostatyba" darbininkas Vytautas Pabrėža ir darbų vykdytojas Arvydas Čėsna greitai sustabdė darbus, iškvietė policiją, kuri savo ruožtu pranešė savivaldybei ir paminklosaugininkams.

Darbai sustabdyti, kol archeologai ištirs šią vietą. Pirminės apžiūros metu daugiau griaučių kaulų nerasta. Tai gali būti atsitiktinis radinys, nes į šią krantinės vietą kelis amžius buvo pilami atvežtiniai gruntai, todėl kaukolė galėjo patekti čia iš kitos miesto vietos.

Bet neatmestina galimybė, kad tai gali būti ir 1944 m. gruodžio - 1945 m. sausio mėnesiais vykusių mūšių aukos palaikai. Apie tai liudija vokiečių kario atsiminimai, spausdinti „Vakarų eksprese" 2005 01 28 d.: „Kitą dieną prasidėjo armijos evakuacija. Pirmuosius išvežė sunkiai sužeistus karius...Tik priešo aviacija nedavė ramybės...Buvo subombarduota žmonių prigrūsta barža. ..rusų lėktuvai  atskrido mums dar nespėjus išvalyti baržos. ... Penki bombonešiai numetė penkias bombas. Dvi nukrito ir sprogo vandenyje, viena pataikė į nuniokotą krantinę, o dvi paskutinės - į laukiančiuosius, kol pateks į laivą..."

Kaukolę paėmė policija, kad ištirtų, ar nėra šių laikų smurtinės mirties požymių. Jei tai nepasitvirtins, ji bus perduota archeologams.

Ištyrus radinio vietą, statybos darbai bus tęsiami.

Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinis padalinys dėkoja UAB „Hidrostatyba" darbuotojams V.Pabrėžai ir A.Čėsnai už pastabumą ir operatyvumą, nes tokiu būdu jie prisidėjo prie istorinių radinių išsaugojimo.

 

Interneto portalai apie šį įvykį:

Danės krantinėje - žmogaus kaukolė, Kl.lt 2009-11-03,

Rekonstruojamoje krantinėje rasta kaukolė (foto) , Ve.lt 2009-11-03,

Danės krantinėje aptikta kaukolė 15min.lt 2009-11-03

Komentarų nėra: